Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

413 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      251
    • Nie
      122
    • Zaszkodził
      59

Rekomendowane odpowiedzi

i w badaniach ktore czytalem o dzialaniu SSRI sennosć była często zgłaszana, to nie do Ciebie tylko do tych którzy sugerują wkręcanie sobie czegos

-- 11 kwi 2014, 18:18 --

w citalopramie jest skladnik ktory ma wplyw na receptor histaminowy i to moze powodowac sennosć, escitalopram jest pozbawiony tego składnika i nie mam pojecia jak wytłumaczyc taki efekt, ja jestem czesto senny początkwo po lekach ale poza paroksetyną zawsze to przechodziło

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co człek to inna reakcja na leki.

Ja nigdy nie byłem senny na paroksetynie, na żadnej dawce. O drzemkach w dzień nie ma mowy, bo się nie da zasnąć.

A wieczorem potrzebuje zamulacza, bo bez niego sen nie przychodzi.

Co do nastroju, to generalnie jest dobry, ale zdarzały się epizody gorsze, które zawsze przechodziły po 2-3 dniach i tutaj bardzo pomagał wysiłek fizyczny, a po nim walnięcie 1-2 piwek. Czyli depresja to nie była. Raczej gorsze dni, które zdarzają się każdemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja mam tak, że mi się normalnie wszystko chce. Ani nie mam lenia ani nie jestem jakoś pobudzona. Co do senności. Po każdym SSRI więcej spałam i do tego np. w dzień, ale takich akcji, że usypiam na siedząco nie miałam.

elmopl79, ewentualnie poczekaj do wizyty u swojego lekarza. Zazulka, mi też powiela skakała, brałam magnez i nic (może za krótko). Przeszło mi na esci ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

elmopl79,

z drugiej strony moze to byc celowy efekt dzialania leku przez jego dzialanie wyciszające, w tym badaniu http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23809402

nadmiernej senności po paroksetynie doszli do wniosku, ze to nie jest efekt uboczny leku tylko ze to jest jego farmakologiczne dzialanie i ze to jest korzystny efekt, moze w przypadku esci jest podobnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wieslawpas

Tylko bądź cierpliwy. Nie zrażaj się początkowym gorszym samopoczuciem i daj szansę lekowi, żeby się rozkręcił.

Ja też miałem dokuczliwe stany napięcia fizycznego i psychicznego, ataki paniki, bardzo duże problemy ze snem i antydepresant naprawdę mocno mi pomógł.

Wiem, że lubisz skakać po lekach, zmieniać je, jak tylko pojawią się skutki uboczne, ale tak robiąc nigdy sobie nie pomożesz.

Cierpliwości i wytrwałości życzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

elmopl79, może, nie wiem. Może jakbym zaczekala jeszcze z tydzień to by mi Lamitrin nie był potrzebny, bo by się uspokoilo wszystko samo.

Co do tego, że ten lek jest na padaczkę, ale też jest na CHAD. Tak jak hydroksy na uczulenie ;). Mi lekarka wyjaśniła wszystko, więc się nie obawiałam. Zero skutków ubocznych, więc lajcik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lunatic

Ale mnie po jakims czasie ok.3tyg.ta senność na paro przeszla.....fakt bylam wtedy jeszcze na polowce tabletki,ale jak zwiekszylam na cala ta senność sie nie pojawila.Ale za to mialam uczucie pożaru w zylach....o kurcze,to bylo cos potwornego.Normalnie ogien,nie cieplo,tylko ogien Serce walilo mi jak nie wiem i dostalam ataku paniki....no i wtedy trafilam na gogotowie:)

-- 11 kwi 2014, 19:04 --

Inez

lekarka Ci powiedziala,ze lamitrin nie daje skutków ubocznych?

Mnie tam lekarz nic nie wytlumaczyl,poza wykresem.Narysowal krzywa lamana i powiedział,ze to jest mój obecny nastrój,poczym na tym samym wykresli walna dluga pizioma krechę i powiedział,ze tak będzie po lamitrinue:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hejelmopl u mnie..hmmm zapracowana bez chwili na lenistwo:-) ogólnie ok...a tak jak mam się czegoś czepić to od dwóch tygodni czuję że nie dosypiam-a śpię 7_8 godzin, bo rano ciężko jest mi się rozkręcić, delikatne uciski w klatce, jakaś delikatne przygnebienie.Ostatnio mam pod górkę w pracy młyn, prywatnie-śmierć w rodzinie, mąż za granicą i na święta nie wraca :-( to tyle marudzenia:-) czuję żę funkcjonuję normalnie, brak lęków, jestem odważniejsza, silniejsza a i najwazniejsze przeszły bóle miesiączkowe, a doskierały mi ogromnie, bez tabletki nie wyszłam z łóżka- rewelacja

-- 11 kwi 2014, 19:49 --

Przypomiało mi sie że skarżylam sę na libido i rozmawiałam o tym z lekarzem który stwierdził że elicea nie powinna mieć na to wpływu...hmmmczas na zmiany...w zwiazku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ellora

To bardzo,bardzo sie ciesze!!!Jestes kolejna osoba-przykladem jak powinien zadzialac lek i jak powinno wygladac leczenie koorwucy:brak lęków,poprawienie nastroju,motywacja,odwaga,sila....o to wlasnie chodzi!!!-przynajmniej ja bym sobie zyczyla takiej kuracji:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś miałam podzielną uwagę, pisząc moglam rozmawiać, teraz nie potrafię tak, skupiam się na jednej rzeczy i nie angażuje się w nic poza nią...to mi pasuje.Ale nie spodziewałam się że zasziała na bóle-konanie w moim wydaniu-miesiączkowe :-) jesli wszystko będzie dobrze to w lipcu odstawiam i mam nadzieję że nigdy więcej już nie wróci do mnie to kurestwo i nie przypałęta się inny syf...Unikam slowo, zdrowa, bo odawiam się go, myśle że jeszczeza wcześnie, czekam do lipca.Elmopl nie wiem od czego zależy powodzenie w leczeniu jedni dobrze po jednym leku a tak jak ty po kombinacjach i piszesz ze jeszcze to nie to....nie wspomne juz o osobach które prawie nie ruszyły z miejsca...pozdriam i zawiadam że będę rzadziej pisała.Trzymajcie się :105:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luki_is_back, cos ty ja wcale nie skacze tak po lekech i znie zrazam sie skutkami ubocznymi. Coaxil bralem pol roku, poznie Solian dwa miesiace no i nieptrzenie poszedlem do learza kroy z mnienil to na anafranil, a ten bralem tylko pare dni. W sumie okolo miesiac jestem bez zadnego leku na dzien. Mam tylko leki na spanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

elmopl79, dobrze się czuję i nie jestem senna. Niestety 20 okazało się za mało. Biore ze 3 lata i to jest jedyny lek który nie przestał działać po 2-3 miesiącach i trzeba było zmieniac na inny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kasiatko

No,to brzmi pocieszająco,ze esci dziala,bo ja juz tracę na to nadzieje.

A czy u Ciebie esci zapisany zostal na depresje?

Bo ja lecze sie na nerwice lękowa i tak sie zastanawiam jak esci moze pomagac w depresji....mnie ten tek nie aktywizuje/mobilizuje.Damopoczucia tez jakos mi nie podniosl ten lek....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi