Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

413 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      251
    • Nie
      122
    • Zaszkodził
      59

Rekomendowane odpowiedzi

Od wczoraj tylko 15mg ESCI, do tego dorzucam ~12,5mg sertraliny, za tydzień zwiększę ją do 25mg,

a wtedy ESCI zmniejsze do 10mg, bo jestem uzależniony od nastu lat od ESCI i bardzo ciężko znoszę

jego nagłe odstawki, dlatego łączę 2 na raz, już nie pierwszy raz, ryzyko syndromu serot. bliskie zeru.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żołądek trochę odpuścił więc wytrzymam do tego 18tego, mam ten cały IP i na zmniejszenie kwasoty przed posiłkami, do tego Esci i Afobam 0,5 w kryzysowych sytuacjach (dobrze ze nie brałem nigdy za dużych dawek przez to nie jestem uzalezniony ani psychicznie ani fizycznie) do tego deprexolet 30mg nasennie, bo insomnia mnie dopadła 2 miesiące temu i cięzko z tym wygrać dotychczas. Dotrwam do tego 18tego i mam nadzieje ze wszystko będzie dobrze, a nie, że znów mi wiatr mocniej w oczy zawieje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początku na paroksetynie byłem mega przymulony i jakoś spałem, ale potem dopadła mnie bezsennosc, po rozstaniu z dziewczyna, i nie wiem w sumie czemu, bo samo rozstanie spłynęło po mnie i spływa do dziś. Problemy ze snem mam od marca, więc już rok prawie minął. Na poczatku paro mnie usypiała, ale potem stało się odwrotnie teraz żeby zasnąć muszę wziąć 30mg mianseryny i jakoś to idzie

Kiedyś potrafiłem cały dzien przespać, dziś już nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem, ale już się hamuje, bo przytyło mi się (do normalnej wagi 92kg 191cm wzrostu) i jak zauważyłem że zaczynam bardzo tyć, to pohamowałem się z jedzeniem i jest dobrze, waga nie rośnie.

jak zaczynałem tango z depresją schudłem z 87kg do 73kg przy moim wzroscie, a potem jak zacząłem brac paro i mianse, wróciłem do normalnej wagi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam wszystkich, przeprowadzam się tutaj z wenlafaksyny - 150 nie działało wcale, teraz schodze z wenli równocześnie wchodząc na escitalopram co wygląda tak: rano wenla 0,75, po poludniu esci 0,1 (no i wieczorem trittico). po tygodniu brania tego zestawu odpadły mi drzemki popołudniowe (trwające do 3 godzin), po prostu nie czuję potrzeby. z nastrojem i energią szału nie ma, jestem zmęczona i marudna ale chyba mam mniejszego agresora (pewnie z tego zmęczenia). kontrola za tydzień, dam znać co i jak, na razie śledzę wątek tutaj. kłaniam się nisko. :papa:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 dzień na Elicei. Więcej sypiam, szybciej się męczę, czasami mam problem z koncentracją. Ale za to więcej się uśmiecham, mam lepsze samopoczucie, lęki nie zniknęły ale są lżejsze i rzadsze. Póki co efekt mnie zadowala. Martwi mnie jednak inna rzecz. Parę dni temu dostałam wysypki na policzkach (kilka maleńkich czerwonych kropek). Dzisiaj rano nie było już ich kilka lecz kilkanaście. Nie bolą, nie swędzą ale boję się, że niedługo będę miała ich nie kilka lecz kilkanaście na całej twarzy. Czy wysypka zniknie za jakiś czas czy może jestem uczulona na jakiś składnik leku i muszę go odstawić? Zastanawiam się czy nie iść do dermatologa, ale czy on coś pomoże?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Belldandy, a minęły Ci już te początkowe nudności ? Jeszcze nie słyszałam ani nie czytałam o wysypce po esci :? Podobno często zdarza sie po lamotryginie. Ale, jak wiadomo, u każdego reakcja na ten sam lek może być trochę inna.

no właśnie,ile trwają te nudności?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Arasha, martate nudności trwały 3 dni, później w ciągu następnego tygodnia pojawiły się parę razy ale były delikatne. Potem po przejściu z 5 mg na 10 mg trwały tylko dzień i również mineły.

Dostałam skierowanie do dermatologa, rodzinna powiedziała że prawdopodobnie będę musiała odstawić lek i dermatolog niby powie mi to samo. Ale poczekam jeszcze z tydzień, może wysypka sama minie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Belldandy pij do tabletki wapno rozpuszczalne, wapno ma działanie antyhistaminowe i znosi reakcje alergiczne do tego jest bezpieczne i nie zaszkodzi.

Można spróbować. W razie czego jeszcze hydroksyzyna wykazuje podobne działanie ( m.in. ), a do tego uspokaja. Jakieś rozwiązanie się znajdzie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Don Kamillo, tak. Różnie ludzie reagują, ale zazwyczaj hydra jest dobrze tolerowana, no i wykazuje właśnie m.in. działanie antyhistaminowe. Niektórych przy okazji zwala z nóg ( w sennie, że są senni ), inni mogą brać jak cukierki i nie czują żadnego działania :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Halo, czy jest tu jeszcze ktoś z wątku pobocznego esci spin-off? Ktoś go zamknął, a nawet nie wiedziałam :(.

-- Śr mar 04, 2015 9:47 pm --

Tak czy siak podzielę się z Wami tym co mam do powiedzenia... Od dziś schodzę z esci i Lamitrinu po 11 miesiącach brania (miałam przestać brać w listopadzie, ale w związku ze zmianą pracy psychiatra przedłużyła). Cóż, to nie mój pierwszy lek, ale pierwszy raz biorę dwa, więc zastanawiam się jak będzie przy odstawianiu. Zazwyczaj jedyny skutek odstawienny to były zawroty głowy, ale pamiętam wejście na esci i boje się, że zejście też może być kiepskie (oby nie). Przez 6 dni 5mg, potem 5 mg co drugi dzień przez 10 dni i finito. Co do Lamitrinu 0,25 rano i wieczorem (6 dni), a potem 0,25 tylko rano przez 10 dni. Ktoś ma jakieś doświadczenia ze schodzenia z esci?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do hydroksyzyny - dla mnie temat na czasie. Poszedłem do psychiatry na nfz, z powodu bezsenności i nasilonej nerwicy (przeprowadzka, studia) i napadów lękowych. I co dostałem? Hydroksyzynę w syropie. Jestem zażenowany, choć po wyjściu z gabinetu bardzo mnie to bawiło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi