Skocz do zawartości
Nerwica.com

Oberża pod złamanym paragrafem

Gość iiwaa

Rekomendowane odpowiedzi

o nie nie, ja bym salirki w zadne konflikty nie chciał wkręcać zwłaszcza z mojego powodu :nono:

ty a po raz pierwszy nabyłem kremy do pielęgnacji skóry męskiej i bardzo sobie chwalę, mozecie sie smiac ze to zniewiesciale, ale wtedy ja sie bede smial z was, ze macie chropowatą skóre.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ty a w katolicyzmie na serio wierzy się, że 3 króli przyszło do stajenki czy traktuje się to jako legendę?

Ty nie wiem, bo są wątpliwości co do ich historyczności. Znaczy św. Mateusz wspomina o przybyciu jakichś mędrców (tudzież magów), ale skąd się wzięło, że było ich trzech i że nazywali się Kacper, Melchior i Baltazar, to nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Michellea, liczba "trzech" wzięła się prawdopodobnie z ilości darów: złoto, mirra i kadzidło. A imiona są raczej przypisane pierwszym słowom: [C+M+B] Christus mansionem benedicat (Niech Chrystus błogosławi temu domowi).

https://pl.wikipedia.org/wiki/C%E2%80%A0M%E2%80%A0B warto przeczytać :D

"ty" :shock::hide:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

neon, nie wiem, czy on prowokuje, ale ja nie czuję się sprowokowana. On tak często podkreśla, często ni z gruszki ni z pietruszki, że jest za wiarą Słowian (chyba minęła faza na ateizm), że czytanie tego stanowi swego rodzaju rozrywkę :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To w końcu ateizm czy wiara slowianska?

Jedno wyklucza drugie.

Niekoniecznie. Można na przykład wierzyć w jakąś interpretację religii Słowian która wyklucza istnienie bóstw, traktując ich jako np. personifikacje sił przyrody. Ateizm nie implikuje racjonalizmu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ḍryāgan, katolicy, jak widzisz rozmawiają sobie spokojnie. A filozof, jak to filozof...

proponuje wprowadzic rangi rozdzielajace innowiercow zebysmy se tu krzywdy nie zrobili

a tak w ogole to jak tam co tam? :D robiliscie dzis cos ciekawego czy tak jak ja nic? :D

Ja tekst skonczylam... Wyjątkowo mi sie nie podoba.

A generalnie chce, żeby dzień sie skończył, mimo ze jutro mam zajęcia z zaocznymi i przed 9 muszę wyjść z domu - czyli wstac muszę kolo 7, żeby włosy umyć, wysuszyć, ułożyć na szczotce okraglej, pomalować sie, wyszczotkowac koty itd.

Generalnie mam gdzies, w co kto wierzy, póki o tym nie gada. Nie lubię słuchać o zasadach religijnych, niezależnie czy katolickich, czy tez słowiańskich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To w końcu ateizm czy wiara slowianska?

Jedno wyklucza drugie.

Niekoniecznie. Można na przykład wierzyć w jakąś interpretację religii Słowian która wyklucza istnienie bóstw, traktując ich jako np. personifikacje sił przyrody. Ateizm nie implikuje racjonalizmu.

A czy taka spersonifikowana sila przyrody nie jest w gruncie rzeczy bóstwem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi