Skocz do zawartości
Nerwica.com

Czy odczuwacie Weltschmerz? Ból istnienia.

Verinia

Rekomendowane odpowiedzi

Ogarnął nas weltschmerz, cicha melancholia człowieka, który widzi zbyt wiele, by być bezstroskim.

Weltschmerz to niemieckie słowo oznaczające "ból istnienia" lub "smutek wynikający z poczucia, że rzeczywistość jest gorsza od tego jaka powinna być... emocjonalna reakcja wrażliwych osób na niedoskonałość świata.

• rozczarowanie światem
  • melancholia
  • poczucie niespełnienia i niesprawiedliwości
  • żal, że życie nie spełnia wyobrażeń, ideałów.

Pojęcie  powstało w X\X wieku w literaturze niemieckiego romantyzmu. Najbardziej kojarzone jest z pisarzem Heinrichem Heinem, ale klimat "Weltschmerz" widać też u Goethego, zwłaszcza w Cierpieniach młodego Wertere (opisywałam tę książkę na maturze ustnej. Btw. moja matura nosiła tytuł "Obłęd w literaturze i filmie") Już od  tamtego czasu interesowałam się szaleństwem)).

Jako artystyczna i filozoficzna dusza, czuję ten stan codziennie. Egzystencjalny ból i bezsens istnienia. Czuję pustkę, nudę i melancholię. Wracam do złych chwil bardzo często. Demony przeszłości biegną za mną nieustannie. Fałsz widzę na każdym kroku. Ludzie noszą maski, ukrywają siebie. No to z kim ja mam rozmawiać?

Z aktorami, czy autentycznymi ludźmi?

Wojny, głód, bieda. 

Czy tak powinien wyglądać nasz świat?

Godzicie się z rzeczywistością, czy macie wywalone i siedzicie sobie we własnej skorupie i udajecie, że wszystko jest ok?

Jak podchodzicie do swojej osoby? Staracie się poznać siebie i swój cień?

Zapraszam do dyskusji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi