Skocz do zawartości
Nerwica.com

Szalone precle z pieprzem i ziemniakami

lily was here

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, libed napisał(a):

ja za dzien chrobowy nic nie dostaje a place 400zl wiec tym bardziej niesprawiedliwe

p.s. mylisz skladke zdrowotna z chorobowa ale pewnie rolnik w tym 1zl ma obje :D

No śmiejesz się że niskie składki ale są rolnicy bogaci i biedni, niech bogaci więcej płacą xd  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 minut temu, Dalila_ napisał(a):

Libed masz na ścianie taka mapę świata gdzie zaznaczasz odwiedzone kraje xd?

Co do rolników to się opłaca nimi być jak masz dużo hektarów i tyle

nie ale slyszalem ze sa takie do zdrapywania tylko nie wiedzialem gdzie kupic bo nie wiedzialem jaks ie to nazywa

mam w revolucie na mapie swiata zaznaczone an czerwono w jakim kraju placilem i sa teraz takie rozne aplikacje gdzie sobei mozesz zaznaczyc np. nomadmania i ja uzywam i polecam to

https://my.flightradar24.com/

chociaz nomadmania lepsza bo tam kraje sa podzielone na strefy i mozna zobie np. wylistowac wszystkei zabytki unesco i odwiedzac co sie komus podoba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, Dalila_ napisał(a):

Nikt tak nie rozdrabnia ziemii bo to nieekonomiczne, można dac jednemu i spłacić reszte

ten 1 hektar wzial sie jednak z rozdrabniania nie wiem ile w tej reformie rolnej im dawano ale na pewno wiecej. 

jak wszyscy rolnicy to z czego ci inni maja splacic jak nei maja kasy  ?

Czemu jelopem uważasz że był głupi?  

napisalem co uwazala łecka a nie ja :D wg mnie ona byla pasozytem i niewolnica a on szanowanym przedsiebiorca :D nie rozumiem dlaczego on rozpaczal mogl sobie kupic 5 takich łeckich :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, libed napisał(a):

nie ale slyszalem ze sa takie do zdrapywania tylko nie wiedzialem gdzie kupic bo nie wiedzialem jaks ie to nazywa

mam w revolucie na mapie swiata zaznaczone an czerwono w jakim kraju placilem i sa teraz takie rozne aplikacje gdzie sobei mozesz zaznaczyc np. nomadmania i ja uzywam i polecam to

chociaz nomadmania lepsza bo tam kraje sa podzielone na strefy i mozna zobie np. wylistowac wszystkei zabytki unesco i odwiedzac co sie komus podoba

Pewnie na temu i się nazywa scratch coś tam:D są takie rysunki ładne i potem można sobie i na ścianę dac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No śmiejesz się że niskie składki ale są rolnicy bogaci i biedni, niech bogaci więcej płacą xd  

a dlaczego bogaty ma wiecej placic przeciez to niesprawiedliwe ?

ten komu sie nie oplaca cos robic powinien robic co innego a nie domagac sie zeby inny ktory sobie lepiej radzi doplacal do niego. 

tylko w ten sposob kolejne pokolenia zrozumieja ze nie ma juz przyszlosci w uprawie skrawka ziemi i trzeba robic cos innego jak bedziemy doplacac to kolejne dziesiatki lat bedziemy musieli placic za czyjas bezsensowna prace bo rolnik ciezko pracuje a wiecej sie doplaca do niego niz on z tego ma wiec taniej by mu bylo zaplacic zeby on nic nie robil. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, libed napisał(a):

ten 1 hektar wzial sie jednak z rozdrabniania nie wiem ile w tej reformie rolnej im dawano ale na pewno wiecej

O której mówisz reformie? O uwłaszczeniu chlopstwa? No myślę że rozdrabnial się predzej jak zapisywali ziemie na synów wloscianie czy coś A jak chłop dostał ziemię to jej dostał mało i już nie miał co rozdrabniac🤔🤔 nie wiem 

Teraz, libed napisał(a):

jak wszyscy rolnicy to z czego ci inni maja splacic jak nei maja kasy

No może długo będą spłacać, np kilka pokoleń xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

26 minut temu, Dalila_ napisał(a):

Wydaje mi się że pojechał znowu robić interesy z dzikusami na Syberii albo tam walczyć. Po nieudanej próbie samobójczej. A potem jest przeskok w czasie chyba ze Izabella jedzie do klasztoru. Czekała na lepszego ale się nie doczekała 

A ok. To zapomniałam, tzn wiedziałam tylko, ze nie byli razem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, libed napisał(a):

a dlaczego bogaty ma wiecej placic przeciez to niesprawiedliwe ?

ten komu sie nie oplaca cos robic powinien robic co innego a nie domagac sie zeby inny ktory sobie lepiej radzi doplacal do niego. 

tylko w ten sposob kolejne pokolenia zrozumieja ze nie ma juz przyszlosci w uprawie skrawka ziemi i trzeba robic cos innego jak bedziemy doplacac to kolejne dziesiatki lat bedziemy musieli placic za czyjas bezsensowna prace bo rolnik ciezko pracuje a wiecej sie doplaca do niego niz on z tego ma wiec taniej by mu bylo zaplacic zeby on nic nie robil. 

No ja wiem i tak będzie bo ziemii nie przybywa. Chodziło mi że innymi słowy żeby było tyle samo uzależnione od dochodu 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, Dalila_ napisał(a):

O której mówisz reformie? O uwłaszczeniu chlopstwa? No myślę że rozdrabnial się predzej jak zapisywali ziemie na synów wloscianie czy coś A jak chłop dostał ziemię to jej dostał mało i już nie miał co rozdrabniac🤔🤔 nie wiem 

o reformie rolnej znam jedna wiec nie wiem o ktorej moze zaba jako historyk pomoze :D ja sie na historii nie znam

4 minuty temu, Dalila_ napisał(a):

No może długo będą spłacać, np kilka pokoleń xD

juz widze chetnych do pracy na czyms co sie nie oplaca i jeszcze jakichs splat :D a jak blisko miasta to najlepiej sprzedac i wszystkie dzieci zyja bez pracy do konca zycia :D widze czasami rolnikow pracujacych za bezcem w polu wartym miliony i nie rozumiem tej ich glupoty ale oni pewnie nie wyobrazaja sobie ze mozna zyc i nic nie robic :D 

a juz najbardzije nie rozumiem rolnikow ktorzy maja miliony w tej ziemi i narzekaja na brak doplat brak pieniedzy i ze sie rolnictwo nie oplaca ale sprzedac nie sprzeda :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 minut temu, libed napisał(a):

A Sosnowiec jest wydzielony bo niewyraźna ta mapa?🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, Dalila_ napisał(a):

No ja wiem i tak będzie bo ziemii nie przybywa. Chodziło mi że innymi słowy żeby było tyle samo uzależnione od dochodu 

no ja jestem za podatkiem liniowym od dochodu jak nie zarabia to nie placi a jak zarabia to placi. kiedys byly szacunki ze obecne podatki mozna by zastapic jednym liniowym 14% ktore by placil kazdy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, libed napisał(a):

o reformie rolnej znam jedna wiec nie wiem o ktorej moze zaba jako historyk pomoze :D ja sie na historii nie znam

juz widze chetnych do pracy na czyms co sie nie oplaca i jeszcze jakichs splat :D a jak blisko miasta to najlepiej sprzedac i wszystkie dzieci zyja bez pracy do konca zycia :D widze czasami rolnikow pracujacych za bezcem w polu wartym miliony i nie rozumiem tej ich glupoty ale oni pewnie nie wyobrazaja sobie ze mozna zyc i nic nie robic :D 

a juz najbardzije nie rozumiem rolnikow ktorzy maja miliony w tej ziemi i narzekaja na brak doplat brak pieniedzy i ze sie rolnictwo nie oplaca ale sprzedac nie sprzeda :D 

Ziemia rolną kosztuje np 40 tyś. hektar

Pod dużym miastem nie wiem ile ale ziemia rolną jest dużo tańsza niż ta budowlana

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, lily was here napisał(a):

Na poczatku chyba właśnie nie mógł, musiał sie dorobić 

no ale akcja sie tam toczy przeciez jak on juz ma kase wiec nie rozpatrujemy jego mlodosci jak byl golasem tylko jak byl dziadem z pieniedzmi to wtedy se mogl kupic 5 takich. jak byl mlody i by byl bogaty to by nie musial kupowac :D

tak samo chajzer pewnie kiedys nie musial slubu brac z 20 latkami zeby pobzykac :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

41 minut temu, libed napisał(a):

uz w latach 80 tych byly podejrzenia ze trump ma powiazania z rosja ale w pl jak powiesz ze trum moze byc rosyjskim agentem to jestes wrogiem publicznym. mam nadzieje ze rym do tego zdania nie doczyta bo znowu napisze jakis esej ze trump jest mesjaszem a ja wymyslam sobei jego powiazania z rosja. 

Ja doczytałam i podbijam dla widoczności 🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi