Skocz do zawartości
Nerwica.com

FAGOFOBIA - lęk przed połykaniem, czy ktoś wyleczył się ?

sali1234

Rekomendowane odpowiedzi

Ja się wyleczyłam w szpitalu. Albo łykasz tabletkę albo Cię przypinają w pasy do łóżka i śpisz na korytarzu; ) Chociaż na korytarzu też fajnie było zaraz po przyjęciu.

Albo wzywają policję.

Tak naprawdę lek mi minął wraz ze szpitalną atmosferą, bałam się trochę efektu ale nie było źle.

Kiedyś nie potrafiłam przełknąć nawet nic przeciwbólowego. 

Tak czy inaczej trzeba delikatnie, dla tych którzy się boją zakrztusić tabletką i w ogóle są przypadki tragedii przy złym przełknieciu leków. 

Edytowane przez You know nothing, Jon Snow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 19.09.2025 o 18:18, xMarina napisał(a):

Nie wiem czy ktoś tu jeszcze zagląda ale również mam taki problem :( To już drugi raz gdy coś takiego mnie spotyka (pierwszy raz był gdy miałam jakoś 15 lat, teraz mam 19) ale jest tak samo okropnie. Praktycznie nic nie jem i ledwo pije przez strach, że mogę się udusić. Nawet połykanie śliny to wyzwanie :( Już wcześniej niewiele ważyłam a teraz jeszcze mniej. Psychicznie mnie to wykańcza i już nie raz myślałam żeby to wszystko zakończyć. Nie mam pojęcia czemu ta fobia wróciła... ale cóż. Myślę nad wybraniem się do jakiegoś dobrego psychologa/terapeuty, kiedyś chodziłam (z powodu depresji i stanów lękowych) ale zrezygnowałam po jakimś czasie myśląc, że wszystko ze mną dobrze i 'wyzdrowiałam' w momencie gdy zaczęłam czuć się lepiej 😕 Mam świadomość, że to wszystko to jedynie lęki i można z tego wyjść, więc się nie poddaje + czytanie historii innych daje mi siłę i nadzieję ❤️ Życzę każdemu aby sobie z tym poradził.

Hej,

Przy takich dziwnych chorobach warto sprawdzić, czy nie masz jakiegoś zakażenia pasożytami przełyku: gapeworm (Syngamus trachea) link . Ptactwo jest przyczyną zakażeń, np. zjadłaś skażony majonez, który jest wytwarzany z surowych jaj. Poza tym mieszkasz na wsi, tego latającego shitu jest tam pełno, wystarczy że zrobisz wdech i możesz mieć wszystko od boreliozy po salmonelle. Kup sobie lepiej  wiatrówkę, jeśli chcesz mieszkać na wsi i nie lubisz wdychać ptasich kup i moczu...xD Moim zdaniem nieleczone zakażenie może uszkodzić nerwy, które mogą dawać objaw problemu z przełykaniem. Pewnie takie zakażenie może też powodować uszkodzenie tarczycy (wole, hashimoto), uszkodzenie przytarczyc, częste infekcje ucha środkowego, zatok, problemy z migdałkami https://en.wikipedia.org/wiki/Tonsillitis. Warto sprawdzić, czy nie masz prooblemów z migdałkami -wysterylizuj gorącą wodą uchwyt łyżeczki, jak wystygnie, ściśnij nim migdałek. Jeśli coś poczujesz nieprzyjemnego to może znaczyć, że jest jakieś problem. Największy problem, że niema leków na ten shit...

Edytowane przez markłan0712

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi