Skocz do zawartości
Nerwica.com

Proszę możecie coś napisać

aniam97

Rekomendowane odpowiedzi

13 minut temu, aniam97 napisał(a):

To jestem w szoku

Przecież tam odkąd odeszła dr Skrzypek, która kierowała oddziałem z 20 lat, to lekarze i terapeuci zmieniają się średnio 1x w roku 🤪 no dr Minor się trzyma dłużej tylko. Ale z mojego pierwszego pobytu tam na przełomie 2016/2017 roku już praktycznie nikogo tam nie ma, jedynie od choreoterapii pani Agnieszka jest, ale też jej później przez jakiś czas nie było i wróciła. Nawet moja terapeutka, która pracowała tam z 15 lat też odeszła rok temu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

18 godzin temu, aniam97 napisał(a):

Dziś obudziłam się zupełnie inną osobą, nie wiem co się dzieje

Co masz na myśli? Jak to "inną osobą"?

Chodzi o jakieś uczucie dysocjacji?

Pisałaś, że masz duże problemy z negatywnymi emocjami, zaniżoną samooceną i z traumami i że nie jesteś w stanie sobie z nimi poradzić, ale dysocjacja to już oznaka czegoś zdecydowanie poważniejszego. Rozmawiałaś o tym z terapeutą i/lub lekarzem, pytałaś o to?

Nie wiem, czy przeczytałaś mój poprzedni post - choć jeśli tak, to chciałbym wiedzieć, co o nim uważasz i jak się do tego odniesiesz.

Co do wspomnianych nieprzyjemnych emocji, to ogólnie: dobrze jest je zauważać, pozwolić im być, interesować się nimi i przy tym nie utożsamiać się z nimi (tzw. metoda RAIN, od angielskiego anagramu Recognize, Allow, Investigate i Nurture - to metoda z mindfulness). Bo nie jesteś swoimi emocjami. Tak samo, nie jesteś swoimi przekonaniami.

Nieutożsamianie się ze swoimi emocjami jest kluczowe dla poradzenia sobie z nimi.

Chciałem Cię jakoś wesprzeć i pomóc, choć jeśli rzeczywiście oprócz wcześniej opisywanych problemów miewasz dysocjację, to nie wiem, jak do tego podejść. Na pewno dobrze, jeśli porozmawiasz o tym z terapeutą i lekarzem. Tylko dobrym, zaangażowanym i wnikliwym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi