Skocz do zawartości
Nerwica.com

Czytam te wątki i zastanawiam się ile osób świętuje dzisiaj narodziny Chrystusa?

miL;)

Rekomendowane odpowiedzi

21 minut temu, cynthia napisał(a):

@Kiusiu bardzo mądrze piszesz. Tak, czytałam ksiegę koheleta. W ogóle pomimo moich mocno antyklerykalnych poglądów uważam Biblię za bardzo ciekawą ksiazkę. Przeraża mnie jednak to, że wiele osób wierzących nawet jej nie przeczytało. A co gorsza... Powołują się na nią nie znając jej zawartości. 

Tak Kohelet (z dużej bo odnosimy się do autora, przynajmniej tak mnie uczyli na studiach) w sumie ten cały wątek mieści się w rozważaniach Koheleta..., oprócz ostatecznych wniosków tego filozofa/proroka...

Koniec czasów, a raczej koniec czasu.. bo cze przynależy człowiekowi i dla człowieka istnieje.. kończy się wraz ze śmiercią.

Kosmosowi cze nie jest potrzebny i nie istnieje w kosmosie... Czas istnieje tylko dla obserwatora... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, miL;) napisał(a):

Tak Kohelet (z dużej bo odnosimy się do autora, przynajmniej tak mnie uczyli na studiach) w sumie ten cały wątek mieści się w rozważaniach Koheleta..., oprócz ostatecznych wniosków tego filozofa/proroka...

Koniec czasów, a raczej koniec czasu.. bo cze przynależy człowiekowi i dla człowieka istnieje.. kończy się wraz ze śmiercią.

Kosmosowi cze nie jest potrzebny i nie istnieje w kosmosie... Czas istnieje tylko dla obserwatora... 

Nie łap mnie na drobnych błędach. To chyba oznaka, że nie masz nic mądrzejszego do napisania?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 minut temu, brum.brum napisał(a):

jako katolik

Zdaje się, że miL;) jest chrześcijaninem innej denominacji niż katolicka (mogę się mylić, bo nie pamiętam dokładnie). Choć tak ogólnie to religijni fanatycy zawsze znajdą jakieś wytłumaczenie czy wymówkę. Jednak może nawet istotniejsze jest pytanie: dlaczego nadal uznajesz miL-a za partnera do dyskusji? Ja kilka tygodni temu przestałem go za takiego uznawać i dałem do ignorowanych (szkoda tylko, że opcja ignorowania nie oznacza niewidzenia wypowiedzi ignorowanych użytkowników cytowanych przez innych). Bo on jest strasznie agresywny wobec innych. Zero refleksji i zdolności koncyliacyjnych u niego.

Niekatolik albo katolik o nieortodoksyjnym podejściu mógłby stwierdzić, że sposobem na homoseksualizm księży jest zniesienie celibatu. I tu trudno byłoby się z tym nie zgodzić.

32 minuty temu, cynthia napisał(a):

pomimo moich mocno antyklerykalnych poglądów uważam Biblię za bardzo ciekawą ksiazkę.

Podobnie jak ja. W innym miejscu wspomniałem, że lubię i cenię Księgę Hioba, Pieśń nad pieśniami i właśnie Księgę Koheleta.

Z kolei parę innych ksiąg Biblii mogłoby być naprawdę ciekawymi kronikami, gdyby odjąć odniesienia do Boga. Choćby Księgi Samuela. Taki Saul jawi się tam jako postać tragiczna - dobrze zapowiadający się władca, który jednak w pewnym momencie daje się ponieść pysze i zazdrości. Z kolei Dawid to ogólnie dobry władca, który jednak wobec Uriasza postąpił podle i nic nie może tego usprawiedliwić.

Miejscami ciekawa jest też Księga Izajasza. Autor, będąc pacyfistą marzącym o trwałym światowym pokoju, dostrzega nawet niesłuszność sytuacji, w której jedne zwierzęta rozszarpują inne i snuje piękną wizję świata będącego w praktyce wegetariańskim rajem dla wszystkich istot, podobnie jak ogród Eden z Księgi Rodzaju.

Z kolei z Księgi Ozeasza możemy się dowiedzieć, że już co najmniej 2750 lat temu był widoczny konflikt między zwolennikami i przeciwnikami ciast z rodzynkami. :D (Oz 3,1)

Pewnie nie każdy zdaje sobie sprawę, że ten spór jest aż tak stary i że w pewnym momencie nabrał on religijnego charakteru.

Choć, co ciekawe, w Pieśni nad pieśniami placek z rodzynkami jest wspomniany w pozytywnym kontekście - inaczej niż w Księdze Ozeasza.

9 minut temu, Catriona napisał(a):

dobrej muzyki

Osobiście nie jestem fanem Motorhead - z takich klimatów wolę Judas Priest, Iron Maiden, Rainbow i Metallikę. ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, Kiusiu napisał(a):

Osobiście nie jestem fanem Motorhead - z takich klimatów wolę Judas Priest, Iron Maiden, Rainbow i Metallikę. ;) 

Nie no, ja też jakąś wielką ich fanką nie jestem, ale tu bardziej o słowa piosenki chodziło ;) w zanadrzu miałam jeszcze Rammmsteina :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 minut temu, cynthia napisał(a):

Nie łap mnie na drobnych błędach. To chyba oznaka, że nie masz nic mądrzejszego do napisania?

Wiedziałem... Skoncentruj Ewa się na błędzie językowym zamiast nad SENSM...

2 minuty temu, Catriona napisał(a):

Nie no, ja też jakąś wielką ich fanką nie jestem, ale tu bardziej o słowa piosenki chodziło ;) w zanadrzu miałam jeszcze Rammmsteina :D 

A znasz taką kolędę ludzi będących na dnie? Tak mnie wirusa, tak mnie złam tak mnie wypal Panie

Ty pierwszy / ła wkleiłaś memy ... 3 w nocy dziwny czas... Straszny czas... Memy nie pomagają

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

16 minut temu, miL;) napisał(a):

Wiedziałem... Skoncentruj Ewa się na błędzie językowym zamiast nad SENSM...

A znasz taką kolędę ludzi będących na dnie? Tak mnie wirusa, tak mnie złam tak mnie wypal Panie

Ty pierwszy / ła wkleiłaś memy ... 3 w nocy dziwny czas... Straszny czas... Memy nie pomagają

Nawet nie będę komentować bo widzę, że nawet problemy z czytaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14 minut temu, Kiusiu napisał(a):

Zdaje się, że miL;) jest chrześcijaninem innej denominacji niż katolicka (mogę się mylić, bo nie pamiętam dokładnie). Choć tak ogólnie to religijni fanatycy zawsze znajdą jakieś wytłumaczenie czy wymówkę. Jednak może nawet istotniejsze jest pytanie: dlaczego nadal uznajesz miL-a za partnera do dyskusji? Ja kilka tygodni temu przestałem go za takiego uznawać i dałem do ignorowanych (szkoda tylko, że opcja ignorowania nie oznacza niewidzenia wypowiedzi ignorowanych użytkowników cytowanych przez innych). Bo on jest strasznie agresywny wobec innych. Zero refleksji i zdolności koncyliacyjnych u niego.

Niekatolik albo katolik o nieortodoksyjnym podejściu mógłby stwierdzić, że sposobem na homoseksualizm księży jest zniesienie celibatu. I tu trudno byłoby się z tym nie zgodzić.

Podobnie jak ja. W innym miejscu wspomniałem, że lubię i cenię Księgę Hioba, Pieśń nad pieśniami i właśnie Księgę Koheleta.

Z kolei parę innych ksiąg Biblii mogłoby być naprawdę ciekawymi kronikami, gdyby odjąć odniesienia do Boga. Choćby Księgi Samuela. Taki Saul jawi się tam jako postać tragiczna - dobrze zapowiadający się władca, który jednak w pewnym momencie daje się ponieść pysze i zazdrości. Z kolei Dawid to ogólnie dobry władca, który jednak wobec Uriasza postąpił podle i nic nie może tego usprawiedliwić.

Miejscami ciekawa jest też Księga Izajasza. Autor, będąc pacyfistą marzącym o trwałym światowym pokoju, dostrzega nawet niesłuszność sytuacji, w której jedne zwierzęta rozszarpują inne i snuje piękną wizję świata będącego w praktyce wegetariańskim rajem dla wszystkich istot, podobnie jak ogród Eden z Księgi Rodzaju.

Z kolei z Księgi Ozeasza możemy się dowiedzieć, że już co najmniej 2750 lat temu był widoczny konflikt między zwolennikami i przeciwnikami ciast z rodzynkami. :D (Oz 3,1)

Pewnie nie każdy zdaje sobie sprawę, że ten spór jest aż tak stary i że w pewnym momencie nabrał on religijnego charakteru.

Choć, co ciekawe, w Pieśni nad pieśniami placek z rodzynkami jest wspomniany w pozytywnym kontekście - inaczej niż w Księdze Ozeasza.

Super, czyli idealny świat polega na tym że przestajesz widzieć innych którzy mają swoje poglądy. Chętnie podyskutuję, akademicka dyskusja rozwija...

Pierwszy temat: początek istnienia... Podejmiesz rękawicę czy czy kogoś tam wyśmiejesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 minut temu, Catriona napisał(a):

bardziej o słowa piosenki chodziło

Skoro tak, to zawsze można dać coś mocniejszego. ;) Np.:

A jeśli ktoś woli coś po polsku, to też znajdzie.

Kiedyś lubiłem się tym KAT-ować. 🙂

Z Rammsteina to nie wiem, czy oni nagrali coś, co poruszało temat religii, a chrześcijaństwa w szczególności. Teraz nie kojarzę. Choć w ich teksty się jakoś nie zagłębiałem. Wiem tylko, że śpiewają m.in. o ogniu i strzelaniu, o słońcu, o władzy, o nacjonalizmie (w krytycznym kontekście), o Ameryce, popkulturze, o ciele zjedzonym przez kanibala (Armina Meiwesa) i nie pamiętam, o czym jeszcze.

A tak ogólnie, to Jezus oprócz tego, że nie urodził się 25 grudnia, to najpewniej nie urodził się w Betlejem. Co przyznają nawet niektórzy katolicy. Jak i to, że nie został potem odwiedzony przez trzech króli.

Polecam posłuchać. Gość jest erudytą - i choć katolik, to nie fanatyk. Zdecydowanie niepodobny do takiego Cejrowskiego chociażby.

Stwierdzenie, że Jezus urodził się w Betlejem, wzięło się najpewniej stąd, że z prorockiej Księgi Micheasza wynikało, że nowy król będący mesjaszem miał urodzić się w Betlejem - zaś gdy wyznawcy Jezusa uznali go za mesjasza, to stwierdzili post factum, że skoro Jezus był mesjaszem, to po prostu musiał urodzić się w Betlejem.

Jezus nie pochodził z rodu Dawida. Mimo to ewangelista nazwany Mateuszem wywiódł pochodzenie od Dawida... Józefa, czyli opiekuna Jezusa, który podobno nie był jego ojcem. Pytanie: po co, skoro to raczej matka Jezusa miała wywodzić się od Dawida. Ale o tym księgi milczą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

49 minut temu, brum.brum napisał(a):

@miL;) a mógłbyś odnieść się do tego co napisał @Doktor Indor a propo tych okropnych rzeczy których dokonuje kler? Chodzi mi o gwałty na dzieciach, homoseksualizm wśród duchownych, krzywdzenie niewinnych dzieci i dorosłych? Jak sobie jako katolik tłumaczysz te wszystkie afery,  które wychodzą od lat na światło dzienne? Pytam grzecznie, bez szyderstwa, z szacunkiem

Zwyczajnie, winni tych zbrodni powinni siedzieć z pełną odpowiedzialnością jak wszyscy inni.

4 minuty temu, cynthia napisał(a):

A słyszałeś erudyto o Wielkim Wybuchu? 

I to ja rozumiem. 

@Kiusiu uwielbiam Cię czytać. Brawo za wiedzę i inteligencję.

I co z tym wielkim wybuchu bo zgłębiałem temat słuchając wykładów noblistów. Chętnie poznam twoją teorię..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kiusiu z Rammsteina Du Hast się nada. Co prawda samemu Rammsteinowi o coś innego w niej chodziło, ale chodzi o to że można dwojako samo "du hast" rozumieć - albo jako Ty masz, lub   du hasst - nienawidzisz ;) ale angielski jednak więcej osób zna, także tamta była lepsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 minut temu, Catriona napisał(a):

@Kiusiu z Rammsteina Du Hast się nada. Co prawda samemu Rammsteinowi o coś innego w niej chodziło, ale chodzi o to że można dwojako samo "du hast" rozumieć - albo jako Ty masz, lub   du hasst - nienawidzisz ;) ale angielski jednak więcej osób zna, także tamta była lepsza.

Wklej coś mądrego o tym imprezie u Jezusa, ty się dobrze bawiłeś więc stałeś chyba z tymi z pałkami i pejczami...

Fajnie było?

Pamiętaj 3 w nocy..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, miL;) napisał(a):

Wklej coś mądrego o tym imprezie u Jezusa, ty się dobrze bawiłeś więc stałeś chyba z tymi z pałkami i pejczami...

Fajnie było?

Pamiętaj 3 w nocy..

Powtarzasz się. Nudny się już robisz. 
A tak w ogóle nie nauczyli, że niegrzecznie się wtrącać w czyjąś rozmowę, tym bardziej jak nie masz nic sensownego do powiedzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Catriona napisał(a):

A tak w ogóle nie nauczyli, że niegrzecznie się wtrącać w czyjąś rozmowę, tym bardziej jak nie masz nic sensownego do powiedzenia.

A nie nauczyli że jak obrażasz uczucia innych to wraca karma...

Pamiętaj o mocy...

1 minutę temu, Catriona napisał(a):

próbuje mi chyba bardzo nieudolnie grozić 🤣

Sama sobie grozisz tylko Jesse nie wiesz czym. Głos jest chrapliwy i potężny... I śmiej się, poczekaj... Nawet prochy na sen nie pomagają..

5 minut temu, little angel napisał(a):

co o 3 w nocy?

upsss

Dla ciebie to co najlepsze🙂

6 minut temu, Catriona napisał(a):

próbuje mi chyba bardzo nieudolnie grozić  🤣 tak jak już kiedyś groził innej użytkowniczce 🤷‍♀️ stare śpiewki osoby chorej

Bardzo śmieszne🤣😭

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, cynthia napisał(a):

Teoria Wielkiego Wybuchu jest jedna więc drugiej nie snuję. Powtarzasz się, jesteś nudny i  monotonny. Zmień kasetę, bo już nikt nie bierze Twoich słów poważnie.

I czym jest wielki wybuch, jakie są jego razy?

Tak 12,8 miliarda lat w wręcz, tyle że to nieprzenikniona energia przez którą nigdy nie zobaczymy co było wcześniej.

Wybuch, Wielki chaos i z tego chaosu tworzą się uniwersalne prawa fizyki.. nawet nobliści tacy jak Penrołs nie zakładają że rachunek prawdopodobieństwa to dopiszą...

Dwa pierwiastki wodór i Hel tworzą wszystko...

No tak ale ja jestem monotonny a ty...

24 minuty temu, Catriona napisał(a):

Nie nauczyli cię że w swej zajebistości powróci do ciebie karma. Od dzisiaj to ja będę ci przypominał jak obrażasz uczucia innych, doceniam sarkazm w elokwentnie wypowiedzi. Głupotę i prostactwo piętnuję.. 3 w nocy, może nie czekaj, może ustrój to nie ma to Ktoś kogo kochasz... Zaostrzona strzała w kołczanie... Tak mi przyszło do głowy...

18 minut temu, cynthia napisał(a):

Teoria Wielkiego Wybuchu jest jedna więc drugiej nie snuję. Powtarzasz się, jesteś nudny i  monotonny. Zmień kasetę, bo już nikt nie bierze Twoich słów poważnie.

I co brak argumentów i wiedzy... Ale łatwo jest opluwać innych..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

🥱

🥱

Przy braku argumentów odzywa się tylko błazen... Ale błazen na dworze  zazwyczaj był filozofem... Tobie pozostaje błaznowanie

Byłaś tam i wbiłaś gwóźdź w nadgarstek... Tym memem... A On mówi nie bój się tak miało być 

Nie bój się! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.