Skocz do zawartości
Nerwica.com

Sprawa ukraińska

Grouchy

Rekomendowane odpowiedzi

11 minut temu, Grouchy napisał(a):

No piszą tylko o starciach z Niemcami i sowietami i jeszcze, ze w ich szeregach byli żydzi i inne narodowości. Trudno, żeby swoich gierojów chcieli łączyć z ludobójstwem.

Pewnie jest w tym też prawda, działali przez długi czas i ich działalność nie ograniczała się do rzezi na Wołyniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 14.07.2026 o 07:23, Dalila_ napisał(a):

No i też mam nadzieję że kiedyś uznają skalę ludobójstwa, myślę że nawet jak kiedyś by usunęli pomniki czy nazwy niektórych tych z upa to i tak na pewno zostawią takich co nie będzie dowodu że to popierali czy coś. 

No i to jest właśnie racjonalne podejście. Nie wiem jak i czy da sie wyplewić z ich narodu dume kolaboracji z nazistami, pewnie to trudne z poziomem zakłamania historycznego jaki sami sobie zrobili. Co zabawne to kwestia mitologizacji swojej historii ich bardzo mocno łączy z Rosją, te same standardy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, conditioner napisał(a):

No i fajrant. Można się rozejść, nie było tematu 😆

A tymczasem u nas niektórzy śmieszni politycy samobiczują Polske za Jedwabne heh

U nas historia nie jest aż tak zakłamana, ale też nie mówi się o wszystkim.

To tak abstrahując od tematu, a nie jako usprawiedliwienie.

U mnie w mieście na przykład ludzie też napadli na społeczność żydowską w czasie przedwojennym i też ktoś zginął, a inni byli ranni. Nie był to aż taki pogrom jak w Jedwabnem, ale takich małych incydentów o których nie wiemy na pewno było więcej, tak samo jak systemowego antysemityzmu niestety, o czym za bardzo się nie uczy. Może tylko o 1968.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

53 minuty temu, Pieprz w moździerzu napisał(a):

Polecam ten materiał dla poszerzenia wiedzy w temacie:

Nie wiem czy Kanał zero jest najlepszym źródłem wiedzy, mam wątpliwości i nie sięgałabym do nich po wiedzę, bo są znani z braku rzetelności. 

Są lepsze źródła historyczne, także na YT, np. kanał Historia Bez Kitu, prowadzony przez historyków z Towarzystwa Edukacji Obywatelskiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, Pieprz w moździerzu napisał(a):

Na jakiej podstawie tak twierdzisz?

Wiedziałam, że libkom będzie w dupie źle, bo kanał zero.

To ja jestem libkiem czy lewakiem? 😅

Na podstawie różnych opinii i analiz w necie, nie chce mi się teraz szukać. Ten kanał jest założony do robienia kasy, a nie szerzenia wiedzy, powiedzą Ci to, co większość chce slyszec, sam Stanowski to przyznał.

Podałam Ci merytorycznie lepszą alternatywę, ale nie mam zamiaru się z Tobą kłócić, oglądaj co chcesz, ja wolę oglądać inne rzeczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Pieprz w moździerzu napisał(a):

Ty jesteś lewaczką, ale libki i lewaki praktycznie wprowadzają tę samą agendę.

Przeciez lewak i libek maja przeciwne cele. Lewak jest za ingerencja panstwa i ochrone najslabszych, a libek przeciwnie, chce jak najmniejsza ingerencje panstwa i aby wszyskim kierowala niewidzialna reka wolnego rynku.

Nie ma wiekszego libka nad Stanowskiego, ktory chcialby przywiazac naga urzedniczke do slupa, bo wlepila kare przedsiebiorcy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Żaba Monika napisał(a):

Przeciez lewak i libek maja przeciwne cele. Lewak jest za ingerencja panstwa i ochrone najslabszych, a libek przeciwnie, chce jak najmniejsza ingerencje panstwa i aby wszyskim kierowala niewidzialna reka wolnego rynku.

Nie ma wiekszego libka nad Stanowskiego, ktory chcialby przywiazac naga urzedniczke do slupa, bo wlepila kare przedsiebiorcy.

Libki i lewaki mają pierdolca na punkcie seksu, aborcji, LGBT, sprowadzania migrantów, cenzury, ojkofobii, równania w dół, kontroli społeczeństwa na różne sposoby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 minut temu, Pieprz w moździerzu napisał(a):

Libki i lewaki mają pierdolca na punkcie seksu, aborcji, LGBT, sprowadzania migrantów, cenzury, ojkofobii, równania w dół, kontroli społeczeństwa na różne sposoby.

Ja bym powiedziała, że te tematy bardziej rozpalają prawicę, ale niech Ci będzie 😄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi