Skocz do zawartości
Nerwica.com

Czy warto studiować..

Maleńka1526923864

Rekomendowane odpowiedzi

niemądry,

hehe chwileczke zeby zostac dobrym pilkarzem trzeba miec ogromny talent, zeby zostac koszykarzem trzeba chorowac na gigantyzm i miec talent^^, zeby zostac celebryta trzeba byc niezwykle twardym czlowiekiem....

Zreszta Dean - jestes tak mlody jeszcze - za 5 lat Polska juz nie bedzie chyba takim syfem jakim jest teraz. Polska sie zmienia, doczekamy przyzwoitych zarobkow.

Zreszta informatycy zarabiaja swietnie - srednio okolo 5-6k/miech netto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dean, po wszystkim co robisz w życiu oczekujesz korzyści?

Nie w tym rzecz.Po prostu za bardzo boję się o swoją przyszłość żeby satudiować nie opłacalny kierunek.

Tylko, że rzecz tkwi w tym, że NIE WIESZ na 100% co będzie opłacalne a co nie. Jeśli będziesz tak bardzo się bał o swoją przyszłość to w końcu żadnego kierunku nie zaczniesz, bo każdy może Ci się wydać nieopłacalny. Studia to dużo więcej niż wstęp do kariery. Najważniejsze to nie bać się życia, bo tak czy inaczej każdy popełnia błędy i podejmuje złe decyzje. Jakbyś się starał - tego nie unikniesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dean, Jezu nie przesadzaj..........ja jestem 2 lata do tyłu ze studiami i jakoś nie żałuję....życie składa się z masy wyborów, jedne są dobre jedne złe...nie da się tego uniknąć. Nauczyć nas czegoś mogą tylko porażki......więc aż tak serio nie traktowałabym tego wszystkiego.......poza tym, co jest opłacalne a co nie...zależy w jakiej części świata :mrgreen:

Masz dopiero 18-19 lat zaufaj mi dokonasz w ciągu nawet najbliższych kilku lat całą masę złych wyborów...a dzięki temu nauczysz się czegoś :smile:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dean:Ty niemasz żadnej depresji,żadnego innego zaburzenia tylko jestes poprostu leniem.Człowiek majacy depresje nie byłby w stanie tyle pisac na forum i sie nad sobą uzalac,tak jak Ty,bo by mu sie niechciało,nie miałby na to sił.Wrzucasz tutaj posty liczące kilkadziesiat wersów i twierdzisz ze masz depresje;)To czy sobie spaprałes zycie czy tez nie bedziesz mógł ocenic dopiero jak bedziesz miał lat 70.No chyba ze juz bedziesz umierał

[Dodane po edycji:]

liczysz na to że studia same sie ukoncza,praca sama sie znajdzie a dziewczyna spadnie z nieba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dean:Ty niemasz żadnej depresji,żadnego innego zaburzenia tylko jestes poprostu leniem.Człowiek majacy depresje nie byłby w stanie tyle pisac na forum i sie nad sobą uzalac,tak jak Ty,bo by mu sie niechciało,nie miałby na to sił.Wrzucasz tutaj posty liczące kilkadziesiat wersów i twierdzisz ze masz depresje;)To czy sobie spaprałes zycie czy tez nie bedziesz mógł ocenic dopiero jak bedziesz miał lat 70.No chyba ze juz bedziesz umierał

liczysz na to że studia same sie ukoncza,praca sama sie znajdzie a dziewczyna spadnie z nieba

Kompletnie się nie zgadzam. Dużo osób pisze tutaj, ślęcząc całe dnie przed kompem, bo nie są w stanie nic zrobić. I z lenistwem nie wiele ma to wspólnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kompletnie się nie zgadzam. Dużo osób pisze tutaj, ślęcząc całe dnie przed kompem, bo nie są w stanie nic zrobić. I z lenistwem nie wiele ma to wspólnego.

Mnie sie tu poprostu cos nie zgadza,bo jesli człowiek podejmuje studia,pisze posty liczace kilkadziesiat wersów,ma 20 lat,chodzi całymi dniami po "kraku" jak to gdzies Dean napisał,to jest z nim wszystko ok i napewno niema zadnej depresji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o to ze niektórzy wszystko usprawiedliwiaja depresją i niechce im sie wziąść odpowiedzialnosci,licza na to ze niebeda musieli studiowac,pracowac bo wygraja w totolotka.

np.dawniej za kogos kto ma depresje uznawano tego który niemoze sie ruszyc z łóżka zeby sobie zrobic herbate,załatwic potrzebe fiziologiczną,umyc sie samodzielnie a teraz pod depresje mozna wrzucic wszystko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie sie tu poprostu cos nie zgadza,bo jesli człowiek podejmuje studia,pisze posty liczace kilkadziesiat wersów,ma 20 lat,chodzi całymi dniami po "kraku" jak to gdzies Dean napisał,to jest z nim wszystko ok i napewno niema zadnej depresji

Do szkoly...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy 20-latek chce sobie strzelić w łeb. O tym też wspominał...

Gówno prawda.

Nie skumałeś ironi.

Chodzi o to ze niektórzy wszystko usprawiedliwiaja depresją i niechce im sie wziąść odpowiedzialnosci,licza na to ze niebeda musieli studiowac,pracowac bo wygraja w totolotka.

np.dawniej za kogos kto ma depresje uznawano tego który niemoze sie ruszyc z łóżka zeby sobie zrobic herbate,załatwic potrzebe fiziologiczną,umyc sie samodzielnie a teraz pod depresje mozna wrzucic wszystko

Tym bardziej powinny go ''wyprostować'' śladowe dawki leków, ale tego nie robią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dean:Ty niemasz żadnej depresji,żadnego innego zaburzenia tylko jestes poprostu leniem.Człowiek majacy depresje nie byłby w stanie tyle pisac na forum i sie nad sobą uzalac,tak jak Ty,bo by mu sie niechciało,nie miałby na to sił.Wrzucasz tutaj posty liczące kilkadziesiat wersów i twierdzisz ze masz depresje;)

Stary Góral, przyjmij do wiadomości to, że depresja ma różne oblicza, różne stopnie nasilenia, różne objawy. To, że koś nie leży całymi dniami w łóżku i nie robi pod siebie nie oznacza, że nie ma depresji :roll:

Chodzi o to ze niektórzy wszystko usprawiedliwiają depresją i niechce im sie wziąść odpowiedzialnosci,licza na to ze niebeda musieli studiować, pracować bo wygraja w totolotka.

Zgadzam się, ludzie czasem wszystko wrzucają do jednego wora, nadużywają słowa ‘depresja’, mówiąc o chandrze, chwilowej niedyspozycji albo o zwyczajnym lenistwie. Ale my tu mówimy o stanie chronicznym, z objawami chorobowymi… Mniemam, że Dean leczy się u psychiatry i sam sobie nie wystawia diagnozy… A Ty nie znasz go i mówisz, że na 100% nie ma depresji. Może mnie też zdiagnozujesz? ;)

Mnie sie tu poprostu cos nie zgadza,bo jesli człowiek podejmuje studia,pisze posty liczace kilkadziesiat wersów,ma 20 lat..

Może się czepiam, ale co wiek ma do rzeczy? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem lekarzem,tylko że jak czytam taki tekst "wątpie w to czy mam depresje ale może mam","moze pójde do psychiatryka" a jednoczesnie podejmuje sie studia,to według mnie jest to raczej unikanie odpowiedzialnosci.Bo co to bedzie jak nie skoncze studiów? jak skoncze to nie znajde dobrze płatnej pracy?Może w ogóle nic nie studiowac?Tak to można całe życie siedziec i nic nie robic bo jest jakies ryzyko że cos sie moze nie udac.Jesli będzie sie sobie wmawiało ze sie ma depresje mimo ze sie jej nie ma,to predzej czy pózniej sie w nią wpadnie.

Do szkoly...

Jeśli musisz wpisywac sie w temacie w którym nie masz nic do powiedzenia,o drugiej w nocy,tylko po to zeby napisac"do szkoły" ,to włącz sobie opcje ignoruj przy moim nicku.

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy 20-latek chce sobie strzelić w łeb. O tym też wspominał...

Gówno prawda.

Nie skumałeś ironi.

To, że ludzie sobie pochlebiają szumnie nazywając część swoich wypowiedzi ironią, nie zmienia jej stanu faktycznego ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wujek_Dobra_Rada, chołopie, skumać to może żaba w stawie. Ja nie rozumiem i nie zamierzam przymuszać się do rozumienia czegoś w sposób odmienny od zgodne z rzeczywistością. Wytknąłem Ci jedynie, że maskowanie wpadki słowem "ironia" jest mało skutecznym sposobem wybrnięcia z niej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jeszcze dawniej choroby psychiczne traktowano jako opętanie przez siły nieczyste. :roll:

Depresja ma wiele postaci i może mieć różne objawy, a nazywanie tej choroby lenistwem jest moim zdaniem na poziomie owych "dawnych czasów".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jeszcze dawniej choroby psychiczne traktowano jako opętanie przez siły nieczyste. :roll:

Depresja ma wiele postaci i może mieć różne objawy, a nazywanie tej choroby lenistwem jest moim zdaniem na poziomie owych "dawnych czasów".

Depresja nie jest chorobą psychiczną.To czy depresja jest depresją stwierdzaja lekarze,to oni ustalaja kryteria,decyduja o tym kiedy mozna mówic o depresji a kiedy nie.Nie żyją z człowiekiem który ma depresje bądz nie na codzien,opieraja sie na tym co człowiek im powie a ludzie czesto lubią sie skarżyc jak to im zle,nie maja na nic sił itd

za lat 10 czy 20 kryteria mogą być zupełnie inne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Depresja nie jest chorobą psychiczną.To czy depresja jest depresją stwierdzaja lekarze,to oni ustalaja kryteria,decyduja o tym kiedy mozna mówic o depresji a kiedy nie.Nie żyją z człowiekiem który ma depresje bądz nie na codzien,opieraja sie na tym co człowiek im powie a ludzie czesto lubią sie skarżyc jak to im zle,nie maja na nic sił itd

za lat 10 czy 20 kryteria mogą być zupełnie inne

Za lat 10 czy 20 lat zmienią się również kryteria dla wielu innych chorób. :roll:

Nie zmieni to faktu, że depresja jest chorobą, a z tego, co mi wiadomo to w ciężkich przypadkach jest traktowana jako choroba psychiczna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierzesz wogule pod uwage że granica między depresją a zwykłym zmeczeniem,przepracowaniem jest bardzo cienka?Człowiek gdzies co chwile słyszy o depresji i mysli sobie:no ja napewno tez ją mam.Idzie do gabinetu mówi lekarzowi:"chyba mam depresje",zwykle taka wizyta trwa bardzo krótko,bo za drzwiami czeka nastepnych kilku pacjentów,pierwsze co lekarzowi przychodzi do głowy to depresja,nie pyta pacjenta o wyniki badan serca,badanie krwi itd.Niejednokrotnie zdarzaja sie pacjenci którzy odwiedzaja kilku lekarzy i diagnozy sie nie pokrywaja.Pomyśl następnym razem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi