Skocz do zawartości
Nerwica.com

WORTIOKSETYNA (Brintellix)

zaqzax-0

Czy wortioksetyna pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?  

87 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy wortioksetyna pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      35
    • Nie
      31
    • Zaszkodziła
      21

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, jak zostałem „przełączony” z escitalopramu na wortioksetynę, niby celem braku wpływu na libido, czy też poprawy tego aspektu (dodatkowo ponoć dobra na funkcje kognitywne), to po 4 tygodniach miałem dosyć. Pogorszenie samopoczucia znaczne, do tego nudności i brak poprawy w ww. aspekcie.

Ale na reddicie są osoby, które twierdzą, że pomogło. To jest loteria, nic tu nie ma sensu. Jedni na mirtazapinie tracą libido, inni odzyskują. Na bupropionie chyba ta statystyka jest najkorzystniejszych na plus.

Edytowane przez Tentyplebs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, to już sporo czasu bierzesz. Kiedyś przekopywałem subreddita wortioksetyny, to raczej przeważała opinia, że na 10mg jest ok z libido, na 20mg już nie. Może pogadaj z lekarzem o obniżeniu. Jeśli to nie wystarcza na Twoją depresję, to może jakaś augmentacja - agomelatyna czy coś. Zależy czy masz też lęki czy nie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

34 minuty temu, Tentyplebs napisał(a):

Ok, to już sporo czasu bierzesz. Kiedyś przekopywałem subreddita wortioksetyny, to raczej przeważała opinia, że na 10mg jest ok z libido, na 20mg już nie. Może pogadaj z lekarzem o obniżeniu. Jeśli to nie wystarcza na Twoją depresję, to może jakaś augmentacja - agomelatyna czy coś. Zależy czy masz też lęki czy nie. 

Ogólnie czuje się bdb, najchętniej to odstawiłem bym te leki zupełnie. Wizyte mam 10 wrzesnia u psychiatry moze zacznie schodzić. Bardzo mi przeszkadza taka obojetnosc i to libido dramatyczne 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 8.11.2013 o 21:53, sylvek napisał(a):

dzieki dodatkom (5-ht7, mniej 5-ht3) mozna liczyc na to ze przebije skutecznoscia SSRI i dorówna TLPD. Problem w tym ze przy takim wzroscie przewodnictwa na 5-ht vortoksetyna ladnie pojedzie po emocjach. Paro w wysokiej dawce moze miec nowego konkurenta.

to kolejna marketingowa wstawka od lundbecku bo lek nie posiada zadnego powinnowactwa do jakiegokolwiek receptora wymienionych neuroprzekaznikow. Oczywiście systemy róznych neurotransmiterów są ze sobą bardzo powiązane ale wortoksetyna minimalnie odbiega od tego co pod tym wzgledem pokazuja inne SSRI. Krótko mówiac producent chce za wszelką cene pokazac ze ten lek jest czyms innym, nowszym, lepszym i skuteczniejszym od SSRI ale nie ma argumentow. Tego typu slogany mozna przepisac do niemal kazdego srodka psychoaktywnego, np kofeiny http://worldofcaffeine.com/caffeine-and-neurotransmitters/ .

Brintelix to jedno wielkie dziadostwo już od niejednego profesora psychiatria usłyszałem że to placebo bardzo ale to bardzo słabiutkie brałem to jakiś czas kiedy jeszcze leczyłem się u neurolog i mi to wcisnęła na zaburzenia lękowe co ja wtedy przeżyłem na tym leku to masakra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

21 minut temu, Zico2019 napisał(a):

Brintelix to jedno wielkie dziadostwo już od niejednego profesora psychiatria usłyszałem że to placebo bardzo ale to bardzo słabiutkie brałem to jakiś czas kiedy jeszcze leczyłem się u neurolog i mi to wcisnęła na zaburzenia lękowe co ja wtedy przeżyłem na tym leku to masakra.

Opisz co przeżyłeś 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi