Skocz do zawartości
Nerwica.com

WENLAFAKSYNA (Alventa, Exyven, Efectin ER, Efevelon SR, Faxigen XL, Faxolet ER, Lafactin, Oriven, Prefaxine, Symfaxin ER, Velaxin ER, Venlafaxine Aurovitas/ Bluefish XL, Venlectine)

Miss Worldwide

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 17.07.2025 o 19:55, Justyna1980 napisał(a):

Witam brak mi pomysłów normalnie brak , nie czuje sie dobrze , brak energii,  nic sie nie chce , ciągle śpiącą,  ostatni tydzień to jakis horror 

Biorę 150 mg od 3 tygodni ponad , nie czuje zmian żeby jakoś skakać przynajmniej lekko z radości... nie wiem co mam robic , czy ona jeszcze ruszy...  lekarka kazała brać dalej nic nie zmieniać,  dodatkowo mam opipramol który moge brać 3x dziennie po 50 mg

Nie mam mocy na nic , ani chęci,  zero energii...

Mianseryna podbija dobrze wenle ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie 

Czy dawka 225 wenlafaksyny dziala na poprawe libido I erekcji? 

Pytam ponieważ bralem 150 i lekarz mi powiedział ze podniesienie do 225 spowoduje podniesienie libido I "naprawe" erekcji...czy to faktycznie prawda?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiele lat Seroxat był moim wybawieniem w ostrej nerwicy lękowej i bezsenności, kiedyś był na rynku francuski, teraz biorę irlandzki i dziala na mnie tragicznie, czy też ktoś tak miał przy zmianie serii/producenta ???

Edytowane przez Stella7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Stella7 napisał(a):

Wiele lat Seroxat był moim wybawieniem w ostrej nerwicy lękowej i bezsenności, kiedyś był na rynku francuski, teraz biorę irlandzki i dziala na mnie tragicznie, czy też ktoś tak miał przy zmianie serii/producenta ???

A piszesz o tym w temacie o wenlafaksynie bo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 godzin temu, arters napisał(a):

Mam pytanie 

Pytam ponieważ bralem 150 i lekarz mi powiedział ze podniesienie do 225 spowoduje podniesienie libido I "naprawe" erekcji...czy to faktycznie prawda?

Całkiem możliwe bo wenla powyżej 150mg zaczyna działać bardziej na noradrenalinę, co powinno aktywizować. Ja jestem obecnie na 225 i nie mam z tym problemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 godzin temu, arters napisał(a):

Mam pytanie 

Nie wiem, ale daj znać czy pomogło :D na pewno jest tak jak napisał kolega wyżej, SNRI w zależności od dawki zaczyna działać na noradrenalinę. Poniżej pewnego progu działa tylko serotonina. W przypadku duloksetyny ten prób jest niżej, szybciej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy tritico 150 mg w połączeniu z duloksetyna 30mg moze byc odpowiednim zestawem? Czy nie dojdzie do zespołu serotoninowego?

I co jest lepsze w egzystencji duloksetyna czy wenlafaksyna jesli chodzi o kastracje czy duloksetyna mniej kastruje czy wenlafaksyna?

Bo tritico jest tzw poprawiaczem dołączonym do snri w celu naprawy erekcji i libido.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, arters napisał(a):

A czy tritico 150 mg w połączeniu z duloksetyna 30mg moze byc odpowiednim zestawem? Czy nie dojdzie do zespołu serotoninowego?

I co jest lepsze w egzystencji duloksetyna czy wenlafaksyna jesli chodzi o kastracje czy duloksetyna mniej kastruje czy wenlafaksyna?

Bo tritico jest tzw poprawiaczem dołączonym do snri w celu naprawy erekcji i libido.

Mogę tylko się odnieść do trittico, bo SNRI się boję (po SSRI). Trittico u mnie chwilę po zażyciu i w ciągu nocy powoduje rozluźnienie i erekcje. W nocy pewnie w fazie REM, takie, że człowiek się zwyczajnie wybudza, tak silne. Ale nie przekładało się to w żaden sposób na libido w ciągu dnia. Działało trochę jak leki na erekcję 🙃 brałem tylko 2 tygodnie, trochę mnie to niepokoiło, że przypomina to priapizm. Dawka 50-75mg. Poza tym czułem się po prostu źle na tym leku, nudności, zawroty głowy - idąc miastem miałem pierwszy raz wrażenie, że zemdleję. Zaraz po tym zmieniliśmy lek na mirtazapinę.

Edytowane przez Tentyplebs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś ma takie coś , że na wprowadzaniu np wenlafaksyny ma wzrost libido? Nie wiem co to w ogóle jest , czy to wzrost lęku czy co. Ale np sama myśl erotyczna powoduje erekcje . Bez leków tak nie mam . Albo przed zaśnięciem podniecenie takie , że ciężko to uspokoić.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 1.08.2025 o 09:21, arters napisał(a):

Mam pytanie 

U mnie zadziałało odwrotnie. Jak zwykle pewnie kwestia indywidualna. 
Podbije moje pytanie: 
Zdarzyło się komuś tak, że na zbyt wysokiej dawce czuł się średnio i obniżenie dawki pomogło?
Alternatywnie czy ktoś z Was ma problemy z lękami i przy wyższych dawkach wenli, jak mocniej wjeżdżała nora, to czuł się gorzej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od paru dni jestem na 225mg i czuję pełną moc tego leku. Poziom szczęścia jest na znacznym poziomie. Zobaczymy jak będzie w dłuższej perspektywie czasowej. Muszę się też pilnować, żeby nie wpaść w górkę. Ale mam stabilizatory, więc nie powinno do tego dojść. Jak dla mnie to super lek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

16 godzin temu, Verinia napisał(a):

Od paru dni jestem na 225mg i czuję pełną moc tego leku. Poziom szczęścia jest na znacznym poziomie. Zobaczymy jak będzie w dłuższej perspektywie czasowej. Muszę się też pilnować, żeby nie wpaść w górkę. Ale mam stabilizatory, więc nie powinno do tego dojść. Jak dla mnie to super lek.

Co znaczy nie wpaść w górkę? 

I jakie stabilizatory ? Co one maja za zadanie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Justyna1980 napisał(a):

Co znaczy nie wpaść w górkę? 

I jakie stabilizatory ? Co one maja za zadanie ?

Mania. Ludzie z zaburzeniem afektywnym dwubiegunowym wpadają w manię i depresję. Stabilizatory mają za zadanie temu zapobiec. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 godzin temu, Justyna1980 napisał(a):

Jakie są objawy manii ? 

To przeciwieństwo depresji. Górka to jest stan euforii i niewyczerpanej energii. Ale może prowadzić do ryzykownych zachowań, a nawet do psychozy. Stabilizatory mają za zadanie blokować manię. Przy braniu antydepresantów trzeba uważać, żeby nie doszło do tej manii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, Verinia napisał(a):

To przeciwieństwo depresji. Górka to jest stan euforii i niewyczerpanej energii. Ale może prowadzić do ryzykownych zachowań, a nawet do psychozy. Stabilizatory mają za zadanie blokować manię. Przy braniu antydepresantów trzeba uważać, żeby nie doszło do tej manii.

Aha , ok dziękuję za informacje.

Ja akurat biorę wenle 150mg ale brak mi energii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Macie problemy z wydolnością fizyczną na wenli?
Zastanawiam się, czy to kwestia wenli, kondycji, czy może serce mi wysiada :D Ale ostatnio chwile kopałem łopatą i myślałem, że zejdę (wydaje mi się, że to nie kondycja, bo nie byłoby aż tak).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, Samniewiem napisał(a):

Macie problemy z wydolnością fizyczną na wenli?
Zastanawiam się, czy to kwestia wenli, kondycji, czy może serce mi wysiada :D Ale ostatnio chwile kopałem łopatą i myślałem, że zejdę (wydaje mi się, że to nie kondycja, bo nie byłoby aż tak).

A ile jej bierzesz?

Ja jestem na 225mg i czuję się jak młody bóg. Mam energię, świetny nastrój, zero niepokoju, większą kreatywność i motywacja do różnych zmian w życiu.

Także mega na plus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Veriniagratulacje, fajnie że ci służy. Zmniejszyłem niedawno do 225 mg i jest całkiem ok.

@Samniewiemmyślę że to może być może być od wenlafaksyny w jakimś stopniu, ja myślałem że z drabiny spadnę niedawno kiedy gałąź ciąłem. Ale generalnie czuję że mam niestety jakiś problem z sercem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi