Skocz do zawartości
Nerwica.com

Czytam te wątki i zastanawiam się ile osób świętuje dzisiaj narodziny Chrystusa?

miL;)

Rekomendowane odpowiedzi

13 godzin temu, miL;) napisał(a):

Indor ty w swojej arogancji nie masz partnerów do rozmowy... Bo twoja arogancja kończy się na granicy inteligencji😁

A Ty masz jakieś zaostrzenie czegokolwiek co Ci dolega? Od jakiegoś czasu co wchodzisz na forum to tylko obrażasz innych, z siebie robisz dewotę a Twoje wpisy aż oślepiają swoją hipokryzją. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

26 minut temu, MicMic napisał(a):

😯 Wow, jaka zmiana, bez agresji. 

ty na moja madrosc nie narzekales chyba. Od indyka nie dostaje agresji to tez mu jej nie daje. Co innego od niektorych

26 minut temu, MicMic napisał(a):

O ile mi wiadomo, to Jezus jest postacią historyczną. Przynajmniej to na pewno nie jest oczywiste, że nie jest. Ale jakie fakty z jego życia są prawdziwe to inna para kaloszy. 

Nie wiem jaki jest aktualny stan badań historycznych na ten temat. 

oni twierdzą że nie jest...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

16 minut temu, Dalila_ napisał(a):

oni twierdzą że nie jest...

było wiele bogów przed nim, którzy mieli taką samą historię. poczytaj trochę. nie pamiętam imion ale też zmartwychwstali, zapłodnili dziewicę,  urodził się bóg, został ukrzyżowany, po trzech dniach poszedł do nieba, cuda niewidy i inn e pierdoły. To było w starożytnosci...... takie same historie. I co teraz powiesz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Verinia napisał(a):

było wiele bogów przed nim, którzy mieli taką samą historię. poczytaj trochę. nie pamiętam imion ale też zmartwychwstali, zapłodnili dziewicę,  urodził się bóg, został ukrzyżowany, po trzech dniach poszedł do nieba, cuda niewidy i inn e pierdoły. To było w starożytnosci...... takie same historie. I co teraz powiesz?

Nie, no, z tego co właśnie przeczytałem na wiki, to jest konsensus, że Jezus był postacią historyczną. To oczywiście nijak się ma do jego boskości. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

33 minuty temu, MicMic napisał(a):

Nie, no, z tego co właśnie przeczytałem na wiki, to jest konsensus, że Jezus był postacią historyczną. To oczywiście nijak się ma do jego boskości. 

no i właśnie, czekamy co powie indyk

36 minut temu, Verinia napisał(a):

no ja wiem ze jest np duzo powiazan biblii z mitologiami, tu i tu byl potop na przykład, stworzenie/ulepienie ludzi, hades/czysciec, i inne, wiec nie dziwi mnie co mowisz ze tak jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, Dalila_ napisał(a):

no ja wiem ze jest np duzo powiazan biblii z mitologiami, tu i tu byl potop na przykład, stworzenie/ulepienie ludzi, hades/czysciec, i inne, wiec nie dziwi mnie co mowisz ze tak jest

ok, sorki za najazd niemiły ❤️

po prostu wielu ludzi o tym nie wie, ale widzę, że się tym interesujesz, więc kłaniam się 😜

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, Dalila_ napisał(a):

o  tym razem nie wyczułam żadnej niemiłości, również sie klaniam wiesz tutaj więcej ;)

nie wiem więcej, po prostu coś mnie zirytowało, ale nie dotyczyło to Ciebie tylko ogólnej naszej niewiedzy o świecie, śmierci i teorytecznego nieba, czy nirvany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Verinia napisał(a):

nie wiem więcej, po prostu coś mnie zirytowało, ale nie dotyczyło to Ciebie tylko ogólnej naszej niewiedzy o świecie, śmierci i teorytecznego nieba, czy nirvany

oki. No ja wlasnie bym nie powiedziala ze sie jakos interesuje, raczej lacze wątki ze swojej wiedzy, coś tam widziałam w jakims dokumencie, cos tam sie przeczytalo, ale takto nie czytałam o tym. Stad to co pisze traktujcie jak cos do sprawdzenia ludkowie, bo do tego moja pamieciówa:D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, Dalila_ napisał(a):

oki. No ja wlasnie bym nie powiedziala ze sie jakos interesuje, raczej lacze wątki ze swojej wiedzy, coś tam widziałam w jakims dokumencie, cos tam sie przeczytalo, ale takto nie czytałam o tym. Stad to co pisze traktujcie jak cos do sprawdzenia ludkowie, bo do tego moja pamieciówa:D 

ta luuuz, ja też nie czytam ciągle o tym, bo tak naprawdę nie trzeba wszystkiego wiedzieć tylko żyć radością, ale przy okazji można się rozwijać w sposób jaki chcemy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień dobry wszystkim🙂
Źródła historyczne potwierdzające istnienie Jezusa Chrystusa: Tacyt (Roczniki); Józef Flawiusz; Swetoniusz; Talmud; nie wspominając Ewangelii kanonicznych; apokryficznych; listów Pawła (zaciekle zwalczającego i mordującego chrześcijan w następnie nawróconego...; Koran... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, cynthia napisał(a):

Cytując mojego 14 letniego siostrzeńca, który pierwszy raz poszedł do kościoła i słuchał o ciele i krwi Chrystusa: "Oni są nienormalni, z nimi jest coś nie tak". Cóż, w punkt.

kanibale, bo jedzą jezusa

1 minutę temu, miL;) napisał(a):

Dzień dobry wszystkim🙂
Źródła historyczne potwierdzające istnienie Jezusa Chrystusa: Tacyt (Roczniki); Józef Flawiusz; Swetoniusz; Talmud; nie wspominając Ewangelii kanonicznych; apokryficznych; listów Pawła (zaciekle zwalczającego i mordującego chrześcijan w następnie nawróconego...; Koran... 

wywalone mam w to. nie znam typa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Catriona napisał(a):

A Ty masz jakieś zaostrzenie czegokolwiek co Ci dolega? Od jakiegoś czasu co wchodzisz na forum to tylko obrażasz innych, z siebie robisz dewotę a Twoje wpisy aż oślepiają swoją hipokryzją. 

Doradzamy doczytać kim jest dewota...

Nie znasz mnie, nie wiesz kim jestem, nie wiesz co robię, nie wiesz w jakim zakresie pomagam innym(anonimowo, również finansowo). Nie chodzę do czarnych bo wolę dyskusję z białymi (Dominikanie).

Nie wiesz jak i gdzie próbuję nawiązać osobistą relację z duchowością

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, miL;) napisał(a):

Nie znasz mnie, nie wiesz kim jestem, nie wiesz co robię, nie wiesz w jakim zakresie pomagam innym(anonimowo, również finansowo). Nie chodzę do czarnych bo wolę dyskusję z białymi (Dominikanie).

xDDDDDDDDDDDDDD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

40 minut temu, Verinia napisał(a):

weź idź zrób siku, i wróć

Najlepiej niech nie wraca :D

5 godzin temu, Dalila_ napisał(a):

no i właśnie, czekamy co powie indyk

No ale co indyk może powiedzieć. Zgodnie z moją wiedzą żył człowiek (Jan), który był wzorem dla wykreowania postaci Jezusa Chrystusa, ale to nie był Jezus Chrystus. To tak jakbym sobie postać Świętej Lidali wykreował, lata po twojej śmierci, i dał jej jakieś cechy Dalili, która naprawdę istniała, ale nie miała nic wspólnego z tą nową stworzoną Lidalą.

4 godziny temu, cynthia napisał(a):

Cytując mojego 14 letniego siostrzeńca, który pierwszy raz poszedł do kościoła i słuchał o ciele i krwi Chrystusa: "Oni są nienormalni, z nimi jest coś nie tak". Cóż, w punkt.

Takie samo miałem wrażenie gdy poszedłem do kościoła (na ślub czy tam pogrzeb, nie pamiętam już) lata po dekonwersji (czyli po pokonaniu szkodliwego prania mózgu, któremu byłem poddany jako dziecko wychowane w katolickiej rodzinie, a to był u mnie proces, który trwał wiele lat).

W zasadzie gdyby nie pranie mózgów dzieci (czyli istot, które jeszcze nie potrafią krytycznie ocenić tego, co jest im wpajane), i gdyby nie to, że religia katolicka opiera się na strachu (przed piekłem, czyli tak naprawdę strasznymi torturami) i poczuciu winy (grzechu pierworodnego), to już dawno by nie przetrwała (jak inne wierzenia, o których nikt już nie pamięta).

Weź dorosłego człowieka, który nigdy nie miał styczności z tymi wierzeniami (14 lat już wystarczy) i pokaż mu to, to zareaguje dokładnie tak jak twój siostrzeniec – że coś jest z tymi ludźmi nie tak. Bo nie jest możliwe przyjmowanie takich rzeczy bez wcześniejszego prania mózgu.

Oczywiście są choroby, zaburzenia, nerwica eklezjogenna, czy różne psychozy, które manifestują się właśnie głęboką wiarą, ale moim zdaniem tak właśnie należy do nich podchodzić – jak do chorób i zaburzeń.

Edytowane przez Doktor Indor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, miL;) napisał(a):

Odklejka level: japi*****ę xDxDxD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

47 minut temu, Verinia napisał(a):

weź idź zrób siku, i wróć

To bardzo głębokie, filozoficzne i transcendentne... Pamiętaj że twoje słowa są obrazek ciebie

6 minut temu, Catriona napisał(a):

Odklejka level: japi*****ę xDxDxD

Na tyle cię stać... Współczuję, szczerze współczuję...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, miL;) napisał(a):

To bardzo głębokie, filozoficzne i transcendentne... Pamiętaj że twoje słowa są obrazek ciebie

weź gościu się ucisz, bo błazen z ciebie i to wszystko

guzik o mnie wiesz, więc ucisz dzióbek

idź do jakiegoś klubu i się wyżyj

swoją zółć wypluj do kibla i spłucz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi