Skocz do zawartości
Nerwica.com

Cytat na dziś

Arhol

Rekomendowane odpowiedzi

If you expect nothing from anybody, you're never disappointed.
Wiedziałem, że skądś znam. Silvia Plath.

Cokolwiek pomiędzy ludźmi kończy się – znaczy: nigdy nie zaczęło się. Gdyby prawdziwie się zaczęło – nie skończyłoby się. Skończyło się, bo nie zaczęło się. Cokolwiek prawdziwie się zaczyna – nigdy się nie kończy. - Edward Stachura

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

''Jest na świecie ta­ki rodzaj smut­ku, które­go nie można wy­razić łza­mi. Nie można go ni­komu wytłumaczyć. Nie mogąc przyb­rać żad­ne­go kształtu, osiada cias­no na dnie ser­ca jak śnieg pod­czas bez­wiet­rznej nocy. ''

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są też ludzie, z którymi, gdy się żyje, to nie ma żadnego życia, bo oni rozmazują życie. Rozmazują istnienie. Wszystko zostaje niemożebnie pomniejszone.M. in. dlatego, że brak im powagi, dumy, dostojności, tego straszliwego i cudownego napięcia. Humoru również. - Stachura Edward

“ Sarcasm: the last refuge of modest and chaste-souled people when the privacy of their soul is coarsely and intrusively invaded. ” — Fyodor Dostoevsky, Notes From the Underground

Było zdaje się, ale mnie się bardzo podoba.

"Nie wolno zgadzać się na pełzanie, gdy czujemy potrzebę latania." - Helen Keller

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

We're born alone, we live alone, we die alone. Only through our love and friendship can we create the illusion for the moment that we're not alone.

Orson Welles

"Whoever fights monsters should see to it that in the process he does not become a monster. And when you look into the abyss, the abyss also looks into you"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Life is hard. Then you die. Then they throw dirt in your face. Then the worms eat you. Be grateful it happens in that order.

David Gerrold

"Whoever fights monsters should see to it that in the process he does not become a monster. And when you look into the abyss, the abyss also looks into you"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

We live(d) as if. - Siddhi

Niektórzy rodzą się przeznaczeni żyć w straszliwym smutku i zwanej tragedii. Tylko miłość wielka, większa od ich przeznaczenia, może ich uratować. - Stachura Edward

Dopomóż mi, Boże, żebym się dzisiaj nie wpakował w jakąś historię, która mnie raczej nie obchodzi. - Stachura Edward

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

'Filozofowie już dawno zauważyli związek między lękiem i wyborem. Dla Kierkegaarda lęk wypływał bezpośrednio z wolności - z potrzeby stawienia czoła możliwości, samej możliwości. Uzupełnił to Sartre, mówiąc, że osoba stojąca nad przepaścią lęka się nie dlatego, że może spaść, ale z powodu świadomości, że wolno jej się w nią rzucić.'

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kto wpadł już w potrzask życia, powinien los swój znosić pogodnie; opór nie prowadzi do niczego, co najwyżej – do szaleństwa. - refren

-- 04 gru 2014, 00:45 --

Życie jest to opowieść idioty, pełna wrzasku i wściekłości, nic nie znacząca. - William Shakespeare

Nie być najgorszym, jest to już zaletą

W zepsuciu tego świata. - William Shakespeare

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

''Nie ma zbyt wiele cza­su, by być szczęśli­wym. Dni prze­mijają szyb­ko. Życie jest krótkie. W księdze naszej przyszłości wpi­suje­my marze­nia, a ja­kaś niewidzial­na ręka nam je przek­reśla. Nie ma­my wte­dy żad­ne­go wy­boru. Jeżeli nie jes­teśmy szczęśli­wi dziś, jak pot­ra­fimy być ni­mi jutro? ''

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi