Skocz do zawartości
Nerwica.com

Co dajecie u Was do koszyczka?

Dalila_

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Dalila_ napisał(a):

XD berło też bym tak nazwala

Spirytus to tak podobnie jak ten ocet. A nigdzie się nie pije tak jak u mnie choć pewnie pije się u ciebie na rejonie 

A srebrna moneta to co symbolizuje? Tego judasza iskariote zdrajcę ?

Berło musi być co królewskie to królowi, co cesarskie cesarzowi. Niby to kropidło, ale berło lepiej pasuję. Tym bardziej jako dumny posiadacz takiego nie wypada mi nie podkreślić tego faktu i dość osobliwego stosunku do tego wyrażenia 😁

Nie wiem, czy u mnie na rejonach vide Kujawsko pomorskie ludzie mają w zwyczaju spożywanie spirytusu. Dla mnie ma to znaczenia symboliczne siły, gościnności, czystości i wspomożenia zdrowia chociażby oczyszczeniem ran, czy odkażaniem. 

Za srebrne monety i dedukcję tematu 5 z plusem. Dodam, że symbol ten ma chronić dom i domowników przed kłamstwem, manipulacja, fałszywymi szubrawcami i zapewnić dostatek. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Kataklizm napisał(a):

jajka, chrzan, sól, pieprz, chleb, baranek z białej czekolady, figurka koguta

No tak baranki są też z białej czekolady zapomniałam. A figurka koguta u Ciebie w domu czy jakiś symbol regionalizm?

Godzinę temu, Lucy32 napisał(a):

Te są naprawde fajne

images (9).jpeg

images (8).jpeg

😂😂😂😂 nie mogę pierwszy to typowy dzik z siłowni a drugi to o kat dupy rozbić bo mu się pysk roztopil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Prince of darkness napisał(a):

Berło musi być co królewskie to królowi, co cesarskie cesarzowi. Niby to kropidło, ale berło lepiej pasuję. Tym bardziej jako dumny posiadacz takiego nie wypada mi nie podkreślić tego faktu i dość osobliwego stosunku do tego wyrażenia 😁

Nie wiem, czy u mnie na rejonach vide Kujawsko pomorskie ludzie mają w zwyczaju spożywanie spirytusu. Dla mnie ma to znaczenia symboliczne siły, gościnności, czystości i wspomożenia zdrowia chociażby oczyszczeniem ran, czy odkażaniem. 

Za srebrne monety i dedukcję tematu 5 z plusem. Dodam, że symbol ten ma chronić dom i domowników przed kłamstwem, manipulacja, fałszywymi szubrawcami i zapewnić dostatek. 

O ja fajny mają symbolizm myślałam że tak dla radochy to znaczy od parady a to się kryje coś waznego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Pokraka napisał(a):

To u nas się robi bardzo biednie koszyczki. Kiełbasa, chleb, babeczka, jajko, sól i pieprz. 

Myślałam ze wszyscy tak robią bo to symboliczne, nie niestety do świecenia wszystkiego co masz jeść. A na symbolicznie poświęcenie jedzenia  starczy. 

No to u nas właśnie się wszystko daje co się potem je a i tak jak się rozdzieli to nie wychodzi za wielkie sute śniadanie 

Na tyle osób

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi