Skocz do zawartości
Nerwica.com

BUSPIRON (Spamilan)

Tomasz81

Czy buspiron pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

48 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy buspiron pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      28
    • Nie
      18
    • Zaszkodził
      5

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 12.03.2024 o 21:27, zburzony napisał(a):

Mój lekarz powiedział nawet że buspiron dobrze wygląda na papierze ale nie działa.

Jak dla mnie słabizna. Zgodnie ze wskazaniami przeznaczony do krótkotrwałego leczenia zaburzeń lękowych, w tym tych występujących w przebiegu zaburzeń depresyjnych.

Podejrzewam, że z tym buspironem, to chodziło o stworzenie leku modulującego uwalnianie i aktywność dopaminy (częściowy agonizm 5-HT1A, antagonizm alfa-2A i antagonizm D3 i D4), a dopamina w pewnym stopniu reguluje zachowania impulsywne, lękowe, psychotyczne czy agresywne. Niestety w praktyce ten lek rzeczywiście rzadko okazuje się skuteczny klinicznie, czasem efekt terapeutyczny jest prawie zerowy. Obecnie psychiatrzy korzystają z niego raczej rzadko, zdecydowanie bardziej jako lek dodatkowy stosowany w celu choćby poprawy funkcji seksualnych albo redukcji objawów lękowych występujących podczas leczenia SSRI. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, eleniq napisał(a):

Obecnie psychiatrzy korzystają z niego raczej rzadko, zdecydowanie bardziej jako lek dodatkowy stosowany w celu choćby poprawy funkcji seksualnych albo redukcji objawów lękowych występujących podczas leczenia SSRI. 

Ja go brałam prawie 2 lata (przerwałam tylko dlatego, że był problem z jego dostępnością) na huśtawki nastrojów :D coś tam działał przez cały ten czas a brałam raczej małą dawkę bo 20mg/doba, ale no ja mam lekarza który lubi dawać leki bez pozornego sensu, a okazują się skuteczne xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, acherontia styx napisał(a):

Ja go brałam prawie 2 lata (przerwałam tylko dlatego, że był problem z jego dostępnością) na huśtawki nastrojów :D coś tam działał przez cały ten czas a brałam raczej małą dawkę bo 20mg/doba, ale no ja mam lekarza który lubi dawać leki bez pozornego sensu, a okazują się skuteczne xD

Ja go dostałem wspomagająco na stany lękowo-depresyjne. Na mnie praktycznie nie działał. Mało tego jest to w moim odczuciu upierdliwy lek, bo trzeba go przyjmować 2-3x razy dziennie, w tym w południe, a ja wolę przyjmować leki rano po przebudzeniu i przed spaniem, bo o tych porach zawsze o nich pamiętam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodałem go od dziś narazie 5mg z rana i 5 mg wieczorem do 20 mg escitalopramu , mój problem to głównie napięcie psychiczne brak możliwości relaksacji , zobaczymy może Spamilan coś pomoże słyszałem że się dobrze komponuje z ssri i ze trochę właśnie pomaga na napięcie psychiczne 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, zburzony napisał(a):

@powerade33 i jak ten buspiron, pomaga coś? Mój lekarz też twierdził że on dobrze komponuje się z SSRI, z kolei obecny dr mówi że to dobry lek ale tylko na papierze i nie działa.

Biorę dopiero od dwóch dni dawkę można powiedzieć terapeutyczna bo 20 mg - wczoraj było fajnie dziś jest zjeb*** że tak powiem ,lęków nie mam ale caly  czas napięcie takie nerwowe w głowie nie wiem jak to określić . 26 listopada mam neurologa będę robim rezonans głowy bo niewiem co to za napięcie … biorę esci 20mg Spamilan i pregalabine i na sen zolpi , bo nie zasnę z takim napięciem . Przewalone , niewiem czy nie zasugerować Paroksetyna dla lekarza bo te esci coś słabo działa . Jestem załamany . A jak u ciebie ? Co ci Dolega jakie objawy ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, powerade33 napisał(a):

Biorę dopiero od dwóch dni dawkę można powiedzieć terapeutyczna bo 20 mg - wczoraj było fajnie dziś jest zjeb*** że tak powiem ,lęków nie mam ale caly  czas napięcie takie nerwowe w głowie nie wiem jak to określić . 26 listopada mam neurologa będę robim rezonans głowy bo niewiem co to za napięcie … biorę esci 20mg Spamilan i pregalabine i na sen zolpi , bo nie zasnę z takim napięciem . Przewalone , niewiem czy nie zasugerować Paroksetyna dla lekarza bo te esci coś słabo działa . Jestem załamany . A jak u ciebie ? Co ci Dolega jakie objawy ? 

Badałeś może testosteron?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@powerade33 też bardzo często odczuwam silne napięcie wewnętrzne i emocjonalne, właściwie to prawie zawsze i od zawsze. Fizycznie także jestem daleki od zrelaksowania. Między innymi dlatego nadużywałem alkoholu, oprócz niego tylko benzodiazepiny kasowały to zasrane napięcie bez zamulenia albo zdebilenia jak po neuroleptykach.

Aktualnie nie mogę narzekać, udało się pozbyć lęku i apatii, alkoholu też nie piję teraz. No i nie muszę już jeść alprazolamu żeby móc wyjść z domu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, serotoninowiec napisał(a):

Z 5 lat temu wtedy miałem w normie .

1 godzinę temu, zburzony napisał(a):

@powerade33 też bardzo często odczuwam silne napięcie wewnętrzne i emocjonalne, właściwie to prawie zawsze i od zawsze. Fizycznie także jestem daleki od zrelaksowania. Między innymi dlatego nadużywałem alkoholu, oprócz niego tylko benzodiazepiny kasowały to zasrane napięcie bez zamulenia albo zdebilenia jak po neuroleptykach.

Aktualnie nie mogę narzekać, udało się pozbyć lęku i apatii, alkoholu też nie piję teraz. No i nie muszę już jeść alprazolamu żeby móc wyjść z domu.

Ja nie miałem tak , tylko lekarz przepisał mi rok temu duloksetyne , i się rozregulowało tak mocno . Tydzień czasu ja brałem i nie dałem rady musiałem ją odstawić myślałem że z okna wyskoczę takie lęki i napięcie  , a te cholerne napięcie zostało i nie może wrócić do normy . Już nawet myślałem żeby do niej wrócić w myśl zasady ” lecz się tym co się zatrułeś ”może ona by wyregulowała to do ”zruszyla” ale sam niewiem czy to dobry pomysł hmmm  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, serotoninowiec napisał(a):

Czy na ciebie esci bo widzę że w opisie też bierzesz , dobrze działa przeciwlekowo , relaksacyjnie , czy może lepiej działa Paroksetyna ? Moim głównym zaburzeniem jest takie napięcie nerwowe ciężkie do opisania aż taki ucisk w głowie , biorę 20 mg esci od 3 tyg do tego jeszcze właśnie ten Spamilan ale słabo się sprawdza , ale też się boje trochę przejść na padoksetyne bo słyszałem że to już ciężki kaliber i później nawet ciężko się schodzi …. Ahh te nasze zaburzenia , tylko my wiemy jak się słabo czujemy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, serotoninowiec napisał(a):

Esci działa na mnie lepiej ogólnie niż paro. Również trochę uspokaja. Takiego napięcia wewnętrznego nie mam kiedyś miałem jak brałem benzo. Rok ich nie biorę i spokój.

Powiem ci @serotoninowiecże to nie jest takie napięcie wewnętrzne jak po benzo tylko takie nieprzyjemne napięcie głowy szczególnie po lewej stronie nieraz z tyłu taki jakby ucisk , 26 mam neurologa i będę robił rezonans bo może to inna przyczyna jest . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 15.11.2024 o 21:17, zburzony napisał(a):

Napięcie wewnętrzne jak po benzo? Nigdy nie czułem napięcia po benzo, brałem je żeby napięcia się pozbyć. Nie wiem co ty za benzo brałeś, serio.

Coś pomyliłam napięcie było i tylko właśnie powodowało benzo że schodziło napięcie . Sam jestem ciekaw czy nie zapodać sobie takiej kuracji benzo przez miesiąc na xanaxie później powoli zejść i może by się unormowało 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 28.10.2024 o 20:33, eleniq napisał(a):

Obecnie psychiatrzy korzystają z niego raczej rzadko, zdecydowanie bardziej jako lek dodatkowy stosowany w celu choćby poprawy funkcji seksualnych albo redukcji objawów lękowych występujących podczas leczenia SSRI. 

Czy ktoś z was brał go w celu poprawy funkcji seksualnych stłumionych przez leki antydepresyjne i z jakim skutkiem? Trzeba brać go w tym celu ciągle czy można doraźnie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, Orzeszkowa napisał(a):

Czy ktoś z was brał go w celu poprawy funkcji seksualnych stłumionych przez leki antydepresyjne i z jakim skutkiem? Trzeba brać go w tym celu ciągle czy można doraźnie?

Buspiron nie jest lekiem do stosowania doraźnego. Jest do leczenia krótkotrwałego ale dawkowanie jest minimum 2 a często 3 razy dziennie ze względu na dość krótki okres półtrwania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaczynam brać spamilan..

Substancja czynna leku Spamilan – buspiron ma działanie przeciwlękowe. Na poziomie fizjologicznym jego mechanizm opiera się na hamowaniu aktywności układu serotoninergicznego i cholinergicznego, a z drugiej strony – na zwiększaniu aktywności swoistych szlaków dopaminergicznych i noradrenergicznych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi