Skocz do zawartości
Nerwica.com

Poglądy na Forum

wiejskifilozof

Rekomendowane odpowiedzi

Pierwsze słyszę żeby niezadowolenie z rządów platformy oznaczało skrajne prawicowe czy ekstremalne poglądy. No i że dozwolenie aborcji czy prawa dla homoseksualistów pachniały nazizmem to kolejna przesada. Dla mnie Środa ma taką samą twarz jak Terlikowski czy Cejrowski, nie przeszkadza mi ich istnienie ale poglądy mają zupełnie mi obce i nie widzę w tm żadnego szowinizmu.

Hmm...

Może mało rzeczy jeszcze słyszałeś.

Jeśli chodzi na przykład o "skrajnie prawicowe" poglądy:

Ikona francuskiego kina Alain Delon otwarcie poparł rosnącą w siłę skrajnie prawicową partię Front Narodowy

W swojej retoryce [Alain Delon] atakuje mocno imigrantów i Unię Europejską, a także rządzące elity, oskarżane o rosnące bezrobocie, stagnację gospodarczą i fatalną politykę zagraniczną. Marine Le Pen Unię Europejską uznaje za "nowy Związek Radziecki", gdzie panuje "pseudodemokracja".

Jej zdaniem, stworzenie Unii Europejskiej doprowadziło do tego, że europejskie narody zostały krok po kroku pozbawione suwerenności. - Stopniowo przekazały ją w ręce technokratów, których nikt nie wybrał i którzy przed nikim nie odpowiadają - dowodzi.

Po zadeklarowaniu poparcia dla Frontu Narodowego, w prasie pojawiło się pełno komentarzy, nierzadko ostrych, niepozostawiających suchej nitki na aktorze. Co ciekawe, od deklaracji gwiazdy odciął się jego własny syn. Anthony Delon, również aktor, stwierdził, że poglądy ojca zasługują na "potępienie".

Delon wycofał się również z przewodniczenia honorowemu komitetowi wyborów Miss Francji, po tym jak jego nominalna przewodnicząca oficjalnie ogłosiła, że komitet nie podziela jego poglądów.

"Sytuacja jest katastrofalna!" - oświadczył wobec około 2 tys. delegatów FN [Frontu Narodowego], nawiązując do - jak to określił - "drapieżnego kapitalizmu" i "ogólnego zubożenia kraju".

Granice są dziurawe, a politycy będący u władzy, zarówno z prawicy, jak i lewicy, "zniszczyli prawną ochronę pracowników francuskich" - ocenił. Mówił następnie o "milionach" utraconych posad w rolnictwie, rybołówstwie, sektorze odzieżowym i przemyśle metalurgicznym.

Przywódca FN obiecał "zachować solidarność, powstrzymując imigrację, która stała się głównym powodem zubożenia" w kraju. Le Pen po raz kolejny zapowiedział ostrą kontrolę imigracji, w tym odsyłanie nielegalnych przybyszów z zagranicy do ich rodzimych krajów oraz wstrzymanie świadczeń socjalnych dla mieszkańców nie będących obywatelami Francji.

Konwencję w Lille rozpoczęła jego córka i zarazem szefowa kampanii wyborczej - Marine Le Pen.

http://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/alain-delon-poparl-front-narodowy/vvff6

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114873,3945690.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

refren, Wiadomo że ta francuska partia i Delon to nie żadna skrajna prawica, chcą ich tylko oczernić przypiąć taką łatkę aby ich zdyskredytować. Gdybym był Francuzem to na pewno głosowałbym na panią Le Pen, tak samo w innych zachodnich krajach głosowałbym na partie narodowe bo tylko one przeciwstawiają się islamizacji ich krajów, no i te kraje dużo więcej tracą na unii niż Polska przynajmniej jeśli chodzi o budżet unijny bo wiadomo że kraje Europy Środkowo- wschodniej przyjęto tylko po to aby były tanią siłą roboczą i rynkiem zbytu a środki unijne tu pompowane mają załagodzić ten wyzysk. Na miejscu zachodniaków też bym się wkurzył że przez Polaków pensje w niektórych branżach spadły tam dwukrotnie bo Polacy są w stanie wszystkie prace robić za tamtejsze minimum, 8 lat temu w Anglii dniówka budowlańca to było w okolicach 150-200 funtów a przez Polaków i innych ze wschodu Europy do 50 spadła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, Front Narodowy jest stosunkowo "miekki", chociaz oponenci wciaz imputuja mu latki "ugrzecznionych faszystow", nawet doszlo jakis czas temu do sytuacji, ze reszta prawicy glosowala wspolnie z lewica, byle tylko zablokowac FN w parlamencie.

Prawdziwych "faszystow" dopatruje sie tutaj:

[attachment=1]jutrzenka.jpg[/attachment]

[attachment=0]jutrzenka 2.jpg[/attachment]

Grecki "Zloty Swit", zdobyl poparcie na poziomie 15% na fali kryzysu, jego czlonkowie nie kryja sie z celami "uwolnienia Grecji z syjonistycznych lap", a gospodarczo chyba lawiruja gdzies w okolicach korporacjonizmu. Partia nazywana "ultraprawicowa", chociaz chyba sama nazywa sie trzecia pozycja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ak, Front Narodowy jest stosunkowo "miekki", chociaz oponenci wciaz imputuja mu latki "ugrzecznionych faszystow", nawet doszlo jakis czas temu do sytuacji, ze reszta prawicy glosowala wspolnie z lewica, byle tylko zablokowac FN w parlamencie.
Rzeczywiście było coś takiego ale chyba z paręnaście lat temu front przeciwko Le Penowi, a w tedy jeszcze Francję może by się dało uratować od muslimskiej zarazy, bo teraz to może być już za późno. Póki co muslimy głosują na lewicę bo ich wspiera ale wiadomo że tylko czasowo, bo przecież jak będzie ich więcej to stworzą własną partię i nie będą musieli głosować na lewackich zwolenników homosiów, równouprawnienia kobiet i ateistów. W Belgii już taka powstała i dostała się do władz lokalnych wielu miast i cicho o niej mimo że ma poglądy 100 razy radykalniejsze( Chcę w Belgii Szariatu, zakazu noszenia miniówek, sprzedaży alko i papierosów) od rzekomej skrajnej prawicy. Aż nie do wiary że można być aż tak głupim i nie spacyfikować takiej partii za szerzenie islamofaszyzmu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawia mnie, dlaczego tak dużo osób na Forum ma skrajne poglądy prawicowe ? Od niektórych wręcz pachnie szowinizmem wobec kobiet.Czy poglądy nazistowskie są tak popularne na Forum ?

Kolejn obraźliwa skrajnie radykalna wypowiedź.

To że ktoś na poglądy prawicowe to nie znaczy że od razu jest nazistą.

Czy to że ktoś ma poglądy lewicowe tzn że od razu jest komunistą? Nie.

Wielu lewicowców to po prostu zwykli liberałowie i światopoglądowi i gospodarczy.

Dziwna i niepotrzebna, żeby nie powiedzieć głupia analogia.

detektywmonk tym razem sie nie popisałeś. :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze stalinizmu wyrzuciłbym zachowane ostatki marksizmu, a przez to materializm i wrogość do koncepcji człowieka religijnego homo religiosus, koletywizm-antyindiwidualizm ok, antypersonalizm jednak wyciąć. No, reszta by mogła zostać, w takim państwie totalistycznym mógłbym się sprawdzić :twisted: Toż to będzie nowoczesna interpretacja totalnego państwa z dzieł Platona :blabla:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze stalinizmu wyrzuciłbym zachowane ostatki marksizmu, a przez to materializm i wrogość do koncepcji człowieka religijnego homo religiosus, koletywizm-antyindiwidualizm ok, antypersonalizm jednak wyciąć. No, reszta by mogła zostać, w takim państwie totalistycznym mógłbym się sprawdzić :twisted: Toż to będzie nowoczesna interpretacja totalnego państwa z dzieł Platona :blabla:

WG mnie stalinizm podobnie jak maoizm czy kimizm to bliźniacze formy homo religious z ekstremalnym kultem jednostki którego porównać można tylko do żyjącego boga czy mesjasza. Od najmłodszych lat przedszkolnych dzieci poznają sfałszowany żywot ojca narodu podobnie jak innych bogów, mesjaszy, do tego cała ta rozdmuchana obrzędowość i bezdyskusyjna dogmatyczność i nieomylność z którą się nie dyskutuje jak ze słowami boga, pisma. Totalizm komunistyczny z kultem jednostki możliwy był tylko w anachronicznych, feudalnych silne religijnych społeczeństwach a nie w takich stanach czy Skandynawii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uważam, że na tle historii cywilizacji kult jednostki jest czymś normalnym, jak i inne rzeczy, teraz idę, ale chętnie wrócę do dyskusji jutro lub pojutrze. Monstrualne rozmiary są możliwe dzięki najnowszym zdobyczom techniki takim jak powszechna telewizja, codzienna prasa, radio. Wg mnie mieszasz kompletnie różne elementy państwowości i cywilizacji. Teraz nie mam czasu, ale zobacz, III Rzesza wyrosła w społeczeństwie na którym mocne piętno odcisnął 19 wieczny pozytywizm. Argumenty których użyć ogółem przeciwko cywilizacji, państwowości i jakiejkolwiek hierarchii. Dosyć rozmyte te tezy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że raczej mało jest osób, które są skrajnie lewicowe czy prawicowe, i nie chodzi mi tylko o te forum, ale mam na myśli ogół społeczeństwa. Czasy się zmieniają co wiąże się z tym, że wartości również się mieszają.

Tak poza tym

Co jest złego w nihilizmie? :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Być skrajnie prawicowym nie oznacza automatycznie bycia "nazistą". Pozdrawiam prawaków :papa:

Dokładnie, ale skrajne lewaki chcą nas zawsze wcisnąć w buty faszystów.

Z faszystami podczas WW2 walczyli np żołnierze niezłomni którzy w większości byli prawicowcami.

I co lewica powie? Powie ze faszyści walczyli z faszystami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem lewakiem, ale odpowiem. W Polsce też byli faszyści, jak w większości krajów w Europie w tamtych czasach, różne było natomiast ich poparcie, w niektórych krajach byli marginesem, w niektórych dominującą siłą. Faszyzm to nie tylko Włochy, Niemcy czy Hiszpania. "Żołnierze Niezłomni / Wyklęci" to ogólna nazwa o nieostrych granicach. Obecnie tym mianem nazywa się różne grupy, nawet takie, które wówczas walczyły ze sobą. Jasne, że w Polsce byli faszyści, nie walczyli oni z "faszyzmem niemieckim" czy "faszyzmem ukraińskim", ale po prostu z Niemcami czy Ukraińcami. Wystarczy przeczytać deklaracje ideowe takich grup jak Grupa Szańca, niektóre odłamy NSZ, RNR Falanga i wywodzące się z niej grupy, ONR ABC trochę mniej, Narodowa Organizacja Radykalna. Wielu walczyło i przed wojną i już w trakcie wojny o Polskę autorytarną, czasami wręcz totalną, antydemokratyczną, wzorowaną na krajach faszystowskich, a kraje s faszystowskie w pewnej mierze okazały się być akurat żywotnym wrogiem na skutek polityki międzynarodowej i rewizjonizmu granic. Komunistyczne Chiny też były wręcz na granicy wojny z komunistycznym Związkiem Sowieckim. Wspólnota idei nie gwarantuje znalezienia się po tej samej stronie konfliktu.

Zresztą ja do wielu polskich przedwojennych / wojennych ugrupowań faszystowskich czuję nieskrywany sentyment, ale nie lubię gadania, "faszyzm to źli Niemcy byli, nie, nie w Polsce nie było faszyzmu, a jak był to totalnie marginalny, walczyliśmy o Polskę demokratyczną i liberalną, bez antysemityzmu, gdzie wszyscy chodzili by uśmiechnięci i trzymali się za ręce". W drugiej fazie wojny dochodziło do licznych sojuszy polskich organizacji z Niemcami, plany krucjaty przeciwko bolszewizmowi. Dla mnie to przejaw realizmu politycznego. Jak pokazała historia Niemcy i tak przegrały (militarnie i politycznie, ekonomicznie w skali kilkudziesięciu lat to inna sprawa), więc i tak by nie okupywały Polski.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, ale skrajne lewaki chcą nas zawsze wcisnąć w buty faszystów.
A te skrajne lewaki to pewnie P0 :mrgreen: . Też mnie denerwuje to że wiele grup, media mainstreamowe i centrolewicowe partie szufladkują inaczej od nich myślących do nazistów, faszystów itp, ale prawica nie jest nic lepsza wyzywając często umiarkowane strony od lewaków, zboczeńców już nie mówiąc o takich co wszędzie widzą żydów, masonów i rosyjskich bądź niemieckich agentów. Oglądałem niedawno Urbana jak gadal takie głupoty jak to że każdy ksiądz to pedofil a cała prawicę wyzywał od faszystów i nacjonalistów no ale w sumie niczym on się różni od Korwina który wszędzie widzi socjalistów a Terlikowski lewaków, satanistów i zboczeńców.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A te skrajne lewaki to pewnie P0 :mrgreen:

Też sie zaliczają. Dzisiaj wiodą prym na lewicy chcąc całkiem zabrać elektorad SLD i Palikotowi.

Nawet Komorowski już swojego lewactwa sie nie wstydzi. Opadła maska. Z niego taki prawicowiec jak ze mnie primabalerina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi