Skocz do zawartości
Nerwica.com

Co sądzicie o związkach w dzisiejszych czasach?

Rekomendowane odpowiedzi

Młodzi ludzie w wieku 18-24 lat w 55% to single, w wieku 24-29 lat jest to 44%. Gdzieś slyszalam, że ludzie pokolenia Z w 75% deklaruje się jako single. To sporo. Tylko dlaczego tak jest?

Moda na aplikacje, typu Tinder, czy Badoo prowadzi do wysypu konkurencji. Jest duży wybór. Łatwiej zignorowac kogoś, niż poświęcić się jednej, czy kilku osobom. Rozmowy są powierzchowne. Wiele osób nie chce chodzić na randki. Jest to mocno widocznie np. w Japonii. Tam to już rodzice wynajmują swatki.

Wyższe wymagania? Ludzie mają coraz więcej oczekiwań. Może dlatego, że łatwiej jest teraz kogoś olac, skoro większość rozmów odbywa się przez internet.

Niepewność życia. Ludzie boją się wchodzić w związki, bo nie mają poukładanego życia.

Moda na rozwój i zwiększanie świadomości siebie. Też może być tak, że młodzi ludzie stawiają najpierw na siebie. Nie chcą się wiązać na siłę, bo tak każą normy społeczne.

Nacisk na indywidualizm. Osoby chcą radzić sobie same..nie potrzebują drugiej osoby do spełnienia.

Odkładanie związku na później. Zajmują się karierą i nauką.

Małżeństwo jest dla nich abstrakcją. Wielu nie widzi w nim niczego wartościowego. Chcą żyć po swojemu 

za szybko. Czekaja, gdy będą bardziej gotowi, pogodzeni ze sobą, aby dać komuś od siebie jak najlepszą wersję siebie.

Rozwój psychologii, pomaga na rozpoznanie czerwonych flag i pomaga nam nabrać umiejętność do stawiania granic.

Ludzie są zmęczeni maskami i pozerstwem. Cenią autentyczność u potencjalnych partnerów.

Niepewność relacji. Młodzi ludzie często się nie widują, nie decydują się szybko na związek. Więcej jest też związków tzw. nieokreślonych, czyli takich, ktorych nie określają jako związek ani niezwiązek. Są niepewni. Niezdecydowani.

Samotność to taka plaga dzisiejszych czasow. Coraz rzadziej ludzie chodzą na randki. Coraz rzadziej się starają. Łatwo wykluczyć kogoś, niż pracować nad trudnościami. To jest smutne. Sama należę do tych samotnych i imo jest to wina porti społecznościowych i portali randkowych, gdzie potencjalnych partnerów masz na pęczki. Wystarczy przesunąć w lewo lub usunąć kogoś z rozmowy bez żadnego tłumaczenia.

Co myślicie na ten temat? Dlaczego samotność to plaga dzisiejszych czasow?

Zapraszam do dyskusji 💗☕

Edytowane przez Verinia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda mi strzępić dzioba bo zaraz znowu jakieś dzbany się rzucą, więc odpowiem tylko linkiem. Polecam przeczytać całość. https://rentry.co/fy5mnz3m

Częściowo tłumaczy coś, co napisałem komuś kiedyś na priv ku oburzeniu tej osoby, że ja nigdy nie związałbym się z tinderówką.

Te platformy zniszczyły relacje międzyludzkie, a niestety większość ludzi jest zbyt głupia, żeby to zobaczyć i zrozumieć.

Edytowane przez Doktor Indor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Doktor Indor przeczytałam połowę artykułu, resztę przeczytam po pracy.

Dodam od siebie, że byłam na tinderze, ale po dwóch dniach usuwalam. Faceci często wysyłali mi gotowe powitania. Rozumiem ich, ale nie umiem się do czegoś takiego przekonać 

Na Badoo z 10 lat temu poznałam faceta z którym szybko się związałam. Do dzis

kontakt. Ale była to relacja z typu tych niepewnych

...

Później się odniose do artykułu. Dzięki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Doktor Indor napisał(a):

Szkoda mi strzępić dzioba bo zaraz znowu jakieś dzbany się rzucą, więc odpowiem tylko linkiem. Polecam przeczytać całość. https://rentry.co/fy5mnz3m

Częściowo tłumaczy coś, co napisałem komuś kiedyś na priv ku oburzeniu tej osoby, że ja nigdy nie związałbym się z tinderówką.

Te platformy zniszczyły relacje międzyludzkie, a niestety większość ludzi jest zbyt głupia, żeby to zobaczyć i zrozumieć.

Ja nie jestem głupia żeby nie widzieć że tinder jest jak market. Ale po 1, śmieszne określenie tinderowka tak jak tirowka;D, po drugie Verinia była tam dwa dni i również jest tinderowka według twojej koncepcji xd według mnie człowiek jest na tyle osoba do zgłębienia, że socjale to jakaś mała pierdoła. No chyba ze ktoś jest jak influ, no to może wkurwiac.

Wymienione opisy pasują nie tylko do zetek. Zetki urywaja kontakty bo chyba się jakoś nie przywiązują zawsze dlugo jest jakiś niewidoczny dystans, może to jakieś dostosowanie się do realiów tych czasów? A może nie mogą być inni jeśli dorastali w tych czasach? I tak jest coś takiego jak relationship i to taka plaga:D chyba dlatego że gdyby czekać aż się związek rozwinie to by trwało latami patrząc jak dzisiaj się ludzie zachowują właśnie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, Doktor Indor napisał(a):

Tak tylko pobieżnie przejrzałem ten artykuł, ale wydaje się mocno dołujący. Zastanawiam się tylko na ile jest prawdziwy, w sumie nie ma żadnych źródeł, nie wiadomo skąd wszelkie dane liczbowe. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, Verinia napisał(a):

Rozwój psychologii, pomaga na rozpoznanie czerwonych flag

Ta kwestia jest akurat mocno kontrowersyjna, bo obecnie często bywa tak, że dosłownie każde zachowanie u drugiej strony może być odebrane jako czerwona flaga i poddane najgorszej możliwej interpretacji. Że wszystko może być zinterpretowane jako przejaw narcyzmu albo jakichś zaburzeń psychicznych lub zaburzeń osobowości itd. Co prowadzi do nieporozumień i do odrzucenia kandydata na partnera już na starcie.

- polecam posłuchać.

5 godzin temu, Verinia napisał(a):

byłam na tinderze, ale po dwóch dniach usuwalam. Faceci często wysyłali mi gotowe powitania

Bardzo szybko stałaś się obiektem zainteresowania ze strony innych - kobiety mają dużo łatwiej pod tym względem. Mężczyźni najczęściej muszą iść przez życie bez żadnego pozytywnego zainteresowania ze strony innych (nie liczę gejów, bo mówię tu o heterykach) i nie otrzymują żadnych komplementów, żadnych wiadomości, nie słyszą miłych słów pod swoim adresem, nikt do nich nie dzwoni - to oni muszą żebrać o rozmowę i kontakt, a i tak najczęściej spotykają się z odmową.

Wyobraź sobie, że w całym Twoim życiu nikt nigdy nie próbował Cię poderwać i nie zwracał na Ciebie uwagi jako kobietę, nie stwierdził, że jesteś atrakcyjna, nie powiedział Ci komplementu ani go nie napisał, natomiast że Ty próbowałaś aktywnie poderwać w sumie 30 mężczyzn, podchodząc do nich i zagadując, a oni potraktowali Cię jak powietrze, odmówili wprost i/lub powiedzieli, że jesteś brzydka lub nie w ich typie.

Potrafisz sobie to wyobrazić?

A mężczyźni sobie tego wyobrażać nie muszą - oni tak przechodzą przez życie. Tzn. nie wszyscy, ale wielu. Skutek nadwyżki mężczyzn w wieku rozrodczym. W Polsce brakuje miliona singielek, żeby szanse się w miarę wyrównały.

A mężczyźni lubią być podrywani, lubią słyszeć komplementy i miłe słowa pod swoim adresem, i nieraz chcieliby, żeby kobiety podrywały ich tak samo aktywnie i łopatologicznie, jak oni podrywają kobiety. Ale chore społeczeństwo i panujące w nim głupie schematy sprawiają, że jest inaczej. I panuje epidemia samotności.

Więc nic dziwnego, że tylu mężczyzn jest wkurzonych.

Co do Tindera, to o tym też powstało trochę odcinków analizujących ten portal. Np.

oraz

Pewnie @Doktor Indor i @Dalila_ piją m.in. do tego odcinka na Bez Schematu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi