Skocz do zawartości
Nerwica.com

Rozszerzone samobójstwo

Rekomendowane odpowiedzi

43 minuty temu, Nie lubię świtu napisał(a):

Niedojebaniem mózgowym i szczytującym egoizmem - szkoda gadać.

To nie takie proste. A jeśli osoba jest chora na ciężką depresję, może nawet z elementami psychotycznymi i nie jest śwoadoma tego, co robi? To też uważasz za niedojebanie mózgowe egoizm?

"Rozumiesz. Jest taka cierpienia granica,
Za którą się uśmiech pogodny zaczyna,
I mija tak człowiek, i już zapomina,
O co miał walczyć i po co."

Walc, Czesław Miłosz

Как страшно жизнь.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 minut temu, Heledore napisał(a):

To nie takie proste. A jeśli osoba jest chora na ciężką depresję, może nawet z elementami psychotycznymi i nie jest śwoadoma tego, co robi? To też uważasz za niedojebanie mózgowe egoizm?

Nie uważam, że warto pochylać się nad kimś kto krzywdzi ludzi, mogę sobie darować słownictwo i kategoryczną ocenę co nie zmienia faktu, że usprawiedliwiać możną ją po ewentualnym zneutralizowaniu zagrożenia.

Every breath corrupts the line

Till there's nothing left

But time

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 minut temu, Heledore napisał(a):

Mogę się zgodzić, że to nie takie proste. Ale w pierwszej kolejności zdecydowane działanie.

But time

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, Dalila_ napisał(a):

Znowu glośna tragedia, cztery ciała... 

Jak myślicie, jakimi pobudkami kieruje się osoba dopuszczające się tej zbrodni? 

Wklejam link bo nie każdy wie ocb: https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2026-07-04/smierc-czterech-osob-w-skawinie-nie-do-uwierzenia/

A co do Twojego pytania to nie jestem w stanie się wczuć w taką osobę. Kompletnie niezrozumiałe zachowanie. O ile w jakimś stopniu mogę zrozumieć "zwykle" samobójstwo, to tak skrajny egoizm jest poza moja skalą pojmowania.

🗨️ Dołącz do naszej grupy na czacie:

💬 Discord

neptron.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Dalila_ napisał(a):

Czujecie że przez jakąś zołze teściową takie straszne skutki. Potrafię sobie wyobrazić taką zołze w teściowej. To aż stereotypowe jest więc z czegoś to wynika  

Szybki sąd nad tą teściową 🙃

But time

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu macie ciekawa analizę przypadku w którym to kobieta dopuściła się takiego czynu:

https://www.psychiatriapolska.pl/pdf-135902-85579?filename=Niedokonane-samobojstwo-r.pdf

Często jest to ostra reakcja na stres plus inne czynniki. 

"Badania nad samobójstwami rozszerzonymi obejmują ich potencjalne przyczyny, 

motywy i profile sprawców. W jednym z badań z 1995 r. na postawie analizy przyczyn 

takich zdarzeń wyodrębniono pięć głównych determinant. Najczęstszym powodem był 

rozpad związku (aż 46%), rozkład kolejnych kształtował się następująco: choroby psy-

chiczne – 21%, działalność przestępcza – 11%, choroby somatyczne – 10%, problemy 

finansowe – 11% [4]. W 2010 r. Galta i wsp. przeanalizowali zjawisko samobójstw 

rozszerzonych w literaturze międzynarodowej oraz na terenie Norwegii. Z ich pracy 

wynika, że osoby, które dopuszczają się samobójstwa rozszerzonego, cierpią najczęś-

ciej na zaburzenia depresyjne, psychotyczne oraz prezentują urojenia zazdrości [5]. 

Kolejne badanie, przeprowadzone w Szwajcarii, wykazało, że głównymi czynnikami 

psychicznymi popełniania samobójstwa rozszerzonego są depresja oraz psychoza [6]. 

W pracach przeglądowych dotyczących tego zagadnienia wymienia się depresję jako 

najczęstszą przyczynę wśród chorób psychicznych, a zaraz po niej kolejno – naduży-

wanie substancji psychoaktywnych oraz psychozy [7, 8]".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Dalila_ napisał(a):

Czujecie że przez jakąś zołze teściową takie straszne skutki. Potrafię sobie wyobrazić taką zołze w teściowej. To aż stereotypowe jest więc z czegoś to wynika  

Chociaż byłaby potworem to nic nie usprawiedliwia tego typa. Jesli miał problem z teściową to po kiego grzyba zabił jeszcze jej córkę i własną córkę?

Nic mnie chyba tak nie wkurza jak taki chory egoizm. 

Mega współczuję temu panu co ich znalazł, który właśnie stracił całą swoją rodzinę. Żonę, córkę i wnuczkę. Jemu argument że to przez teściowa myślę że też by się nie spodobał 

26 minut temu, mała_mi123 napisał(a):

Tu macie ciekawa analizę przypadku w którym to kobieta dopuściła się takiego czynu:

https://www.psychiatriapolska.pl/pdf-135902-85579?filename=Niedokonane-samobojstwo-r.pdf

Często jest to ostra reakcja na stres plus inne czynniki. 

"Badania nad samobójstwami rozszerzonymi obejmują ich potencjalne przyczyny, 

motywy i profile sprawców. W jednym z badań z 1995 r. na postawie analizy przyczyn 

takich zdarzeń wyodrębniono pięć głównych determinant. Najczęstszym powodem był 

rozpad związku (aż 46%), rozkład kolejnych kształtował się następująco: choroby psy-

chiczne – 21%, działalność przestępcza – 11%, choroby somatyczne – 10%, problemy 

finansowe – 11% [4]. W 2010 r. Galta i wsp. przeanalizowali zjawisko samobójstw 

rozszerzonych w literaturze międzynarodowej oraz na terenie Norwegii. Z ich pracy 

wynika, że osoby, które dopuszczają się samobójstwa rozszerzonego, cierpią najczęś-

ciej na zaburzenia depresyjne, psychotyczne oraz prezentują urojenia zazdrości [5]. 

Kolejne badanie, przeprowadzone w Szwajcarii, wykazało, że głównymi czynnikami 

psychicznymi popełniania samobójstwa rozszerzonego są depresja oraz psychoza [6]. 

W pracach przeglądowych dotyczących tego zagadnienia wymienia się depresję jako 

najczęstszą przyczynę wśród chorób psychicznych, a zaraz po niej kolejno – naduży-

wanie substancji psychoaktywnych oraz psychozy [7, 8]".

Ciekawe wnioski

💬 Discord

neptron.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 minut temu, shadow_no napisał(a):

Chociaż byłaby potworem to nic nie usprawiedliwia tego typa. Jesli miał problem z teściową to po kiego grzyba zabił jeszcze jej córkę i własną córkę?

Nic mnie chyba tak nie wkurza jak taki chory egoizm. 

Mega współczuję temu panu co ich znalazł, który właśnie stracił całą swoją rodzinę. Żonę, córkę i wnuczkę. Jemu argument że to przez teściowa myślę że też by się nie spodobał 

Ciekawe wnioski

Przecież ja nie usprawiedliwiam gdzie niby 

W tv mówili o tej teściowej to nie mój pomysl

No zgadzam się że depresyjne stan plus rozpad związku i myśli typu nie będziesz że mną to z nikim. No albo jest ktoś za kogo chorobliwie zazdrość się pojawia lub wychodzi na jaw romans na przykład 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poza tym sąsiedzi mówią że zakochana para. I nigdy się nie klocili. A ja sobie myślę że skąd oni wiedzą, nie każdy musi rzucać meblami jak się kłóci. Albo nie chce się wydzierac głośno bo właśnie żeby sąsiad nie wiedział 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

25 minut temu, Dalila_ napisał(a):

Przecież ja nie usprawiedliwiam gdzie niby 

Nie chodziło mi o to że usprawiedliwiasz. Tylko napisałaś że "...przez zolze teściowa takie skutki[...]". Ja tak nie uważam, jeśli to prawda że sprawcą jest ten gość.

Ciekawi mnie też czy były tam grane jakieś substancje. 

💬 Discord

neptron.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, shadow_no napisał(a):

Nie chodziło mi o to że usprawiedliwiasz. Tylko napisałaś że "...przez zolze teściowa takie skutki[...]". Ja tak nie uważam, jeśli to prawda że sprawcą jest ten gość.

Ciekawi mnie też czy były tam grane jakieś substancje. 

Zakładając że sprawca jest przez kogoś gnojony, przechodzi załamanie nerwowe i dokonuje zabójstwa to Ci co go gnoili nie są winni pośrednio ani głównie? :D to ja uważam odwrotnie, wtedy sprawca jest również ofiarą

Do tego zakładasz że był poczytalny. I że przyczyną jest chory egoizm. No wątpię że takich rzeczy ludzie zdrowi dokonują. Więc nie wiem czemu zarzucacie chory egoizm. Tak jakby on po śmierci coś z tego miał A nie został zjedzony przez robaki 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Dalila_ napisał(a):

Zakładając że sprawca jest przez kogoś gnojony, przechodzi załamanie nerwowe i dokonuje zabójstwa to Ci co go gnoili nie są winni pośrednio ani głównie? :D

Pośrednio może tak, ale głównie? Nie. Bo to nie oni zabili.

Są wyjścia z każdej sytuacji i to które on wybrał nie może być tłumaczone przez to, że w przeszłości coś złego mogło go spotkać. Gnojonych ludzi jest wielu ale taki skrajny brak empatii imho mają właśnie chorzy egoiści.

(zakładając, że nie było tam substancji)

Ale co my w sumie wiemy o tej sprawie... Tak można sobie tylko teoretyzować póki co. 

No wątpię że takich rzeczy ludzie zdrowi dokonują. Więc nie wiem czemu zarzucacie chory egoizm.

No jeśli nie zdrowy to chory :D 

💬 Discord

neptron.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, shadow_no napisał(a):

Pośrednio może tak, ale głównie? Nie. Bo to nie oni zabili.

Są wyjścia z każdej sytuacji i to które on wybrał nie może być tłumaczone przez to, że w przeszłości coś złego mogło go spotkać. Gnojonych ludzi jest wielu ale taki skrajny brak empatii imho mają właśnie chorzy egoiści.

(zakładając, że nie było tam substancji)

Ale co my w sumie wiemy o tej sprawie... Tak można sobie tylko teoretyzować póki co. 

No jeśli nie zdrowy to chory :D 

Ale ja nie mówię o żadnej przeszłości tylko gnojeniu przez tą teściową. Goni niszczy psychicznie, doprowadza do skrajności i tragedii. Tak głównie winny nie jest ten co naciska spust najczęściej w czasie niepoczytalnosci/choroby. Zło jest tam gdzie ktoś wysiada psychicznie, przez osobę x, ja nie jestem za kamieniowaniem ludzi którzy traca rozum tylko uważam że są tej tragedii też ofiarami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może czasem taka osoba ma problem z wybuchami gniewu, zabił w afekcie, a potem siebie. Może to było nieplanowane. Trudno powiedzieć.

Sąsiedzi raczej nie wiedzą co tam się działo, z wierzchu może wyglądać wszystko ok, a od środka niekoniecznie. Obwinianie teściowej to obwinianie ofiary. Nieważne jaką była nędzą (może wcale nie była), to nie usprawiedliwia morderstwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Żaba Monika napisał(a):

Obwinianie teściowej to obwinianie ofiary. Nieważne jaką była nędzą (może wcale nie była), to nie usprawiedliwia morderstwa.

Dokładnie tak. Poza tym czym zawinił noworodek? 

Zło jest tam gdzie ktoś wysiada psychicznie, przez osobę x, ja nie jestem za kamieniowaniem ludzi którzy traca rozum tylko uważam że są tej tragedii też ofiarami

A ja nie mam dla takich ludzi żadnego współczucia. Jeszcze na dodatek w obecnych czasach gdzie pomoc w każdej sytuacji jaka nas spotyka jest na wyciągnięcie ręki

💬 Discord

neptron.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, shadow_no napisał(a):

Dokładnie tak. Poza tym czym zawinił noworodek? 

A ja nie mam dla takich ludzi żadnego współczucia. Jeszcze na dodatek w obecnych czasach gdzie pomoc w każdej sytuacji jaka nas spotyka jest na wyciągnięcie ręki

A ja uważam ze nie wrzuca się do jednego wora osoby poczytalnej i niepoczytalnej. Stąd jedni idą do zakładu a inni do więzienia 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja uważam ze nie wrzuca się do jednego wora osoby poczytalnej i niepoczytalnej. Stąd jedni idą do zakładu a inni do więzienia 

Dla ofiary nie ma znaczenia historia życia oprawcy. To czy mu ktoś dokuczał albo czy coś przyjmował albo nie. Liczy się czyn jakiego dokonał

💬 Discord

neptron.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie usprawiedliwia takiej reakcji. Mozna czuc sie pokrzywdzonym, ale to nie jest sposob radzenia sobie z problemem.

Jesli byl chory psychicznie, na przyklad mial schozofrenie i wydawalo mu sie, ze to w obronie wlasnej, to inna historia, ale jesli to byla reakcja na stres to dorosly czlowiek powinien panowac nad swoimi emocjami. W zyciu sa rozne sytuacje i to od nas zalezy jak na nie reagujemy.

Jesli wlasna rodzina go stresowala to mogl sie wyprowadzic, a nie ich zabic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi