Skocz do zawartości
Nerwica.com

Spamowa wyspa


Etna

Rekomendowane odpowiedzi

CIASTO Z JABŁKAMI (BEZ JAJEK, BEZ UŻYCIA MIKSERA)

 

SKŁADNIKI:

 

2.5 szklanki mąki pszennej (może być też orkiszowa)

250 g masła (tylko lekko schłodzonego, by nie było zbyt twarde)

2/3 szklanki cukru pudru

200 g serka homogenizowanego waniliowego słodzonego (lub mascarpone + 1/3 szklanki cukru pudru)

1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub wanilinowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

 

DODATKOWO:

 

6-7 dużych jabłek

cynamon

cukier puder do posypania

 

 

 

WYKONANIE:

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.

Blachę o wymiarach 20-30 cm wysmaruj lekko olejem i wyłóż papierem do pieczenia. Jeśli masz większą blachę, po prostu nie wykładaj ciastem blachy do końca.

W misce wymieszaj mąkę, cukier puder i cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia.

Dodaj pokrojone w drobną kostkę masło, zagnieć ręką gładkie ciasto.

Na koniec dorzuć serek waniliowy lub mascarpone i wtedy dodatkowe 1/3 szklanki cukru pudru) znowu zagnieć ciasto.

Podziel ciasto na dwie części, jedną trochę większą.

Większą część rozwałkuj i wyłóż nią blachę lub rozgnieć na niej ciasto ręką.

Na wierzch ułóż obrane, wydrylowane i przekrojone na pół jabłka - wydrążoną częścią w dół.

Posyp je obficie cynamonem i ułóż na nie rozwałkowaną drugą część ciasta.

Ciasto piecz przez około 55-60 minut (ja piekłam 50 minut), aż będzie złociste.

Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

platek rozy-dzięki kochana! :) Ja Murzynka zawsze robiłam z gotowanej masy(mleko+masło+kakao+cukier)po przestygnięciu dodawałam resztę składników.Te z jabłkami to coś ala szarlotka?Uwielbiam klasyczną szarlotkę z kruszonką :)

 

W sobotę wypróbuję ciasto jogurtowe,nie jadłam go nigdy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

PannaNatalia, znalazlam

Muffinki z czekoladą bez użycia miksera

 

Składniki :

 

2 szklanki mąki

70g cukru

1 szklanka mleka

1/4 szklanki oleju

2 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

esencja waniliowa

 

Przygotowanie :

 

1. Do miski wbij jajka. Wlej olej, mleko i esencję. Dokładnie połącz składniki.

 

2. Do drugiej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszaj i wlej do masy jajecznej. Dokładnie połącz składniki.

 

3. Ciasto przelej do papilotek na 2/3 wysokości foremek. Każdą muffinkę posyp kropelkami czekolady.

 

4. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

cyklopka, mam taki odchył ;) Ostatnio mnie serowarstwo pochłonęło. A sorbety bardzo lubię :smile:

PannaNatalia, mogę pożyczyć mikser. Jednak, będę chciał trochę lodów w zamian (smak dowolny, byle słodki).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×