Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

413 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      251
    • Nie
      122
    • Zaszkodził
      59

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pytanie. Dziś wzięłam pierwszą dawkę (5 mg) Servenonu jednocześnie nie biorąc już Pramolanu (2x50mg). Niestety moja reakcja była tragiczna, trzęsłam się, nie mogłam się skoncentrować, mdliło mnie i nie mogłam jeść. To wszystko stało się w pracy i musiałam się zwolnić do domu. Dostałam zwolnienie do końca tygodnia (poszłam do lekarza). Teraz czuje się już lepiej, ale moje pytanie brzmi czy to mógł być skutek uboczny? Tak szybko po pierwszej dawce? Czy może bałam się nowego leku i stąd efekt (ostatnio dużo gorzej czułam się w pracy, ale wytrzymywałam w niej).

Będę wdzięczna za każdą odpowiedź.

To mój 4 nawrót nerwicy, teraz po 2,5-rocznej przerwie kiedy czułam się zupełnie normalnie. Leczenie Pramolanem zaczełam pod koniec listopada. Było zdecydowanie lepiej. Teraz jakoś na początku lutego nastąpiło duże pogorszenie, znów lęki w pracy "jak ja tu wytrzymam" itd. Mój psychiatra na urlopie, inny przepisał właśnie Servenon, nie zaczęłam brać od razu, bo w pierwszej kolejności pomyślałam, że dam radę sama i poczekam na swojego lekarza (teraz wizyta w piątek). Niestety tak źle się czułam, że wylądowałam u kolejnego lekarza i mam brac ten Servenon... To tak w skrócie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem co to za lek, ja borę eliceę...ale Twoje samopoczucie to typowe objawy nerwicy...na początku brana leków takowe występuja, u mnie około dwóch i pół tyg...jeśli dobrze pamiętam..?

-- 03 mar 2014, 19:04 --

Hmmm poszłabym na jakaś impeze na której mogłabym poszaleć na parkiecie:-) a tak z poniedziałku:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co sie dzieje u elmopl??

-- 03 mar 2014, 19:13 --

No tez mam taką nadzieję ze w następnych dniach moje nerwy się uspokoją i będzie tak jak przez ostatnie dni, kiedy czułam się dobrze, ale oczywiscie stary musiał to spieprzyć.

Ja na to nie pozwolę, słuchawki w uszy i ogłuszanie muzyką:-) terapia działa, aż się tańczyc chce:-)

-- 03 mar 2014, 19:14 --

Chyba nie wiele mi trzeba do szczęścia:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, dzięki za odpowiedź, bo juz na prawdę nie wiem co myśleć. Chciałabym żeby objawy chociaż trochę ustąpiły, bo w pracy muszę być na prawdę ogarnięta. Mam nadzieje, że przez tydzień wolnego uboki trochę osłabną...

Ellora Servenon to też escitalopram. Trzymajcie kciuki za mnie, plis (chociaż się nie znamy), bo panikuje strasznie... Kurde, przechodze to już któryś raz a znów to samo...

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich. Od piątku biorę Escitalopram Activis. Lekarz powiedział mi, że moge brać 15 bądź 10 mg. W piątek wziałem 15 mg, a później już tylko 10 mg bo bardzo źle się czułem.
Zacząłeś od 15? To gość z ciebie :) Z tego, co tu czytam to nie dziwię się, że cię mocno trzepnęło. Ja dopiero od jutra przechodzę na 5 (z 2,5 od piątku) i od rana mam takiego pietra jakbym co najmniej maturę miała zdawać :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej.

Jestem w pracy już od 7.00. Noc całkiem dobra, tylko z jedną pobudką na wypuszczenie kota, siku i łyk wody.

Za to moje sny to coraz lepsze filmy. W nocy wręczali Oscary i jeden byłby pewnie dla mnie - scenariusz oryginalny :)

Wojna, okupowana Polska. Ja w jakiejś grupie oporu, szpiedzy, wybuchy, pościgi samochodowe, autobusowe. Pojechaliśmy do Berlina, nakopaliśmy Szwabom do tyłków i powrót pociągiem. Na dachu wagonów siedzieliśmy a na granicy owczarki. Znowu walka w jakimś lesie. Ja pierdziu, ostro było. Budzik przerwał mi sen.

Tojaaa, jesteś dzielna i silniejsza niż myślisz. Dasz radę.

O tych snach to przed kurwica pamietałam co mi sie śniło, bardzo wyraznie, potem prawie nie spałam a teraz jak biore leki to budzac sie momentalnie pominam....to leki tak działają?w sobotę mialam dziwny sen...to pamietam?byłam w szpitalu w odwiedzinach , nie moglam znaleść windy a bardzo-nawet w pamice-szuwałam pokoju numer611....:-) i nie znalazłam, a obudziłam sie mokra:-)

-- 03 mar 2014, 20:04 --

A tak w ogóle to czy komuś esci pomogło tak porządnie? Ja w swoim życiu brałam tylko Asentrę oraz Axyven i oba mnie stawiały do pionu.

Oto jest pytanie.....sama jestem ciekawa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Neka mnie pewien mój mankament...od kilkunastu lat mam sińce pod oczami i sa podkrążone...gdy sie niewyspie, jtem zmeczona ,zestresowana itp.to są bardziej widoczne..a od soboty te since są tak paskudne ze wpadaja w kolor żółtawo-brązowawy-miejscami.....ja powód?nerki?a jakie tadania robi sie na nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich. Od piątku biorę Escitalopram Activis. Lekarz powiedział mi, że moge brać 15 bądź 10 mg. W piątek wziałem 15 mg, a później już tylko 10 mg bo bardzo źle się czułem.
Zacząłeś od 15? To gość z ciebie :) Z tego, co tu czytam to nie dziwię się, że cię mocno trzepnęło. Ja dopiero od jutra przechodzę na 5 (z 2,5 od piątku) i od rana mam takiego pietra jakbym co najmniej maturę miała zdawać :D

Tak mi lekarz zalecił, Mozarin też zacząłem od razu od 10 mg. W ogóle ta lekarka to mówiła, że najlepiej to 20 mg i że ona sama tak bierze :)

teraz czuje sie juz lepiej, najgorzej jest 1-8 godzin po zażyciu leku. Nikt mi jeszcze nie odpowiedzial na pytanie kiedy to zacznie działać ? I czy cały ten czas będę się tak czuł ?

P.S. Wy tu tak gadacie normalnie jak na czacie ? Przecież troche zaśmieca sie temat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luki

Czy ba paro muewales takie stany,ze bylo Ci slabo,krecilo sie w glowie,ze ustać na nogach nie mogles?

Nie, nic takiego nie miałem. Czasem zakręci mi się w głowie, gdy klękam i po chwili wstaje. Różnice ciśnienia. Czasem mam świszczenie w uszach. Do tego nocne poty i siniaki na nogach. To uboki, które dokuczają mi do teraz, ale to pikuś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P.S. Wy tu tak gadacie normalnie jak na czacie ? Przecież troche zaśmieca sie temat.

Ten temat jest, że tak powiem, specyficzny. Jest sporo śmietnika, ale my zżyliśmy się ze sobą i próbujemy wspierać.

Jeszcze nikt z władzy forum nie kazał nam spadać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

elmopl79,

czesc,

jestem na lajtowym leku, mam lajtowe skutki uboczne i działanie tez jest lajtowe, tzn w ogole nic nie działa, wykonczy mnie w koncu to leczenie :pirate:

Lunatic

To czemu postawiles na lajtowy lek?

Myslales o asentrze?Myslisz,ze piwtorzyloby sie to samo co dawniej?Moze wtedy takTwoj organizm zadzialal,moze teraz by tak nie bylo.....

Bo asentra,z tego co pamietam pomogla Ci najbardziej,tak?

Bolaly Cię po niej stawy i mięśnie tez?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi