Skocz do zawartości
Nerwica.com

Strumień świadomości

poleszuk111

Rekomendowane odpowiedzi

W taoizmie dobro i zło nie są absolutnymi przeciwieństwami, a jedynie dwiema stronami tej samej monety. Zgodnie z filozofią Laozi, pojęcia te są ze sobą nierozerwalnie połączone – jedno nie może istnieć bez drugiego, a ich granice są płynne i wynikają z ludzkiej perspektywy. [1, 2, 3]

Edytowane przez poleszuk111

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taoizm lekceważył drobiazgowość konfucjanizmu i państwowotwórcze wysiłki legistów, głosząc prostotę, pozorną słabość i ograniczenie porządku władzy i roli państwa do minimum. Sławne cytaty z Daodejing głoszą: „Im więcej ustaw i przepisów, tym więcej przestępstw” i „Im mniej rządzi władca, tym lepiej powodzi się jego krajowi”. Taoizm filozoficzny miał również duży wpływ na rozwój chanu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nirvana to powrót do natury, to idealna z nią harmonia. Harmonia z naturą to też taoistyczne Dao. Panowie Budda Siakjamuni i Laozi mieli z sobą podejrzanie wiele wspólnego. Laozi zapewne był mistrzem Buddy Siakjamuniego, ale w tym wypadku uczeń przerósł mistrza, prove me wrong.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do diabła z ideami! To są włóczęgi, łaziki, które zabierają nam okruchy wiary w tych parę prostych pojęć, których człowiek powinien się trzymać, jeśli pragnie żyć przyzwoicie i mieć lekką śmierć.

Przypominam, że śmierć to dopiero początek. Dopiero po śmierci odbieramy w pełni naszą karę lub nagrodę. Adolf Hitler był ideowcem, podobnie J. Stalin, podobnie współcześni luminarze Unii Europejskiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbliża się Ragnarok, zmierzch ludzi i zmierzch bogów, czas pogardy i czas końca. I on nikogo nie pozostawi neutralnym.

Słowo Ragnarok (stnord. Ragnarök) w mitologii nordyckiej oznacza "zmierzch bogów" – ostateczną apokalipsę, w której bogowie (m.in. Odyn i Thor) stoczą ostateczną bitwę z olbrzymami i potworami pod wodzą Lokiego. W jej wyniku świat spłonie, by następnie odrodzić się na nowo. [1]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z mojej strony w dalszym ciągu wyrazy sympatii i współczucia.

Mam nadzieję, że odnajdziesz to, czego w głębi pragniesz.

Z jakiegokolwiek źródła - pewnie najlepiej bezpośrednio od Boga.

Powierzam Ciebie opiece Boga.

Wszystkiego dobrego

Edytowane przez Omm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

26 minut temu, Omm napisał(a):

Z mojej strony w dalszym ciągu wyrazy sympatii i współczucia.

Mam nadzieję, że odnajdziesz to, czego w głębi pragniesz.

Z jakiegokolwiek źródła - pewnie najlepiej bezpośrednio od Boga.

Powierzam Ciebie opiece Boga.

Wszystkiego dobrego

Dziękuje za wyrazy współczucia i sympatii. Co do Pani Bóg, to od niej bezpośrednio czerpię inspirację. Mam z nią kontakt 24/7, ja wiem na 100%, że Pani Bóg istnieje. Na razie jestem skowany, ale spokojnie ja stąd się wydostanę już niebawem. I wówczas będę medytował na ulicy i powoli spokojnie odnajdę swoją właściwą drogę, pzdr.

Mam nadzieję, że choć trochę nawróciłem kogokolwiek na buddyzm i taoizm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I choć jestem obecnie w dupie, to z nikim bym się na miejsca nie zamienił. Ja wiem, że reinkarnacja to nie lipa, ja wiem że Pani Bóg istnieje i dobre czyny wynagradza, a za złe każe, ja mam te podstawy, o których ludzkość zapomniała. Idą ciężkie czasy, ja się w nich będę czuł jak ryba w wodzie. Pozostaje mi przecierpieć jeszcze tą odrobinę niewoli, jaka mi pozostała w Domu ''Pomocy'' Społecznej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak po prawdzie...to swoje słowa skierowałem do pewnej innej osoby...🥲

Ale oczywiście moje słowa są aktualne także wobec Ciebie...Tobie także życzę wszystkiego dobrego, zwłaszcza w kontekście tego co teraz napisałeś...

Poza tym z tego co pobieżnie widzę, to całkiem ciekawe treści tutaj wrzucasz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi