Skocz do zawartości
Nerwica.com

Miłosierdzie Boże

drań

Rekomendowane odpowiedzi

Dobra,to nie temat o mnie.Porozmawiamy,o Papieżu.Mi się bardzo podobały Jego słowa,o gromadzeniu dóbr doczesnych.A raczej,odwrotnie.

Podobały mi się słowa Franciszka.Że w życiu szczęście,to nie BMW,33 mln na koncie i Patek za 2 mln zł.

Papież uświadomił,mi że bycie szczęśliwym człowiekiem.Nie oznacza bogactwa.

Ciekawe,co z nauki Papieża,politycy wyciągną ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra,to nie temat o mnie.Porozmawiamy,o Papieżu.Mi się bardzo podobały Jego słowa,o gromadzeniu dóbr doczesnych.A raczej,odwrotnie.

Podobały mi się słowa Franciszka.Że w życiu szczęście,to nie BMW,33 mln na koncie i Patek za 2 mln zł.

Papież uświadomił,mi że bycie szczęśliwym człowiekiem.Nie oznacza bogactwa.

Ciekawe,co z nauki Papieża,politycy wyciągną ?

Kościół usiłuje wmówić ludziom że jest do wyboru skrajny materializm albo wiara, a przecież niewierzący nie musi być materialistą, a i katolik często nim jest łącznie z częścią kleru. A co do tej propagandy franciszkowej odnośnie ubóstwa i tego że np jeździ Golfem zamiast latać helikopterem to owa podróż tym małym autem czy tramwajem jest dla służb bezpieczeństwa bardziej kosztowna a i powoduje wielkie korki w mieście niż bezpieczna i nieinwazyjna podróż powietrzna. To kosztowny chwyt propagandowy, gdyby to nie był papież to ludzie by ostro protestowali. :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Papież poruszył dużo rzeczy istotnych...o tych młodych emerytach zwłaszcza. Jak miałam te 22-24 lata to wiecie co no zwaliłam te studia,ale nie wiem miał ktoś z was tak? Ja chyba nigdy nie miałam tej ,tego wigoru młodzieńczego. Już w wieku tych dwudziestu kilku lat uważałam, że stara jestem, nic mnie nie czeka itd.Zresztą mówił też o paraliżu,starchu,wegetacji, że trzeba być silnym...jak ten co się wspina po górach. I, że nie należy się zadręczać , że jest Jezus . Mnnie to chyba specjalnie nie przekonuje,że Jezus mnie kocha. Nie wiem wydaje mi się , że świat jest jaki jest i nic tego nie zmieni. Tak pobieżnie napisałam, ale zapewne w internecie jest więcej. Tak jak powiedział , że nie ma odpowiedzi na to dlaczego małe dzieci cierpią., gdzie jest Bóg jak jest tyle cierpienia...Jakiś ksiądz skomentował to, że po śmierci sie to wyjaśni. Albo rzeczywiście się wyjaśni albo po prostu taka jest rzeczywistość...brutalna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Papież poruszył dużo rzeczy istotnych...o tych młodych emerytach zwłaszcza. Jak miałam te 22-24 lata to wiecie co no zwaliłam te studia,ale nie wiem miał ktoś z was tak?
Ja od dziecka miałem wiele z emeryta, czyli rezygnacja, brak wiary w siebie i korzystną przyszłość. Nie zawaliłem studiów ale też były to marne studia które do niczego mi się w życiu nie przydały i teraz się nawet w wielu sytuacjach do nich nie przyznaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Białoczarna...też tak miałam, że w wieku naście czy powyżej czułam się jak stara ztyrana życiem baba.

Mimo, że nie mam już 16 czy 25 to oglądałam ŚDM i słuchałam co mówi papież.

Jak byłam młodsza(nadal jestem) to miałam w sobie taką chęć tworzenia, rozwijania się ale byłam niewytrwała i to zakopałam. Później przyszła choroba, brak pracy, zawalone studia i gorszy stan niż wcześniej.

I myśli:

- nic już nie da się zmienić

- przepadło

-już tak zawsze będzie

Chciałam znaleźć odpowiedź na to dlaczego tak się dzieje w moim życiu.Znajdowałam, ale nadal tkwiłam w tym samym.Nic nie zmieniałam.Tkwiłam w poczuciu winy w użalaniu się nad sobą.

To powodowało, że nie ruszałam do przodu.

Miłosierdzie Boże jest nadzieją.Bóg ma pomysł na człowieka bo on jest jego pomysłem.

Wzrok Jezusa na obrazie jest pełen miłosierdzia, przenikliwości, dobroci.

On dobrze myśli o człowieku, wciąż daje szansę do zmiany z nowymi łaskami.

Teraz stram się nie odpychać tych dobrych inspirujących myśli moim nie chce mi się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiejskifilozof, a kto narzuca wszystkim wiarę? nie pojmuje takiego bredzenia[/quote

Neon to,że nie ma ich na Forum.Nie znaczy,że nie ma wcale.Życie to nie tylko internet,w domu nie raz musiałem nasłuchać się.Że jestem ateistą,czyli gorszym człowiekiem.

Ja żyłem w rodzinie katolickiej,Bóg od młodego był dla mnie pewny i niepodważalny, aż przyszedł moment w średniej szkole gdy już nie rozumiałem tej wiary i jakoś nie potrafiłem skonfrontować jej z otaczającą mnie rzeczywistością. Wiec wymikoswałem sie z lekcji religii, rodzina ani szkoła nie robila mi problemów, szkolni rówieśnicy również. Prawdopodobnie ktoś z Twojej rodziny brał to wszystko zbyt poważnie, skrajnie poważnie.

Białoczarna...też tak miałam, że w wieku naście czy powyżej czułam się jak stara ztyrana życiem baba.

Mimo, że nie mam już 16 czy 25 to oglądałam ŚDM i słuchałam co mówi papież.

Chcoiaż nie wierze w katolickiego boga to oglądałem SDM codziennie, i czerpałem ze słów Franciszka. Chciałem isc nawet do kościoła, ale przypominiała mi sie szarzyzna tam panująca i mi sie pdechicało, te same ceremoniały, wstać, klęknij, usiądz szkoda ze nie kazali sie krzyzem jeszcze kłaść. Szkoda ze nie reformuja koscioła, czas płynie a kto zaczyna stać w miejscu ten zazwyczaj przegywa. Marzy mi sie kościoł jak z tych filmów amerykanski z rozspiewanym murzynskim churem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podczas wizyt papieży czy to było JP II czy Benedykta, Franciszka jest ogólnospołeczny wielki zachwyt i wzajemne przekonywanie się ludzi że podąża drogą którą wskazują ich pasterze czyli ojcowie świeci. A później przychodzi rzeczywistość: zakłamanie, pogoń za pieniędzmi, przemoc, nałogi, kłótnie w sejmie itd, teraz będzie tak samo nawet po tak głęboko celebrowanej śmierci JP II nic się nie zmieniło. Za wzniosłymi uczuciami nie idzie proza dnia codziennego tak było jest i będzie w Polsce i nie tylko jej.

Zbyt dokładnie wizyty Franka nie śledziłem, ale zgadzam się z nim w większości tego co słyszałem bo to przecież ogólnohumanistyczne przesłanie, ale z drugiej strony nic odkrywczego to nie było.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podczas wizyt papieży czy to było JP II czy Benedykta, Franciszka jest ogólnospołeczny wielki zachwyt i wzajemne przekonywanie się ludzi że podąża drogą którą wskazują ich pasterze czyli ojcowie świeci. A później przychodzi rzeczywistość: zakłamanie, pogoń za pieniędzmi, przemoc, nałogi, kłótnie w sejmie itd, teraz będzie tak samo nawet po tak głęboko celebrowanej śmierci JP II nic się nie zmieniło. Za wzniosłymi uczuciami nie idzie proza dnia codziennego tak było jest i będzie w Polsce i nie tylko jej.

Zbyt dokładnie wizyty Franka nie śledziłem, ale zgadzam się z nim w większości tego co słyszałem bo to przecież ogólnohumanistyczne przesłanie, ale z drugiej strony nic odkrywczego to nie było.

bo to polaczki cebulaczki 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziennikarze TVN podrzucają butelki po piwie do śmieci ze Światowych Dni Młodzieży, a potem robią z tego reportarz

Swoją drogą Onet.pl ostatnia przystań tomasza lisa z podsumowania dni młodzieży pokazała stertę śmieci. I to oni nazywają prawice populistami :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziennikarze TVN podrzucają butelki po piwie do śmieci ze Światowych Dni Młodzieży, a potem robią z tego reportarz

Swoją drogą Onet.pl ostatnia przystań tomasza lisa z podsumowania dni młodzieży pokazała stertę śmieci. I to oni nazywają prawice populistami :lol:

Z tego materiału tego stwierdzić nie można można tak samo czy w ogóle te śmieci mają jakiś związek z ŚDM. a nawet jakby były to butelki po tzw pielgrzymach to przecież nic wielkiego przy takiej masie ludzkiej zawsze ktoś znajdzie amator piwka które przecież zakazane nie jest, taki Jezus podobno wino rozmnożył. :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TVN nie jest tak katolicki jak TVP i chwała im za to.W Polsacie,był repotrarz o o szukanych woluntariuszach.

Największymi populistami w Polsce jest PIS.Tylko Nowoczesna i Partia Razem,oraz odmieniona PO.Mogą nas wybawić,z faszystowskiego nacjonalizmu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogą nas wybawić,z faszystowskiego nacjonalizmu.
Widzenie wszędzie faszyzmu to objaw przedawkowania wiadomych mediów tak samo jak przedawkowanie prawicowych mediów skutkuje widzeniem wszędzie ataków na kościół i polskość. Z jednej strony mamy tzw elitę oraz celebrytów a także zwykłych ludzi którzy nienawidzą polskości i w każdym zdarzeniu łącznie znoszeniem plecaków i stawianiem parawanów na plaży objaw Polaka-cebulaka prymitywa, z z drugiej osoby, media, polityków dla których każde nawet prawdziwa krytyka Polski, Polaków jest wstrętnym atakiem wrogów Polski bo przecież Polak jest kryształowy, najmądrzejszy i nigdy nikogo nie zabił i nie skrzywdził.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robaki ideologii żrą Ci mózg palancie.

Biedne, niedożywione robaki. :lol:

Z tych biednych, niedożywionych robaków do teraz mam polewke :D

Btw. Zastanawiający jest Twoj fanatyczny wrecz antyklerykalizm - co najmniej jakby Cię w dzieciństwie ten proboszcz od zakrystii ... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko Nowoczesna i Partia Razem,oraz odmieniona PO.Mogą nas wybawić,z faszystowskiego nacjonalizmu.

Ty jak coś pierdykniesz to i bez upału słabo się robi. Zmierz sobie gorączkę.

:D

wiejskifilozof ma tak na stałe, u niego to nie jest infekcja, tylko choroba przewlekła. Ale kochamy go takim, jaki jest, nie jego wina. :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi