Skocz do zawartości
Nerwica.com

Co sądzicie o związkach w dzisiejszych czasach?

Rekomendowane odpowiedzi

38 minut temu, MicMic napisał(a):

Nazywa się to coś "ruchaniem".

Ciebie nie pytałem. Często odpowiadasz za innych?

23 minuty temu, Doktor Indor napisał(a):

o czym ja mam pisać do kogoś, gdy go nie znam?

Można spytać taką osobę, jakie lubi książki, filmy, muzykę, co lubi robić w wolnym czasie, jakie ma zainteresowania i pasje.

Ludzie chcą być tak postrzegani, ale nie jest tak.

To ciekawe, kiedy wreszcie zacznie tak być. Gdy ludzie rzeczywiście będą podążać za własnymi pragnieniami i nie oglądać się na to, co ktoś może sobie o nich pomyśleć ani co ktoś może oczekiwać. Nie żyjemy dla innych, a ci, którzy mają jakieś domniemane oczekiwania społeczne, nie przeżyją naszego życia za nas.

Przy okazji: oczekiwania społeczne wobec osób z nerwicą, depresją czy autyzmem, niepołączone ze wsparciem dla tych osób, są po prostu bezdusznym okrucieństwem.

jeśli ktoś „chce się wyszumieć”, a nie po prostu próbował tworzyć realne relacje z różnymi ludźmi, to też nie jestem zainteresowany.

Chyba nieściśle się wyraziłem: przez wyszumienie rozumiem nie tyle rozwiązłość i szukanie z założenia przelotnych kontaktów z wykluczaniem jakiejś trwalszej i głębszej relacji, tylko spontaniczność i słuchanie swoich emocji i uczuć bez konkretnego planu na przyszłość.

W społecznościach plemiennych wyrośliśmy i społeczności plemienne są dla nas naturalne.

Dość dziwnie brzmi to dla kogoś, kto odkąd tylko pamięta, czuje się wyobcowany i nijak nie potrafi się utożsamić z jakąkolwiek społecznością ani wspólnotą. I komu zauważanie zasad społecznych przychodziło z dużym trudem, nie wspominając o ich przyswajaniu i uznawaniu za własne.

W oczach ludzi dookoła, obu płci. Jakieś randomy.

Czyli o treści PW na portalu randkowym dowiedziały się przypadkowe osoby, bo ktoś był niedyskretny i ujawnił treść prywatnej korespondencji?

To rzeczywiście paskudna sytuacja.

ciekawa osoba znalazłaby lepszy sposób na podryw, przede wszystkim wolniejszy i swobodniejszy.

Czasem ktoś się śpieszy i/lub nie ma akurat pomysłu, bo jest zabiegany/a, niewyspany/a, zmęczony/a - rozumiałbym to, i na pewno nie skreślałbym takiej osoby tylko ze względu na technikę podrywu. Poza tym, mam naprawdę dużo zrozumienia i tolerancji dla ekscentryczności różnych osób.

Kiedyś podbiła do mnie laska z tekstem „Jak mnie przewieziesz motorem to zrobię ci loda”. Spytałem tylko, czy widziała kiedyś, żeby to pułapka goniła mysz. „Hehehe, nie wiedziałam jak zagadać”.

Ten tekst to rzeczywiście żenada, ale odpowiedź o gonieniu pułapki przez mysz też była nietrafiona. ^^

4 minuty temu, Dalila_ napisał(a):

Przecież druga strona jest taka że mężczyźni znowu nie chcą wiązać się z kobietami o wyższym statusie od nich bo źle się czują zwykle 

Nie wiem jak inni i nie znam statystyk o preferencjach w tej kwestii, ale np. ja nie miałbym problemu ze związaniem się z kobietą o wyższym statusie, jeśli i ona nie miałaby problemu ze swojej strony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja często słyszałam/czytałam, że jednak czuli się gorzej jakoś. Osoby co tak nie mają pewnie dzięki swojej tożsamości, czuciu się sobą, nie chce mówić pewności siebie bo tu może być różnie. Natomiast ten mechanizm jest taki sam jak powiedziałeś o kobietach. Mi zawsze jest daleko do oceniania kogokolwiek. Do uczuć każdy ma prawo i jak komuś coś wadzi to wadzi. Zresztą to też jest powiązane z biologią, że mężczyźni w stadzie musieli zapewniać byt i ten odruch wg mnie jakoś w naszej krwi pozostał (to samo z tym co indor doktor pisał wyzej) 

@Kiusiu

Edytowane przez Dalila_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 minut temu, Kiusiu napisał(a):

Można spytać taką osobę, jakie lubi książki, filmy, muzykę, co lubi robić w wolnym czasie, jakie ma zainteresowania i pasje.

Raz spróbowałem :D Tylko to z kimś znanym na żywo (tzn. poznanym na innym forum ale potem na żywo).

– Masz jakieś zainteresowania?

– Nie

– To co robisz w wolnym czasie?

– Yyyy piję wódę z chłopakami na osiedlu a co

Przez to, że była taka głupia i nudna, pieszczotliwie nazywałem ją pokemonem.

Moja jedna ex widząc nasze zdjęcia razem stwierdziła że do siebie pasujemy. Tia…

Przy okazji: oczekiwania społeczne wobec osób z nerwicą, depresją czy autyzmem, niepołączone ze wsparciem dla tych osób, są po prostu bezdusznym okrucieństwem.

Tu pełna zgoda. Niepełnosprawność fizyczną widać, nikt komuś na wózku nie każe biegać.

Czyli o treści PW na portalu randkowym dowiedziały się przypadkowe osoby, bo ktoś był niedyskretny i ujawnił treść prywatnej korespondencji?

To nie był portal randkowy tylko jakaś grupa na fejsie, gdzie byłem jako dziewczę piękne i powabne.

Czasem ktoś się śpieszy i/lub nie ma akurat pomysłu, bo jest zabiegany/a, niewyspany/a, zmęczony/a - rozumiałbym to, i na pewno nie skreślałbym takiej osoby tylko ze względu na technikę podrywu.

No ale można to zrobić inteligentniej niż zostawiając numer i mówiąc „przystojniaku” :P

Ten tekst to rzeczywiście żenada, ale odpowiedź o gonieniu pułapki przez mysz też była nietrafiona. ^^

Pierwsze co mi przyszło na myśl, bo niestety nie byłem zainteresowany usługą seksualną w wykonaniu tej pani.

6 minut temu, Dalila_ napisał(a):

Ja często słyszałam/czytałam, że jednak czuli się gorzej jakoś.

Dla mnie status społeczny nigdy nie miał znaczenia. Znaczenie miało to, co ktoś sobą reprezentuje a nie to, czy udało mu się gdzieś dojść w wyścigu szczurów.

21 minut temu, Dalila_ napisał(a):

@Doktor Indor tak napisałam przykład o sobie, równie dobrze można tam w ogóle buźki nie umieszczać i masz sito

Ja już nie wrzucam swojej japy do internetu. Jak nagrywam filmy na yt to też tak żeby ryja nie było widać. Nie ma takiej potrzeby. Gdzieś tam w ludziach z forum są jakieś moje stare foty jak tu byłem lata temu na innym koncie i w sumie tyle wystarczy.

Edytowane przez Doktor Indor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, Doktor Indor napisał(a):

Plus kwestie biologiczne związane z kosztem posiadania potomstwa u kobiety vs u mężczyzny. Samice są biologicznie predysponowane do wybierania partnerów rozważniej, niż samce, bo to one ponoszą większy koszt zajścia w ciążę i urodzenia dziecka. Samiec może sobie iść zapładniać kolejne samice i w sumie tyle, nic go to nie kosztuje i jest dla jego genów najkorzystniejsze, żeby ich nosiciel zapłodnił jak najwięcej samic.

Mężczyzna nie czuje odpowiedzialności wobec potomstwa? 

Na ostatniej sesji terapeuta powiedział, że zapytałby mojego byłego, po co mu żona. Myślę, że ciekawe pytanie... po co ci żona/mąż/partner/partnerka?

Ja, jeśli chodzi o związki, to jestem ostrożna. W sensie, że zniechęca mnie to, jak to wygląda u innych. Fakt, że w Warszawie rozwodzi się co druga para.  Podejrzewam, że to są ludzie, z których przynajmniej jedna osoba liczyła na to, że będą żyli długo i szczęśliwie. 

Jeśli chodzi  o to, dlaczego ludzie nie wchodzą w związki, to mi przychodzi do głowy to, co napisałam powyżej, tzn.  dużo osób widzi, jak wygląda np. małżeństwo ich rodziców i nie chcą powtórki z rozrywki.  Po drugie po prostu nie muszą... to już nie te czasy gdzie rodzice mówią, kto z kim ma się związać (w tamtych czasach już pewnie bym była mężatką), no i  kobiety stały się niezależne... .

Jeśli chodzi o to, dlaczego związki się nie udają, to według mnie jesteśmy zbyt dużymi egoistami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi