Skocz do zawartości
Nerwica.com

Książki, książki..i książeczki.

meskalina

Rekomendowane odpowiedzi

Czytał ktoś z was może " Cudowne i pożyteczne. O znaczeniach i wartościach baśni?" Co o tym sądzicie?

Co sądzicie o samym autorze, Brunonie Bettelheim? Na wikipedii można o nim przeczytać niezłe rewelacje https://pl.wikipedia.org/wiki/Bruno_Bettelheim. Ktoś coś wie więcej? Aż mam ochotę spytać się mojego terapeuty czego ich uczą na tych studiach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skonczone :

Ciało supermodelki Luli Landry zostaje znalezione pod oknem balkonu jej londyńskiej rezydencji. Policja stwierdza samobójstwo, ale brat celebrytki w to nie wierzy, dlatego zatrudnia prywatnego detektywa, Cormorana Strike’a.

Strike jest weteranem wojennym, podczas służby w Afganistanie ucierpiał i fizycznie i psychicznie. Ma kłopoty finansowe i właśnie rozstał się z kobietą swojego życia. Sprawa Luli jest dla niego szansą na odbicie się od dna, ale im bardziej detektyw wikła się w skomplikowany świat wyższych sfer, tym większe grozi mu niebezpieczeństwo.

Wciągająca, elegancka intryga zanurzona w atmosferze Londynu - od spokojnych uliczek Mayfair, przez ciasne bary East Endu, aż po zgiełk Soho - sprawia, że "Wołanie kukułki" jest nadzwyczajną książką.

To pierwsza powieść z Cormoranem Strikem napisana przez J.K. Rowling pod pseudonimem "Robert Galbraith"

wolanie-kukulki-b-iext40630437.jpg

Pisarz Owen Quine zaginął. Jego żona zleca sprawę prywatnemu detektywowi Cormoranowi Strike’owi. Kobieta sądzi, że mąż potrzebował kilku dni dla siebie, jak to zdarzało się już wcześniej. Strike ma go odnaleźć i sprowadzić do domu. W trakcie śledztwa okazuje się, że powód zniknięcia Quine’a może być znacznie poważniejszy niż podejrzewa żona. Pisarz właśnie ukończył rękopis będący jadowitym portretem niemal wszystkich jego znajomych. Gdyby książka została opublikowana, zrujnowałaby niejedno życie, więc wielu osobom mogło zależeć na uciszeniu autora. A kiedy ten zostaje odnaleziony – brutalnie zamordowany w dziwacznych okolicznościach – rozpoczyna się wyścig z czasem, by zrozumieć motyw bezwzględnego zabójcy, zabójcy, jakiego Strike do tej pory nie spotkał…

jedwabnik,big,475777.jpg

A czytam trzecia, ostatnia częśc cyklu :

Trzecia powieść Roberta Galbraitha to diabelsko inteligenta zagadka kryminalna, a zarazem wciągająca historia kobiety i mężczyzny, którzy znaleźli się w trudnym momencie, zarówno jeśli chodzi o życie zawodowe, jak i osobiste.

Robin Ellacott otrzymuje tajemniczą przesyłkę. Z przerażeniem odkrywa w paczce odciętą nogę. Szef dziewczyny, prywatny detektyw Cormoran Strike, jest równie zaskoczony, choć nieco mniej przerażony. Przychodzą mu na myśl tylko cztery osoby, które mogłyby być zdolne do takiej brutalności. Detektyw sądzi, że policja podąża fałszywym tropem. Rozpoczyna śledztwo na własną rękę.

zniwa-zla-b-iext41840579.jpg

Seria świetna! Głowny bohater nietuzinkowy .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio brałem udział,w konkursie na Lubimy Czytać.Można było wygrać Mirosław Kareta Bezimienni.Nie wygrałem,cóż zdarza się.Ale napisała do mnie dziewczyna lat 20 z Zakopanego.Jej kolega wygrał książkę.Jednak nie mógł odebrać,bo wyjechał za granicę.

Zapytała,czy ja mogę.Czy ja chcę te książkę.Wczoraj dostałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytane :

Trzydziestoletnia Kasia ma szansę odziedziczyć ogromny spadek. Jest tylko jeden warunek - musi wysłać na tamten świat niekochanego przez siebie męża. Jak się jednak okaże, nie dość, że jest to piekielnie trudne zadanie, to i ona sama szybko zamieni się z myśliwego w ściganą zwierzynę. Rozpoczyna się komedia omyłek, w której każdy może przez przypadek stać się i ofiarą, i mordercą...

Smiechalam w głos.

jak-cie-zabic-kochanie-b-iext41793125.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi ostatnio wpadła w ręce fajna książka,a nawet dwie.Mirosława Kareta Pokochałam Wroga,oraz druga cześć Bezimienni.Historia zakazanego romansu Polki i Niemca,w okupowanym Krakowie.Akcja toczy się zarówno w latach wojny.Jak i lat 90 XX wieku.A nawet 1910 roku,czy 1926.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytane:

Tysiące lat temu, Anioł Razjel zmieszał swoją krew z krwią mężczyzn i stworzył rasę Nephilim, pół ludzi, pół aniołów. Mieszańcy człowieka i anioła przebywają wśród nas, ukryci, ale wciąż obecni, są naszą niewidzialną ochroną. Nazywają ich Nocnymi Łowcami. Nocni Łowcy przestrzegają praw ustanowionych w Szarej Księdze, nadanych im przez Razjela.

Ich zadaniem jest chronić nasz świat przed pasożytami, zwanymi demonami, które podróżują między światami, niszcząc wszystko na swej drodze. Ich zadaniem jest również utrzymanie pokoju między walczącymi mieszkańcami podziemnego świata, krzyżówkami człowieka i demona, znanymi jako wilkołaki, wampiry, czarodzieje i wróżki. W swoich obowiązkach są wspomagani przez tajemniczych Cichych Braci. Cisi Bracia mają zaszyte oczy i usta i rządzą Miastem Kości, nekropolią znajdującą się pod ulicami Manhattanu, w której leżą zmarli Łowcy. Cisi Bracia prowadzą archiwa wszystkich Łowców Cieni, jacy kiedykolwiek żyli. Strzegą również trzech boskich przedmiotów, które anioł Razjel powierzył swoim dzieciom. Jednym z nich jest Miecz. Drugim Lustro. Trzecim Kielich.

Od tysięcy lat Cisi Bracia strzegli boskich przedmiotów. I było tak aż do Powstania, wojny domowej, pod przywództwem zbuntowanego Łowcy, Valentine’a, który niemal na zawsze zniszczył tajemny świat Łowców. I mimo że od śmierci Valentine’a minęło wiele lat, rany, jakie zostawił, nigdy się nie zabliźniły. Od Powstania minęło piętnaście lat. Jest upalny sierpień w tętniącym życiem Nowym Jorku. W podziemnym świecie szerzy się wieść, że Valentine powrócił na czele armii wyklętych. A Kielich zaginął…

dary-aniola-tom-1-miasto-kosci-b-iext40644829.jpg

"Po przeczytaniu pierwszej części człowiek nie ma za dużego wyboru i zwyczajnie musi sięgnąć po następną część bo końcówka tomu pierwszego o dziwo się komplikuje. Można się podśmiewać z głębi tego gatunku literackiego ale siada się i czyta dalej i wcale człowiek nie jest znudzony i drugi tom nie okazuje się gorszy od pierwszego. Układ ról drugo i pierwszoplanowych się minimalnie zmienia. Clary ma dwóch adoratorów, na świecie są demony i wilkołaki i dobrzy łowcy. Chroniący ludzkość przed siłami zła. Świetna zabawa w czasie czytania gwarantowana!"

latest?cb=20131030134827&path-prefix=pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Anna Karenina" Tołstoja - właśnie sobie czytam, bo mam za dużo czasu (żart). Sięgnęłam z powodu przerostu ambicji, pierwsze 100-150 stron było mordęgą, ale się wciągnęłam, fajny klimat, szczególnie czytając zimą. Poza tym lubię rosyjskie nazwiska.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi