Skocz do zawartości
Nerwica.com

Dzisiaj czuje się...

Gość katrin123

Rekomendowane odpowiedzi

ta kurwa cudownie, pobudka po północy i już bez spania... może nad ranem się prześpię, jak mnie zetnie.

Byłam wczoraj w końcu u lekarza i dostałam antybiotyk na krtań (prawie głosu nie mam, chrypa), jakieś leki na katar i kaszel. Mam rceptę na Mounjaro 7,5mg. Jutro wybiorę.

Byłam u lekarza na nogach, jakieś 15 minut na nogach, ale pod górę. Byłam totanie słaba. Lekarka nie kazała mi spacerować, tylko leżeć. A tak chętnie bym gdzieś poszła...

Pełno na ziemi ludzi, co nie zasługują by do nich mówić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niespodzianka genetyczne obciążenie cholesterolem a tsh nie wyszło choć kiedyś miałam więc tarczyca mi się wyleczyla mimo że mam wole na usg i podejrzenie Hashimoto xd no ale i tak tableteczki kolejne do konca życia. A tsh na pewno dojdzie coś czuje i pewnie cukrzyca też dojdzie bo geny geny... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Dalila_ napisał(a):

No niespodzianka genetyczne obciążenie cholesterolem a tsh nie wyszło choć kiedyś miałam więc tarczyca mi się wyleczyla mimo że mam wole na usg i podejrzenie Hashimoto xd no ale i tak tableteczki kolejne do konca życia. A tsh na pewno dojdzie coś czuje i pewnie cukrzyca też dojdzie bo geny geny... 

Jak to sprawdzili że genetyczne? Mam 220 zwykle całkowitego, zakładam że też może coś być na rzeczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, conditioner napisał(a):

Jak to sprawdzili że genetyczne? Mam 220 zwykle całkowitego, zakładam że też może coś być na rzeczy

Wiesz ja myślę że jednak od żarcia masła mam xd akurat dziś ten duży. Ale obciążenie wyszło umiarkowane mowila że to znaczy prawdopodobne że kiedyś cholesterol będzie. Lipo coś tam nazwa tego badania. Sprawdzę i ci odpisze

Godzinę temu, conditioner napisał(a):

A biorą u Ciebie leki na cholesterol? Mama lub dziadkowie brali? 

U mnie biorą i wszyscy mają podwyższony 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, Dalila_ napisał(a):

Wiesz ja myślę że jednak od żarcia masła mam xd akurat dziś ten duży. Ale obciążenie wyszło umiarkowane mowila że to znaczy prawdopodobne że kiedyś cholesterol będzie. Lipo coś tam nazwa tego badania. Sprawdzę i ci odpisze

Ja tez kiedys mialam podwyzszony i tez moi rodzice maja wysoki (to znaczy tata mial, bo juz zmarl, a mama nadal ma wysoki) i mowili mi, ze to predyspozycje genetyczne.

Ale jednak genetyka to nie wszystko, mozna miec predyspozycje i nie miec wysokiego poziomu cholesterolu, duzo zalezy od diety, wagi i ruchu. Mi cholesterol spadl gdy przestalam jesc mieso, mysle, ze to od tego, ze zaczelam jesc duzo warzyw straczkowych. Produkty bogate w blonnik reguluja poziom cholesterolu, do tego schudlam i wszystko mi sie unormowalo samo. Ruch tez podobno pomaga, choc w moim przypadku to akurat powinnam sie wiecej ruszac.

I nie mowie, ze trzeba koniecznie rezygnowac z miesa, tylko zeby nie jesc za duzo tluszczu, ktory twardnieje, a jesc duzo produktow bogatych w blonnik i tluszcze omega-3, bo jest udowodnione w licznych badaniach, ze one obnizaja poziom cholesterolu.

Edytowane przez Żaba Monika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, Dalila_ napisał(a):

Nie, nikt nic nie bierze. Mama tez ma koło 200 ale mówi że lekarze wymyślają bo kiedyś to było w normalnym zakresie, teraz zakresy niższe porobili 😁

Godzinę temu, Żaba Monika napisał(a):

I jeszcze nalezy ograniczac tluszcze trans, one zwykle znajduja sie w zywnosci wysoko przetworzonej, na przyklad w ciastkach, chipsach, roznych gotowcach. Mozna zjesc od czasu do czasu, ale lepiej nie codziennie, bo to tez podwyzsza poziom cholesterolu.

Cukier też ma prosty mechanizm do podwyższania cholesterolu, z nim trochę przeginam. No i istotne jest też bardziej m. in. to jakie ma się ratio LDL do HDL, u mnie jest bardzo dobre więc ignoruje to że całkowity jest wysoko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 minut temu, conditioner napisał(a):

Nie, nikt nic nie bierze. Mama tez ma koło 200 ale mówi że lekarze wymyślają bo kiedyś to było w normalnym zakresie, teraz zakresy niższe porobili 😁

Cukier też ma prosty mechanizm do podwyższania cholesterolu, z nim trochę przeginam. No i istotne jest też bardziej m. in. to jakie ma się ratio LDL do HDL, u mnie jest bardzo dobre więc ignoruje to że całkowity jest wysoko

Tak, wazny jest stosunek.

Jesli obnizyli to pewnie na podstawie badan, a nie zeby zrobic ludziom na zlosc. Nauka sie zmienia gdy sie pojwaiaj nowe dowody.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

35 minut temu, Żaba Monika napisał(a):

Jesli obnizyli to pewnie na podstawie badan, a nie zeby zrobic ludziom na zlosc. Nauka sie zmienia gdy sie pojwaiaj nowe dowody.

Podam Ci numer do mamy to jej wytłumaczysz xD

A w ogole w temacie to dziś paskudnie, nie poszło nic zgodnie z planem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, conditioner napisał(a):

Mama tez ma koło 200 ale mówi że lekarze wymyślają bo kiedyś to było w normalnym zakresie, teraz zakresy niższe porobili 😁

To ja mam 250 i nie biorę leków, lekarz nawet nie proponował 😆 

Ale to kto dostaje leki od razu zależy nie tylko od samego wyniku cholesterolu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Noire Panthere napisał(a):

To ja mam 250 i nie biorę leków, lekarz nawet nie proponował 😆 

Ale to kto dostaje leki od razu zależy nie tylko od samego wyniku cholesterolu. 

A od czego jeszcze? 

@Żaba Monikadziękuję za zalecenia!

@conditionermoi też tak mówią xD ale może coś w tym jest... te koncerny medyczne to największy biznes :D nie wiem czy to czy jednak badania :D

Sprawdziłam i jest to badanie lipoproteiny. To na obciążenie genetyczne. I to jest tez do odczytania jaka ma być wartość cholesterolu HDL czy coś takiego mogłam pomylić literki kurcze

Ogólnie powiedziała mi takie zalecenia że nie palić papierosów, nie nadużywać alkoholu, nie jeść czerwonego mięsa i dużo się ruszać. I mówiła jeszcze że u młodej i szczupłej osoby to nie powinno być wysokiego cholesterolu chyba że ma obciążenie rodzinne. Mi wyszło umiarkowane i mówi że to genetyczne i że zawały udary u mężczyzn cały czas a u kobiet po menopauzie bo mamy jakiś hormon co nas chroni czy coś takiego. No i ona potem patrzy na mój 2 razy większy wynik :D i mówi że na pewno to rodzinne obciążenie i że leki od razu. A ja w domu ogarnęłam dopiero że jem z 3 razy za dużo masła i to chyba przez to. Ale mam takie fazy wybiorczosc pokarmowa że jak mi smakuje to mogę jeść ciągle. Kiedyś miałam tak z płatkami z mlekiem xd Nie jem mięsa za wiele, słodyczy też, aż tak nie przepadam. A cukier mam dobry 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi