Skocz do zawartości
Nerwica.com

WENLAFAKSYNA (Alventa, Exyven, Efectin ER, Efevelon SR, Faxigen XL, Faxolet ER, Lafactin, Oriven, Prefaxine, Symfaxin ER, Velaxin ER, Venlafaxine Aurovitas/ Bluefish XL, Venlectine)

Miss Worldwide

Rekomendowane odpowiedzi

14 godzin temu, Catriona napisał(a):

Naczelny hejter wenli widzę obecny 😆

Godzinę temu, Dalila_ napisał(a):

Jednym służy innym nie więc naczelny hejter niech nie hejtuje:p

Może Was zdziwię, ale ja nie hejtuje jej bez powodu. I nie zawsze. Bo np. przy OCD z tego co widziałem ona zdawała egzamin.

Ale na tematy lękowo-depresyjne to uważam, że nie dość, że nie pomaga, to często szkodzi. No i zejście z niej jest dla większości osób jakie znam fatalne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

31 minut temu, shadow_no napisał(a):

Może Was zdziwię, ale ja nie hejtuje jej bez powodu. I nie zawsze. Bo np. przy OCD z tego co widziałem ona zdawała egzamin.

Ale na tematy lękowo-depresyjne to uważam, że nie dość, że nie pomaga, to często szkodzi. No i zejście z niej jest dla większości osób jakie znam fatalne

Każdy lek działa na każdego inaczej i tutaj to jest bardzo subiektywne. Za pierwszym razem mi nie pomogła ale za drugim podejściem już tak. Jednak to co się nie zmienia to schodzenie z niej to tragedia bez wspomagaczy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, shadow_no napisał(a):

Jako admin powinieneś mówiąc jedyne słuszne stanowisko : na każdego leki działają inaczej  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, shadow_no napisał(a):

No leki na każdego działają inaczej. Natomiast w przypadku tej trucizny prawie na każdego równie źle xd 

Nieprawda. Zupełnie nie liczysz osób choćby stąd które mówią że działa. Liczysz tylko wśród znajomków a na resztę slepy

Karteczka i długopis i liczysz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Melodiaa napisał(a):

Czy istnieje lepszy zamiennik i jaki to by mógł być?

W Twoim przypadku jeśli masz te bóle np. głowy to wg mnie lepsza byłaby duloksetyna. Ona chyba nawet jest zarejestrowana jako lek na ból o podłożu nerwowym. Wenla w małych dawkach działa podobnie jak SSRI tylko imho słabiej i z gorszymy efektami ubocznymi. A duloksetyna nawet na niskich dawkach działa już mocniej na noradrelinę. Ale sam osobiście nie brałem duloksetyny więc opieram się tylko na tym co czytałem.

Ooczywiście to do przegadania z lekarzem

24 minuty temu, Dalila_ napisał(a):

Nieprawda. Zupełnie nie liczysz osób choćby stąd które mówią że działa. Liczysz tylko wśród znajomków a na resztę slepy

Wenla była moim 3 albo 4 lekiem jaki brałem więc to dosyć wczesne doświadczenie po którym obserwuje ten temat. I odbyłem wieeele rozmów na przestrzeni tych wszystkich lat nt tego leku. Ja sobie to zdanie wyrobiłem patrząc nie tylko na siebie i najbliższe otoczenie. I wcale nie przeczę, że na niektóre osoby i na niektóre schorzenia ona może mieć pozytywny wpływ. Podkreślę jeszcze raz co napisałem wcześniej:

4 godziny temu, shadow_no napisał(a):

32 minuty temu, Dalila_ napisał(a):

Karteczka i długopis i liczysz

Nie mam takich narzędzi, żeby policzyć wszystkie osoby co mówią na ten temat. Ale zawsze staram się spojrzeć na dany lek przez pryzmat, czy branie go sprawia, że mamy możliwość żyć "prawie normalnie". Tj. czy potrafi on wyciągnąć kogoś z pierwotnego problemu/problemów, żeby żyć w miarę normalnie podczas jego brania (nawet mimo uboków).

No i tu moje obserwacje znasz, bo mówiłem Ci je bezpośrednio i kilkukrotnie. Jeśli Ty uważasz, że ona Ci pomaga no to spoko. Ale ja nadal podtrzymuję, że Twój koktajl leków (nie tylko wenla ale i końska dawka pregi) to jest nieporozumienie. Mam nadzieję, że to nowe coś pomoże i w końcu weźmiesz się za te poprzednie. Bo mimo, że sama siebie na kartce napisałabyś, po stronie, że wenla Ci pomogła to ja bym napisał po przeciwnej stronie:P

Ale podkreślam, że to moja prywatna opinia. Może brzydka i niepoprawna ale nie mogę jej przemilczeć. Natomiast leczenie ustawia lekarz i to jemu należy zaufać. Więc jeśli mu ufasz to jego zdanie powinno być najważniejsze a ja sobie będę hejtował tu dalej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 minut temu, shadow_no napisał(a):

Ooczywiście to do przegadania z lekarzem

Jasna sprawa 😉 Zresztą zostawiam leki mojemu lekarzowi i nie chce zbytnio się  wgłębiać. Widzę, że niektórzy tutaj mają sporą wiedzę ale to nie moja bajka. Jednak muszę pomyśleć o zmianie bo aktualnie widzę, że od jakiegoś czasu gorzej się czuję i mam wahania. Może teraz okres wiosenny będzie bardziej sprzyjać. 

Edytowane przez Melodiaa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, shadow_no napisał(a):

Wenla była moim 3 albo 4 lekiem jaki brałem więc to dosyć wczesne doświadczenie po którym obserwuje ten temat

No i spoko ale warto mówić po prostu ze jednym pomaga a innym nie pomaga tak ja każdy inny lek. Po co wyzywać go od syfu jeśli jest tak

I odbyłem wieeele rozmów na przestrzeni tych wszystkich lat nt tego leku. Ja sobie to zdanie wyrobiłem patrząc nie tylko na siebie i najbliższe otoczenie

Czyli co nie ma badań i dokumentów jakiś o skuteczności ? Raczej muszą być skoro taki lek jest. Jest to troche logiczne że lepiej działa na nerwice natręctw niż na GAD no bo działa na norę bardziej a lekowcy z gad mają wysoki poziom stresu to muszą mieć bardziej efekt sedujacy które ma prędzej ssri niż snri

Nie mam takich narzędzi, żeby policzyć wszystkie osoby co mówią na ten temat

ojeja chodziło mi o posty tu pod tym tematem :D no ja mogę wymienić bez czytania osoby którym krzywdy wełna nie zrobiła ja Grouchy misduzy zburzony indor Feniksx i na pewno inni też. kiedyś to cholera policzę xd

Ale zawsze staram się spojrzeć na dany lek przez pryzmat, czy branie go sprawia, że mamy możliwość żyć "prawie normalnie". Tj. czy potrafi on wyciągnąć kogoś z pierwotnego problemu/problemów, żeby żyć w miarę normalnie podczas jego brania (nawet mimo uboków).

No mi żadnych szkód wełna nie robila nawet jak nie działa podobnie jak Grouchy. A tobie paro też już chyba przestaje działać bo sam mówiłeś że derealki wracaja

No i tu moje obserwacje znasz, bo mówiłem Ci je bezpośrednio i kilkukrotnie. Jeśli Ty uważasz, że ona Ci pomaga no to spoko. Ale ja nadal podtrzymuję, że Twój koktajl leków (nie tylko wenla ale i końska dawka pregi)

Wenli też końska

to jest nieporozumienie. Mam nadzieję, że to nowe coś pomoże i w końcu weźmiesz się za te poprzednie. Bo mimo, że sama siebie na kartce napisałabyś, po stronie, że wenla Ci pomogła to ja bym napisał po przeciwnej stronie:P

Nie za bardzo pomoże ostatnio wzięłam dwie tabsy nie ma różnicy jeszcze mogę wziąć trzy. Ale takto dlaczego mówisz że jest nieporozumieniem? Zawsze mówisz ale nie napiszesz argumentu dlaczego. Pręga jest na padaczkę to ta grupa leków co brała cateriona i na tą samą diagnozę. A wełna skąd się wzięła a no pewnie się wzięła jako typowy lek na nerwice jakimi są ssri albo snri. Ssri były dla mnie za słabe brałam escitalopram już. Do tego dołączając moje adhd to substancje dla mnie to raczej te działające na norę i dope więc się zgadza

Ale podkreślam, że to moja prywatna opinia. Może brzydka i niepoprawna ale nie mogę jej przemilczeć. Natomiast leczenie ustawia lekarz i to jemu należy zaufać. Więc jeśli mu ufasz to jego zdanie powinno być najważniejsze a ja sobie będę hejtował tu dalej

Nie rozumiem hejterow wszelakiej maści ale ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, Dalila_ napisał(a):

No mi żadnych szkód wełna nie robila nawet jak nie działa podobnie jak Grouchy. A tobie paro też już chyba przestaje działać bo sam mówiłeś że derealki wracaja

Bo ja balansuje na granicy działania leku. Jestem na mini dawce która od zawsze była niewystarczająca ale dla mnie jest to kompromis bo denerwują mnie skutki uboczne na wyższych dawkach. Gdybym zwiększył o 10mg to byłoby git jak zawsze

6 minut temu, Dalila_ napisał(a):

Ale takto dlaczego mówisz że jest nieporozumieniem? Zawsze mówisz ale nie napiszesz argumentu dlaczego.

Mogę napisać, ale to tu czy wolisz czy na priv bo odniósłbym się do Twojego przypadku konkretnie

9 minut temu, Dalila_ napisał(a):

Nie rozumiem hejterow wszelakiej maści ale ok

Oj no ale wiesz przecież, że to nie hejt dla hejtu tylko mam powody by tak mówić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

29 minut temu, shadow_no napisał(a):

Bo ja balansuje na granicy działania leku. Jestem na mini dawce która od zawsze była niewystarczająca ale dla mnie jest to kompromis bo denerwują mnie skutki uboczne na wyższych dawkach. Gdybym zwiększył o 10mg to byłoby git jak zawsze

Mogę napisać, ale to tu czy wolisz czy na priv bo odniósłbym się do Twojego przypadku konkretnie

Oj no ale wiesz przecież, że to nie hejt dla hejtu tylko mam powody by tak mówić

Każdy hejter tak sobie wmawia. Oczywiście że publicznie jak do tej pory nie usłyszałam argumentu to wątpię że usłyszę cos czego nie wiem :D i nie wełna nie powoduje mi hipomanii bo miałam to z 3 razy w życiu a wełnę łykam od 6 lat codziennie xd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi