Skocz do zawartości
Nerwica.com

[Kraków]

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czy ktoś czyta ten temat? Mieszkam w Krakowie i potrzebuję terapii. Przez kilka lat brałem leki psychiatryczne i w ostatnich miesiącach trochę sam wpędziłem się w dołek bo przestałem je brać - lekarz nie wyznaczył terminu kolejnej wizyty, w dodatku nie zrealizowałem recepty w terminie, "one thing lead to another", teraz jestem w rozsypce, jestem w takim stanie że obawiam się umówić na kolejną wizytę (wizyty są prywatne, więc płatne), bo boję się o finanse, tak naprawdę boję się podejmować jakąkolwiek decyzję z powodu bariery finansowej (nie jestem bogaty, mam kredyt hipoteczny, nie umiem oszczędzać, temat finansów mega mnie stresuje, mam niby rodziców którzy w razie potrzeby pomogą, ale wyrzucam sobie że lata mijają a ja nie umiem stanąć na nogi i całkowicie się uniezależnić). Myślę o psychiatrze na NFZ ale boję się jakości takiej usługi i długiego oczekiwania, nie wiem gdzie warto szukać, czy ktoś może coś polecić? (najlepiej w Nowej Hucie). Oprócz leków potrzebuję skutecznej psychoterapii. Jestem wściekły, bo na głowę leczę się łącznie od przynajmniej 15 lat, u różnych terapeutów i lekarzy, na terapiach indywidualnych i grupowych, te lata minęły a ja ciągle ku... mać jestem w punkcie wyjścia!!! Nikogo z mojego otoczenia to nie obchodzi, ludzie nie rozumieją chorób psychicznych, nie rozumieją tego że jeśli ktoś zamyka się w czterech ścianach i ma trudność w poproszeniu o pomoc, to nie dlatego że tak chce i tak najbardziej lubi..... Dorosły facet ma być zaradny, ma być decyzyjny, ma mieć do wszystkiego motywację i siłę, także do tego by samemu dbać o swoje zdrowie, jak sobie nie radzi to tylko i wyłącznie jego wina... takie są reguły tego chorego społeczeństwa... 

Edytowane przez shalafi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, shalafi napisał(a):

Witam, czy ktoś czyta ten temat? Mieszkam w Krakowie i potrzebuję terapii. Przez kilka lat brałem leki psychiatryczne i w ostatnich miesiącach trochę sam wpędziłem się w dołek bo przestałem je brać - lekarz nie wyznaczył terminu kolejnej wizyty, w dodatku nie zrealizowałem recepty w terminie, "one thing lead to another", teraz jestem w rozsypce, jestem w takim stanie że obawiam się umówić na kolejną wizytę (wizyty są prywatne, więc płatne), bo boję się o finanse, tak naprawdę boję się podejmować jakąkolwiek decyzję z powodu bariery finansowej (nie jestem bogaty, mam kredyt hipoteczny, nie umiem oszczędzać, temat finansów mega mnie stresuje, mam niby rodziców którzy w razie potrzeby pomogą, ale wyrzucam sobie że lata mijają a ja nie umiem stanąć na nogi i całkowicie się uniezależnić). Myślę o psychiatrze na NFZ ale boję się jakości takiej usługi i długiego oczekiwania, nie wiem gdzie warto szukać, czy ktoś może coś polecić? (najlepiej w Nowej Hucie). Oprócz leków potrzebuję skutecznej psychoterapii. Jestem wściekły, bo na głowę leczę się łącznie od przynajmniej 15 lat, u różnych terapeutów i lekarzy, na terapiach indywidualnych i grupowych, te lata minęły a ja ciągle ku... mać jestem w punkcie wyjścia!!! Nikogo z mojego otoczenia to nie obchodzi, ludzie nie rozumieją chorób psychicznych, nie rozumieją tego że jeśli ktoś zamyka się w czterech ścianach i ma trudność w poproszeniu o pomoc, to nie dlatego że tak chce i tak najbardziej lubi..... Dorosły facet ma być zaradny, ma być decyzyjny, ma mieć do wszystkiego motywację i siłę, także do tego by samemu dbać o swoje zdrowie, jak sobie nie radzi to tylko i wyłącznie jego wina... takie są reguły tego chorego społeczeństwa... 

W Nowej Hucie polecam Centrum Zdrowia Psychicznego - os Złotej Jesieni 14 ( mają też chyba dwa inne punkty), tutaj link : /https://www.szpitalrydygier.pl/centrum-zdrowia-psychicznego-krakow-nowa-huta-juz-dziala/

Jest u nich możliwość wsparcia psychologicznego i wizyt u psychiatry. Ew z tego co jeszcze kojarzę, to na Lenartowicza jest terapia grupowa albo spróbować skontaktować się z ośrodkiem interwencji kryzysowej lub  https://www.kip.edu.pl/oddzialy/krakow-ptaszyckiego/zespol-terapeutyczny  - to też w Hucie 🙂

Mam nadzieję, że uda Ci się gdzieś otrzymać pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za te polecenia. Znam to Centrum przy szpitalu Rydygiera poprzez bliską osobę, ale sam jeszcze nie zgłaszałem się tam po pomoc, może wkrótce. Chociaż boję się usłyszeć w słuchawce np. "wolny termin za rok" (wiem, jak nie zadzwonię to się nie dowiem). Zobaczymy czy w ogóle oferują teraz psychoterapię grupową.

W międzyczasie byłem u swojego psychiatry, przedłużył mi część poprzednich leków. Naiwnie myślałem że da mi upust cenowy (kiedyś mówił że jest taka możliwość) i nawet w smsie poprosiłem o to (choć nie podając konkretnej kwoty), ale się nie zgodził, argumentując że "nie może bo długo mnie nie było na wizycie" i "nie dałem wcześniej znać"; musiałem prosić bliskich o pomoc żeby to spłacić. W dodatku ma dość specyficzny styl (jak mówię że mam lęki, on mówi że to nie lęk tylko zawiść, ale że to lepiej bo lęk jest bardziej niebezpieczną emocją i stąd wziął się nazizm niemiecki, z lęku funkcjonariuszy średniego szczebla przed kierownictwem) - no fajnie, poczułem się jak potencjalny zwolennik systemów totalitarnych. Znaczy ok, nie obraziłem się ani szczególnie nie zbulwersowałem, już wcześniej poznałem tego człowieka, ma taki sposób mówienia. Na pewno jest kontrowersyjny. Ale może i jest to lepsze niż głaskanie po główce i mówienie "wszystko będzie dobrze". Mówił też żebym znalazł dobrego internistę ("czyli nie takiego do którego są od razu wolne terminy").

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi