Skocz do zawartości
Nerwica.com

czym jest PTSD ?

Rekomendowane odpowiedzi

59 minut temu, czarna rzodkiew napisał(a):

Jakie to urocze.

Jaka "piękna" ironia.

W dniu 4.07.2026 o 19:59, Dalila_ napisał(a):

Nie chcesz się podzielić z nami co przeżywasz?

Dawaj jak będziesz gotowa 

Teraz widzisz czemu nie lubię się z tym dzielić na forach? bo zawsze się znajdzie ktoś taki z tekstem "jakie to urocze"..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17 minut temu, Kama_9393 napisał(a):

Jaka "piękna" ironia.

A w jaki sposób pomaga przytulanie siebie? Jak to robisz i ile czasu? Słyszałam o tym, ale mi to nic nie dawało. 

_-2026-07-06T212242.745_Easy-Resize_com.jpg.bc8371175d26be41526c9ef0420c09ef.jpg

"Uwielbiam pytać innych, co o mnie sądzą, ponieważ uwielbiam słuchać jak bardzo się mylą"

~ Dr House

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

28 minut temu, Kama_9393 napisał(a):

Jaka "piękna" ironia.

Dlaczego uważasz, że była to ironia?

28 minut temu, Kama_9393 napisał(a):

Teraz widzisz czemu nie lubię się z tym dzielić na forach? bo zawsze się znajdzie ktoś taki z tekstem "jakie to urocze"..

Widzisz, problemem jest to, jak odbierasz innych. Nie musisz brać wszystkiego do siebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 minut temu, Kama_9393 napisał(a):

@czarna rzodkiew a co jest Uroczego w traumach i cierpieniu innych?

Pewnie ten tekst miał znaczyć że nie powaza tej teorii o wewnętrznym dziecku. Ja tak właściwie też nie jestem przekonana bo nie lubię takiego upiększania przykrych zdarzeń, wolę dosadny język itp. Ale ta teoria o dziecku jest bardzo popularna więc chyba trafia do większości ludzi.

Jeszcze nie przeczytałam co napisałaś ale dobrze że się dzielisz;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

23 minuty temu, czarna rzodkiew napisał(a):

Urocze jest przytulanie małej "siebie". Tego dziecka już nie ma.

Nie wiem jak ci to wytłumaczyć bo w psychologii jest coś takiego jak wewnętrzne dziecko...

To, że dom stoi i ma nowy dach, nie znaczy, że fundamenty pod ziemią nie są popękane. Moje dzieciństwo to fundamenty. Wracanie do tamtej małej dziewczynki to nie jest 'cofanie się w czasie' dla zabawy, tylko naprawianie fundamentów, żeby cała moja dorosłość była stabilniejsza.. rozumiesz? skoro ból tamtego dziecka żyje we mnie do dziś i jest tak bardzo realny, to i pocieszenie musi trafić dokładnie pod ten adres. Moje Wewnętrzne Dziecko to po prostu ta część mojej psychiki, która została zraniona i nigdy nie dostała wsparcia. Dzisiaj, jako dorosła, mam moc, żeby to naprawić. Zresztą nie każdy musi to rozumieć i to też jest ok. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, Kama_9393 napisał(a):

O obecnej sytuacji (traumie) za wiele na razie nie chcę jeszcze mówić ale to stalking, wyzwiska, groźby, moje samopoczucie jest coraz gorsze

Kto cię stalkuje, masz taką pewność?

9 godzin temu, 123she napisał(a):

bo mam niestety doświadczenie czegoś znacznie gorszego niż wypadek i tu raczej jedynie dzięki dysocjacji przetrwałam i nawet po wielu latach nie jestem wstanie o tym mówić

Co jest gorsze niż wypadek?

9 godzin temu, 123she napisał(a):

miałam później przerażający wypadek i wykorzystałam ta wiedzę.

?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Verinia napisał(a):

Do mnie to nie przemawia i nigdy nie przemawiało. Ale jak pomaga to przytulaj.

Być może to przemawia do osób co przeszło traumę. Ja nie przeszłam i nie przemawia 🤔

1 godzinę temu, mała_mi123 napisał(a):

Co jest gorsze niż wypadek?

?

Mi się zdaje że she123 już gdzieś pisała troche co ja spotkało. Chyba sama zapomniała 

@Kama_9393ttylko wiesz trauma to nie definiuje się jej tym co nas spotkało tylko tym czy i jakie szkody wyrządziło to w naszej psychice. To pojęcie totalnie względne zależy od człowieka. Jeden przejdzie gwałt nie rozwinie ptsd a inna osoba rozwinie ptsd bo wysmiali ja koledzy w szkole. Próg inny i wgl wszystko zależy od szybkosci pomocy od środowiska i zaopiekowania tej osoby. Tak czy siak jeśli przeszłaś już kilka traum to współczuję, i pewnie rozwinęło się complex PTSD juz. Bądź silna i opiekuj się sama sobą z miłością 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi