Skocz do zawartości
Nerwica.com

Czy jest jakaś partia, która idealnie trafia w Wasze potrzeby i światopogląd, czy tylko głosujecie na "mniejsze zło"?

Grouchy

Czy jest jakaś partia, która idealnie trafia w Wasze potrzeby i światopogląd, czy tylko głosujecie na "mniejsze zło"?  

16 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jak głosujecie?

• Chodzę na wybory i mam swoją ulubioną partię.
    • Chodzę na wybory ale wybieram zwykle tę samą partię jako "mniejsze zło".
    • Chodzę na wybory ale głosuję różnie (swinger).
    • Chodzę na wybory i oddaję pusty głos, ale chcę spełnić obowiązek obywatelski.
      0
    • Nie chodzę na wybory bo mam ich w du..e.

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie takie polityczne, ale powiedzcie jak jest u Was? Nie chodzi mi o poznanie Waszych poglądów politycznych i partii, które wybieracie. Bardziej jestem ciekaw, czy istnieje jakaś partia, która wyraźnie trafia w Wasze gusta i głosujecie na nią z pełnym przekonaniem albo inna opcja, jak w ankiecie.

Edytowane przez Grouchy

Chicken-hearted

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzę na wybory regularnie i głosuję tak samo od lat. Niestety ideału nie ma ale też nie uważam, że głosuję na mniejsze zło. Bardziej większe dobro. To zaznaczam pierwszą opcje w ankiecie. 

Uważam, że głosowanie "przeciwko tym drugim" to największa zmora dzisiejszego politycznego świata. Nie służy to nikomu innemu niż właśnie tym dwóm. Ale o polityce to można godzinami a i tak każdy ma swoje poglądy i nie zmieni ich przez posty randomów w necie

🗨️ Dołącz do naszej grupy na czacie:

💬 Discord

neptron.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, Pieprz w moździerzu napisał(a):

Tak, jest partia, która trafia w moje gusta, nie mam większych problemów przy stawianiu krzyżyka. Zabawniejsze było głosowanie lokalne (na sołtysa) kiedy oddałam głos nieważny, bo żaden z kandydatów mnie nie przekonywał.

Ja tak miałem z prezydentem kraju. Finalnie oboje otrzymali mój głos (nieważny) 

💬 Discord

neptron.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są politycy, z którymi sympatyzuję, ale nie partie. Od lat nie chodzę na wybory z tego powodu – nie czuję się wystarczająco reprezentowany.

Z prawnego punktu widzenia udział w wyborach jest prawem, a nie obowiązkiem, i właśnie tak to postrzegam. Mało tego, uważam, że mówienie o „obywatelskim obowiązku głosowania” jest w dużej mierze frazesem mającym zachęcić ludzi do udziału w wyborach.
Moim zdaniem demokracja przedstawicielska w obecnym kształcie zdążyła się brzydko zestarzeć. Nie żyjemy już w czasach, gdy trzeba było wybierać spośród lokalnych przedstawicieli osoby, które fizycznie zaniosą nasz głos do stołecznej trybuny. Dziś dysponujemy cyfrową, prawnie potwierdzoną tożsamością i technologią, która umożliwia obywatelom bezpośredni udział w podejmowaniu decyzji.

Najbardziej przekonuje mnie model demokracji płynnej (liquid democracy). W sprawach, które mnie interesują lub na których się znam, mógłbym głosować osobiście. Natomiast w tych, które są mi obojętne albo wymagają specjalistycznej wiedzy, mógłbym czasowo przekazać swój głos wybranemu przedstawicielowi, z możliwością cofnięcia tego upoważnienia w każdej chwili.

Every breath corrupts the line

Till there's nothing left

But time

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

44 minuty temu, Dalila_ napisał(a):

@shadow_nood kiedy można robić ankiety? Pusty głos to nie jest spełnienie obywatelskiego obowiązku xd to raczej blizej bojkot

No nie. Bojkot to niepójście a przy pustym głosie i tak podpisujesz się przy wydaniu karty.

Chicken-hearted

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkąd poświęciłem 20 minut by zapoznać się z niewygodnymi faktami odnośnie tych "świeżych" polityków z mniejszych partii w które kiedyś wieżyłem, to odechciało mi się chodzić głosować

Wszystkie te wciskane nam przez media "alternatywne" partie są przesiąknięte manipulantami i kłamcami, nie wierze już w to że głos na którąkolwiek z nich będzie w moim interesie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja myślę, że głosowanie jest ważne. W ten sposób pociągamy polityków do odpowiedzialności. Bo oni tak naprawdę są od nas zależni i od tych naszych głosów. I może wydaje nam się, że jeden głos nic nie znaczy, ale tych nie głosujących jest zazwyczaj na tyle dużo, że mogliby zrobić znaczącą różnicę.

Edytowane przez Żaba Monika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Dalila_ napisał(a):

@shadow_nood kiedy można robić ankiety?

Nie pamiętam, wydawało mi się, że od zawsze

1 godzinę temu, Dalila_ napisał(a):

Pusty głos to nie jest spełnienie obywatelskiego obowiązku xd to raczej blizej bojkot

Tak jak @Nie lubię świtu napisał, ten obowiązek to frazes. W pierwszej turze miałem kandytata a w drugiej musiałbym wybierać mniejsze zło a to nigdy dla mnie nie jest łatwe. Trochę jakby mieć do wyboru czy dostaniemy w łeb szpadlem czy łopatą

💬 Discord

neptron.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 minut temu, shadow_no napisał(a):

Tak jak @Nie lubię świtu napisał, ten obowiązek to frazes. W pierwszej turze miałem kandytata a w drugiej musiałbym wybierać mniejsze zło a to nigdy dla mnie nie jest łatwe. Trochę jakby mieć do wyboru czy dostaniemy w łeb szpadlem czy łopatą

W ogóle mam alergię na słowo obowiązek bo zwykle oznacza coś nieprzyjemnego.

Chicken-hearted

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

29 minut temu, Dalila_ napisał(a):

Ups ja pamiętam że bez zgody nie można było robić ankiet xd ale nic nie mowilam

Aaaa chyba kiedyś była jakaś akcja, że notorycznie ktoś robił w co drugim temacie to była jakaś zmiana. Teraz mi się przypomniało faktycznie. Ale technicznie ciągle ta opcja była chyba i nie widzę z tym problemu jak to nie jakiś codzienny spam 

💬 Discord

neptron.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

39 minut temu, Grouchy napisał(a):

W ogóle mam alergię na słowo obowiązek bo zwykle oznacza coś nieprzyjemnego.

Można się samozobowiązać do rzeczy, które przynoszą radochę. Te odgórne obowiązki to już różnie

Godzinę temu, conditioner napisał(a):

Wszystkie te wciskane nam przez media "alternatywne" partie są przesiąknięte manipulantami i kłamcami, nie wierze już w to że głos na którąkolwiek z nich będzie w moim interesie

W ogóle fajnie jest jak człowiek się trochę zdystansuje i patrzy na wszystko jeszcze z paru kroków dalej i widzi tę całą nawalankę, manipulowanie i że w sumie cały świat polityczny to w sumie jedno wielkie szoł a ludzie się nakręcają na siebie i chcą się mordować nie widząc, że to w dużej mierze wszystko poustawiane już od dawna

💬 Discord

neptron.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 minut temu, shadow_no napisał(a):

Można się samozobowiązać do rzeczy, które przynoszą radochę. Te odgórne obowiązki to już różnie

W ogóle fajnie jest jak człowiek się trochę zdystansuje i patrzy na wszystko jeszcze z paru kroków dalej i widzi tę całą nawalankę, manipulowanie i że w sumie cały świat polityczny to w sumie jedno wielkie szoł a ludzie się nakręcają na siebie i chcą się mordować nie widząc, że to w dużej mierze wszystko poustawiane już od dawna

Tak, ludzie zbyt łatwo dają się nakręcać, na dodatek często w walki z wyimaginowanym wrogiem. Fajnie mieć takich wyznawców, którzy się za nas biją zamiast patrzeć nam na ręce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi