Skocz do zawartości
Nerwica.com

PAROKSETYNA (Arketis, ParoGen, Paroxetine Aurovitas, Paroxinor, Paxtin, Rexetin, Seroxat, Xetanor)

Ania

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie wyglądało to w ten sposób, że dali mi trazodon w szpitalu i praktycznie od pierwszych dawek za dnia wędrowałem do toalety nawet 3 razy dziennie w wiadomym celu. Nie zapomnę wyrazu twarzy młodziutkiej pani psycholog kiedy jej o tym powiedziałem na miejscu :)

Co do recept, lekarz doprecyzował mi że wyglada to w ten sposób że nie mogą wydać na receptę droższego leku refundowanego, jeśli jest na 100% można sobie i wziąć Seroquel zamiast Ketileptu jeśli ktoś ma taką ochotę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkiego z leków o potencjale aktywizującym

a brałeś ( już ten lek nie wychodzi ) imipraminę . Ta dopiero wyrywa z butów .Szał dupy , zero apetytu , sen jednak w miarę ,prawie jak amfa z tym ,że zero euforii i tych wszystkich pozytywnych odczuć .Mi tam jednak takie fazy niepotrzebne, ale dla jakiegos flegmatyka i owszem pomocne by raczej to było . Leczyli tym nawet dzieci z ADHD , ale sie skończyło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wisnia80, może mieć m.in ze względu na działanie cholinergiczne, chociaż niektórzy je sobie chwalą, bo wywiera wpływ sedatywny. Zaburzenia funkcji seksualnych również są częstsze niż np. na sertralinie. Jednak to kwestia osobnicza i warto samemu się przekonać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wisnia80, może mieć m.in ze względu na działanie cholinergiczne, chociaż niektórzy je sobie chwalą, bo wywiera wpływ sedatywny. Zaburzenia funkcji seksualnych również są częstsze niż np. na sertralinie. Jednak to kwestia osobnicza i warto samemu się przekonać.

Poproszę bardziej po ludzku :-) Rozumiem jedynie zaburzenia funkcji seksualnych, których obawiam się chyba najbardziej.

A i dodam jeszcze, że jestem pozornie osobą bardzo aktywną, przynajmniej fizycznie. Bo psychicznie to nic mi się nie chce, mam duże problemy z natręctwem myśli, problemy ze skupianiem uwagi, szybko się męczę psychicznie, i chyba rzecz najważniejsza - coś na kształt fobii społecznej.

Myślałem coś o Tianeptynię, nigdy wcześniej nie brałem żadnego SSRI wliczając w to paroksetynę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wisnia80 działanie antycholinergiczne paroksetyny może powodować senność w ciągu dnia i osłabienie oraz pewne "przymulenie". Im wyższa dawka tym to działanie jest mocniej odczuwalne. Reszta możliwych skutków ubocznych paroksetyny wynika z jej silnego działania serotoninowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przymulenie? A nie coś w stylu zobojętnienia? Bo zobojętnienie na np. sytuacje stresowe jestem w stanie zaakceptować, ale przymulenia to już nie. Mam się żywym zombi stać?

To jaki lek mógłby posłużyć mi jako zamiennik? Zwróciłem uwagę na tianeptynę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobojętnienie też jest możliwe. I na sytuacje stresowe i niestety często też na pozytywy. Ale musisz spróbować bo może u Ciebie ten lek bardzo dobrze zadziałać. Najwyżej jak nie będziesz zadowolony to zmienisz na inny. To są tylko możliwe skutki uboczne i nie jest powiedziane że u Ciebie wystąpią. Jak nie spróbujesz to możemy tylko gdybać.

Jeśli paro u Ciebie nie wypali to tianeptyna lub mirtazapina mogą być kolejnymi lekami. Zazwyczaj leczenie zaczyna się od SSRI bo są to dość skuteczne leki i mają stosunkowo mało możliwych skutków ubocznych (chociaż akurat paro jeśli chodzi o skutki uboczne to jest najgorzej tolerowana).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie się boję, w ogóle to nie wiem czy zostałem dobrze zdiagnozowany przez lekarza. Poprzez tą swoją dużą ruchliwość, nie uważam abym miał depresję, a jeśli nawet to nazwałbym to depresyjką :-) melancholią czymś takim, czyli drobnostką. Najcięższą rzeczą z jaką się borykam, to unikanie sytuacji społecznych, co doprowadziło mnie na boczny życiowy tor, a to dalej w konsekwencji do nerwicy. W ogóle to jak czytam różne rzeczy na necie, to wydaje mi się że jestem też borderline.

Ogólnie to kusi mnie łyknąć tą paro, bo wyczerpały mi się pomysły na siebie, tylko czy tabletka może rozwiązać moje problemy?

A i tego czego się boję najbardziej: to nieodwracalne dysfunkcje sexualne PSSD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat z wszystkich SSRI paroksetyna jest najlepsza na fobię społeczną, najwięcej badań oraz pozytywnych opinii ludzi przemawia za nią. Jeśli już lekarz Ci ją przepisał to spróbuj, bo warto sprawdzić czy zadziała. Nie przejmuj się nieodwracalnymi dysfunkcjami bo występują bardzo rzadko. Miliony ludzi na całym świecie stosują SSRI.

Jeśli jednak boisz się paroksetyny i jej możliwych skutków ubocznych do tego stopnia, że nie chcesz jej spróbować to tianeptyna jest łagodniejszym lekiem a może okazać się równie skuteczna. No i nie powoduje seksualnych skutków ubocznych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wisnia80

Sam musisz sobie odpowiedzieć na pytanie, czy warto wejść w związek z SSRI.

Nie wiem, jak bardzo Twoje zaburzenia destabilizują Ci życie. Czy jest już tak źle, że ciężko wytrzymać Ci sam ze sobą?

Bo jeśli dajesz sobie jakoś radę w życiu, możesz pracować, wychodzić bez lęków z domu, przełamujesz się i dajesz radę nawiązywać kontakty społeczne, to ja bym się wstrzymał z tabletkami.

Tylko Ty wiesz, jak to u Ciebie wygląda. Im gorsza sytuacja, tym bardziej tabletki mogą pomóc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam drugie podejście do paro po 2-3 miesiącach przerwy, zauważyłem, że działa leku tym razem się osłabiło,biorę już 5 miesiąc, nie działa na ZOK tak jak poprzednim razie w takiej samej dawce 40mg, natomiast działa jak zawsze na apetyt i spowolniony metabolizm ;) Od listopada ubiegłego roku do teraz z 78 do 91kg ;) Na FS działa średnio, tak jak poprzednio, tym razem nie zrobiła paroksetyna ze mnie realisty.

Kwestie seksualne rzeczywiście są indywidualną sprawą, u mnie nie ma żadnych problemów przy braniu paro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma jakiś silnych objawów, jak przebywam sam, to jest ok, napięcie pojawia się w sytuacjach społecznych, nie nazwałbym tego lękiem, tylko raczej stresem i napięciem nerwowym, niepokojem. Co do samych leków, to leczyłem się długo alkoholem, świetnie działał na FS, teraz zamiast jednego problemu, mam dwa. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam was ponownie i od razu pytam :lol:

Biorę od kilku miesięcy Xetanor 20 i do tej pory wszystko było ok, i od kilku dni coś się dzieje. Senność mnie dopadła jakbym spał 3-4 godziny w nocy, lęki mi wróciły (mniejsze, ale jednak) oddech i serce lekko przyspieszone oraz nogi jak z waty. I teraz nie wiem czy mam zmniejszyć dawkę do 3/4 - 2/4 czy zwiększyć do 1 1/3. Myślę że dobra pogoda ma duży wpływ bo ostatnio pogoda jest jak w kwietniu. Co waszym zdaniem jest powodem bo wizytę mam dopiero za 2 tygodnie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nerviboy100

Nic sam nie kombinuj. Jak wyżej, zaczekaj do wizyty. Przez 2 tygodnie sporo może się jeszcze zmienić, bo nerwica to taka sinusoida, parę dni pod kreską, następne nad. W końcu się ustabilizuje, ale u mnie dopiero na 40 mg jest ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm z ciekawości zapytam czy na wiosnę może być za mało paro? Bo jak czytam tutaj to lekarze na zimę nie pozwalają zmniejszać, ale żeby zwiększać na wiosnę?

Depresję to ma się raczej w okresie jesienno-zimowym, pewnie z powodu krótszego dnia. Na wiosnę, człowiek rozkwita :D

Czy Wy próbujecie robić coś ze sobą oprócz tych tabsów? Czy łykacie je tylko i czekacie na cud? :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi