Skocz do zawartości
Nerwica.com

Wkurza mnie:

linka

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, Kiusiu napisał(a):

Polecam, ciekawa lektura. W znacznej mierze na podstawie tej książki Lwa-Starowicza powstał w 2002 rozległy artykuł w "Focusie" o kulturach seksualnych, ich cechach i różnicach między nimi.

I tam byył jakieś obliczenia? Śmiem wątpić 🙂

4 minuty temu, Kiusiu napisał(a):

Bo ta sytuacja i te oczekiwania wynikają z kultury, wychowania i doświadczeń życiowych Polaków. Nie z biologii. Podobnie, to że polscy mężczyźni nie chodzą w spódnicach ani sukniach, wynika z kultury i wychowania, nie biologii.

Nie mówię, że czynniki kulturowe należy ignorować, tylko że należy mieć na uwadze, że są to właśnie czynniki kulturowe - oraz że każdą kulturę można krytykować i kontestować.

Ech w kółko to samo. Na jakiej podstawie twierdzisz, ż czego to wynika? To są jedynie Twoje przypuszczenia. Jeśli twierdzisz, że nie z biologii, to podaj dówód. Wynikają zarówno z biologii jak i z uwarunkowań kulturowych. 

6 minut temu, Kiusiu napisał(a):

że poważniejszym problemem są nowotwory, nie oznacza, że mamy nie leczyć zębów. A to, że poważniejszym problemem są morderstwa, nie oznacza, że mamy nie ścigać złodziei rowerów.

2. Kto mówi o pokazywaniu cycków gdzie popadnie? Coś sobie dodałeś, bo wspomniałem o plażach i basenach, na których chłopakom i mężczyznom nikt nie każe zakrywać torsów, choć dziewczynom i kobietom każą zakrywać piersi. Czytaj ze zrozumieniem i uwzględniaj kontekst. 🙂 

Owszem, ale mamy ograniczoną pulę zasobów wszelakich, żeby móc zajmować się każdym problemem.

Wydajemi się że mężczyźni mogą pokazywać cycki nie tylko na plażach, ale normalnie idąc po mieście. 

8 minut temu, Kiusiu napisał(a):

Czy nie chciałabyś, żeby je oglądał, czy ściślej: żeby ich oglądanie sprawiało, że by się nimi podniecał? ;)

A ja bym nie chciał, żeby moja dziewczyna pokazywała sutki i cycki wszystkim facetom :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 minut temu, MicMic napisał(a):

I tam byył jakieś obliczenia? Śmiem wątpić 🙂

Ech w kółko to samo. Na jakiej podstawie twierdzisz, ż czego to wynika? To są jedynie Twoje przypuszczenia. Jeśli twierdzisz, że nie z biologii, to podaj dówód. Wynikają zarówno z biologii jak i z uwarunkowań kulturowych. 

Owszem, ale mamy ograniczoną pulę zasobów wszelakich, żeby móc zajmować się każdym problemem.

Wydajemi się że mężczyźni mogą pokazywać cycki nie tylko na plażach, ale normalnie idąc po mieście. 

A ja bym nie chciał, żeby moja dziewczyna pokazywała sutki i cycki wszystkim facetom :D 

Po mieście chyba nie mogą, ale i tak nikt za to mandatu nie da

Teraz, Doktor Indor napisał(a):

Ale w sensie że co? Co można lubić z cyckami?

No zajęty jest zrozum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

31 minut temu, little angel napisał(a):

no właśnie, to jest całe spektrum, ale aseksualizm to w rzeczy samej brak pociągu, brak potrzeby stosunku z kimś, i takich ludzi jest na świecie niespełna 1 % kilka % (teraz na pewno więcej, interesowałam się tematem 10 lat temu :P), a to o czym piszesz to jest grayseksualność, wciąż zalicza się do tego spektrum, ale jakieś tam skromne potrzeby jednak są, oprócz tego jest również chociażby demiseksualność (z czym się utożsamiam, bo nikt mnie nigdy ot tak nie pociągał :P)

No niektórzy zrobią to tylko z osobą do której czują też pociąg romantyczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wkurza mnie, gdy ktoś mówi "w dwutysięcznym dwudziestym piątym" zamiast "w dwa tysiące dwudziestym piątym" itp.

To zupełnie tak, jakby mówić "w tysięcznym dziewięćsetnym dwudziestym piątym". Zupełny absurd.

Absurdem jest też mówienie "lata dwutysięczne" na określenie lat 2000-2009 - przecież "lata dwutysięczne" to prędzej trwają od 2000 do 2999, czyli nadal trwają.

A lata 2000-2009 należy nazywać latami zerowymi, zaś lata 2010-2019 latami dziesiątymi. Podobnie jak lata 1900-1909 i odpowiednio 1910-1919. Logiczne.

Kiedy oni się wreszcie nauczą?

Wkurzające jest też, gdy nadęte snoby na siłę literują skróty, które same proszą się o wymawianie ich dokładnie tak, jak się je pisze, np. OBWE jako po prostu "obwe", a nie jakieś dziwaczne "obewue", analogicznie jak NATO jako po prostu "nato" zamiast "enateo".

Ciekawe, co za po**b wymyślił wymawianie skrótu OBWE jako "obewue".

15 godzin temu, MicMic napisał(a):

Na jakiej podstawie twierdzisz, ż czego to wynika?

Wiesz, czytałem trochę na ten temat.

Ramiona kobiety, wraz z dekoltem, potrafią podniecać nawet bardziej niż piersi, a jednak ramion w kulturze europejskiej nie każe się już kobietom zakrywać, jak kiedyś - choć sto lat temu na części plaż zakazywano odsłaniania przez kobiety ramion, nóg i pleców.

Uda - to samo.

Męskie klaty potrafią podniecać kobiety tak samo jak kobiece biusty - mężczyzn, a jednak z tego powodu nie każe się mężczyznom zakrywać klat. Choć można by.

Co więcej, jakaś część populacji to geje, więc ich widok męskich klat na pewno też podnieca. Czy zatem nie jest to powód do nakazywania mężczyznom zakrywania klat wszędzie tam, gdzie od kobiet wymaga się zakrywania biustów?

https://noizz.pl/informacyjne/topless-na-basenie-jak-najbardziej-i-do-tego-blisko-polski/ffr1tgw

https://turystyka.wp.pl/kobiety-moga-plywac-na-basenach-topless-zaskakujaca-decyzja-w-niemczech-6874922077469472a

https://www.niedziela.nl/holandia/49227-holandia-amsterdam-na-basenach-publicznych-kobiety-mog-pywa-topless

https://www.onet.pl/turystyka/onetpodroze/33-letnia-kobieta-zostala-poproszona-o-zakrycie-piersi-na-basenie-odmowila/5bs3dfx,07640b54

Cytat

Zeszłego lata i tak zrobiłam niedozwoloną rzecz, ponieważ miałam dość pasków bikini i zdjęłam górę. Niecałe pięć minut później pracownik plaży podszedł do mnie i powiedział, że muszę się natychmiast zakryć. "Ze względu na dzieci!"

Roześmiałam się i wyjaśniłam, że dzieci szczególnie dobrze znają piersi. I że w szczególności dla dzieci piersi nie są niczym seksualnym, ale źródłem pożywienia. Każdy, kto przenosi własną seksualność na dzieci, popełnia radykalny błąd. Oczywiście nie był w stanie odeprzeć moich argumentów. To nic nowego, ale zagroził, że wezwie policję, a ja zareagowałam tak, jak zawsze, gdy grozi mi się policją: powiedziałam mu, żeby ją wezwał. Policja nigdy nie przyjechała, a moje piersi zostały ostatecznie opalone tego wieczoru. Jeśli chcesz innego świata, musisz o niego walczyć. Jeśli wzdrygasz się na groźby, nie nadajesz się do życia.

Infantylizacja mężczyzny

Dokładnie tak musiała myśleć Lotte Mies. Kobieta, która dzięki swojej skardze doprowadziła do rewolucyjnej zmiany w ustawodawstwie. W grudniu 2022 r. wskoczyła do krytego basenu bez stanika bikini, a następnie została usunięta przez pracowników ochrony. Nie wzięła tego do siebie:

"Jeśli mężczyznom wolno coś robić, a kobietom nie, to jest to nie tylko niesprawiedliwe, ale i seksistowskie" — powiedziała w wywiadzie dla Berliner Zeitung. I w tym momencie mogę się z nią tylko zgodzić.

Wykracza jednak daleko poza ten fakt. Chodzi o pytanie, czym właściwie jest ciało. I czy pierwotne i wtórne cechy płciowe muszą być ukrywane?

Odkąd pamiętam, wyjaśniałam mężczyznom i kobietom w moim życiu, że uważam moje piersi za część mojego ciała, nieróżniącą się niczym od ramienia czy kolana. W końcu przez cały dzień możesz zobaczyć moje usta lub dłoń odsłoniętą. Innymi słowy, różne części ciała mają różne funkcje. Większość z nich ma podwójne funkcje.

Moje piersi są nie tylko bodźcem seksualnym dla heteroseksualnych mężczyzn, ale także karmiły moją córkę przez kilka tygodni, gdy była niemowlęciem.

Twierdzenie, że musisz zakrywać te części ciała, ponieważ inni — zwłaszcza mężczyźni — są "pobudzeni", gdy są narażeni na widok nagiego ciała, to całkowita infantylizacja mężczyzn. Jakby nie mógł się kontrolować. Czym to się różni od surowych praw religijnych, które zmuszają kobiety do zakrywania włosów, ponieważ sam ich widok może doprowadzić mężczyznę do "szaleństwa"?

Jeśli leżę na plaży i podchodzi do mnie atrakcyjny mężczyzna z odsłoniętym torsem, to jak myślicie, czy jako kobieta nie będę przez to pobudzona? Oczywiście, że tak. Jestem również pobudzona, gdy widzę przed sobą mężczyznę w szarych spodniach do biegania, ale nie możesz oczekiwać, że moje fantazje w mojej głowie będą decydować o sytuacji prawnej innej osoby. Tu chodzi o osobistą odpowiedzialność.

Liberalny i oświecony świat oznacza również, że ludzie są w stanie kontrolować siebie, swoje potrzeby, życzenia i pragnienia w taki sposób, aby te indywidualne potrzeby, życzenia i pragnienia nie szkodziły innym. Ich posiadanie nie jest jeszcze przestępstwem. Po co więc uchwalać prawa, które chronią jednostkę przed nią samą?

Teraz kobiety mogą wreszcie pływać i wylegiwać się topless w berlińskich basenach. I to jest dobra rzecz. Czy mężczyźni będą się teraz bardziej patrzeć na piersi? Prawdopodobnie tak. Ale to trochę jak z dorastaniem. W pewnym momencie widziałeś już wszystko i ekscytacja zanika. Gdyby pokazywanie piersi było normą przez dziesięciolecia, a mężczyźni byliby narażeni na ten widok, piersi w końcu zniknęłyby jako czysto seksualny wyzwalacz. Przynajmniej w miejscach publicznych.

I dlatego dziś znów pójdę na plażę w Tel Awiwie, zdejmę górę od bikini, przynajmniej do czasu, aż ktoś przyjdzie zadzwonić na policję, która, miejmy nadzieję, zakuje mnie w kajdanki i zabierze do chłodnej celi.

Ciekawe, co powiesz na treść tego tekstu. ;) 

https://lubimyczytac.pl/ksiazka/47137/mowa-ciala

Polecam też tę książkę. Wprawdzie odsłanianie ciała jest tam tylko wątkiem pobocznym, pokrótce omówionym (bo książka skupia się na gestach, ekspresjach i postawach), jednak są tam podane przykłady kulturowych wpływów na postrzeganie ciała i jego odsłaniania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, Kiusiu napisał(a):

Wkurza mnie, gdy ktoś mówi "w dwutysięcznym dwudziestym piątym" zamiast "w dwa tysiące dwudziestym piątym" itp.

To zupełnie tak, jakby mówić "w tysięcznym dziewięćsetnym dwudziestym piątym". Zupełny absurd.

Absurdem jest też mówienie "lata dwutysięczne" na określenie lat 2000-2009 - przecież "lata dwutysięczne" to prędzej trwają od 2000 do 2999, czyli nadal trwają.

A lata 2000-2009 należy nazywać latami zerowymi, zaś lata 2010-2019 latami dziesiątymi. Podobnie jak lata 1900-1909 i odpowiednio 1910-1919. Logiczne.

Wkurzające jest też, gdy nadęte snoby na siłę literują skróty, które same proszą się o wymawianie ich dokładnie tak, jak się je pisze, np. OBWE jako po prostu "obwe", a nie jakieś dziwaczne "obewue", analogicznie jak NATO jako po prostu "nato" zamiast "enateo".

Wiesz, czytałem trochę na ten temat.

Ramiona kobiety, wraz z dekoltem, potrafią podniecać nawet bardziej niż piersi, a jednak ramion w kulturze europejskiej nie każe się już kobietom zakrywać, jak kiedyś - choć sto lat temu na części plaż zakazywano odsłaniania przez kobiety ramion, nóg i pleców.

Uda - to samo.

Męskie klaty potrafią podniecać kobiety tak samo jak kobiece biusty - mężczyzn, a jednak z tego powodu nie każe się mężczyznom zakrywać klat. Choć można by.

Co więcej, jakaś część populacji to geje, więc ich widok męskich klat na pewno też podnieca. Czy zatem nie jest to powód do nakazywania mężczyznom zakrywania klat wszędzie tam, gdzie od kobiet wymaga się zakrywania biustów?

https://noizz.pl/informacyjne/topless-na-basenie-jak-najbardziej-i-do-tego-blisko-polski/ffr1tgw

https://turystyka.wp.pl/kobiety-moga-plywac-na-basenach-topless-zaskakujaca-decyzja-w-niemczech-6874922077469472a

https://www.niedziela.nl/holandia/49227-holandia-amsterdam-na-basenach-publicznych-kobiety-mog-pywa-topless

https://www.onet.pl/turystyka/onetpodroze/33-letnia-kobieta-zostala-poproszona-o-zakrycie-piersi-na-basenie-odmowila/5bs3dfx,07640b54

Ciekawe, co powiesz na treść tego tekstu. ;) 

https://lubimyczytac.pl/ksiazka/47137/mowa-ciala

Polecam też tę książkę. Wprawdzie odsłanianie ciała jest tam tylko wątkiem pobocznym, pokrótce omówionym (bo książka skupia się na gestach, ekspresjach i postawach), jednak są tam podane przykłady kulturowych wpływów na postrzeganie ciała i jego odsłaniania.

Lata zerowe brzmią dziwnie, może dlatego, lata dziesiąte też więc wgl lepiej je pomijać haha

A te skróty to jest tak że są skróty i skrótowce i pewnie jest też nazwa na te mieszane już nie pamiętam ale uczyli. Tak czy siak obewue jest poprawnie

Lata dziesiąte pomijać. Zerowe są zbyt kultowe, ale można mówić lata 2000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Dalila_ napisał(a):

Lata zerowe brzmią dziwnie, może dlatego, lata dziesiąte też

Nie, nie brzmią dziwnie - brzmią logicznie, tak samo jak lata dwudzieste i trzydzieste.

Godzinę temu, Dalila_ napisał(a):

można mówić lata 2000

W odniesieniu do tysiąclecia 2000-2999. A nie do pierwszej dekady XXI wieku.

No ale ogólnie mnóstwo praktyk językowych jest nielogicznych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Kiusiu napisał(a):

Nie, nie brzmią dziwnie - brzmią logicznie, tak samo jak lata dwudzieste i trzydzieste.

W odniesieniu do tysiąclecia 2000-2999. A nie do pierwszej dekady XXI wieku.

No ale ogólnie mnóstwo praktyk językowych jest nielogicznych.

Tak wjem zrozumialam. Ale ale dla mnie dziwnie brzmi. Dużo praktyk jest takich że potoczny język wchodzi. Z tymi latami to błąd ale każdy tak mówi prawie

Lata dziesiąte? Nie jestem pewna czy jest takie coś historycznie, może można mówić lata 20 i 30 i 40 itd bo to jest kilka dziesiątek 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, Kiusiu napisał(a):

obwe", a nie jakieś dziwaczne "obewue", analogicznie jak NATO jako po prostu "nato" zamiast "enateo".

A dlaczego mówimy Spajdermen, Himen, Supermen, Ajronmen ale Batman?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

25 minut temu, Kiusiu napisał(a):

Spytaj Anglików i innych native speakerów angielskiego. ;) 

OBWE to skrót od polskiej nazwy.

Ale oni mówią w zasadzie Batmen bo to w sumie jest shwa a/e, to my Polacy mówimy Batman. A też zastanawiałem się czemu nie mówi się enejtiou jak siajej czy efbiaj. 

Edytowane przez Chongyun

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi