Skocz do zawartości
Nerwica.com

Szalone precle z pieprzem i ziemniakami

lily was here

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, Dalila_ napisał(a):

No ja to rozumiałam że byłby imponująco piękny jakby był księciem. A to że przystojny to mogło równie dobrze znaczyć mężny w tamtym czasie wielkie łapska już miał i od mrozu spękane

Jest mowa o tym że ma piękna twarz, inni arystokraci rowniez wypowiadali się o jego wyglądzie pozytywnie. A łapska tak, łapska były dla niej odrażające bo kojarzyły jej się z kimś z zupełnie innej sfery.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, ironella napisał(a):

Jest mowa o tym że ma piękna twarz, inni arystokraci rowniez wypowiadali się o jego wyglądzie pozytywnie. A łapska tak, łapska były dla niej odrażające bo kojarzyły jej się z kimś z zupełnie innej sfery.

No to już wiemy czemu gra dorocinski

A kto gra starskiego bo była mowa że jest największym ciachem? i ten co się ożenił ze stawska też był przystojniejszy od wokulskiego jak kojarze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A skoro był taki piękny i w końcu sie dorobił to czemu ona go nie chciała wlasciwie? Jaki tam był koniec bo nawet nie pamietam? Obrzydło mu w końcu kukoldowanie?

ale faktycznie mógł być i przystojny, bo wtedy chyba ta pozycja jego (początków kiepska) była chyba kluczowa ze nawet wyglądem dla niej nie nadrobił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zasługa Grega i tych kwadracikow na marginesach 

Mi się wydaje że nie był jakiś przystajony, była mowa że pasuje jego aparycja do klasy itp może byli pod wrażeniem wyglądu ale ja nie zapamiętałam żeby był przystojny, w filmie i serialu starych też nie był ale może przypadek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 godzin temu, Fuji napisał(a):

W USA paliwo po 4 zeta za liter na nasze.

usa jest najwiekszym producentem ropy na swiecie wiec przyklad bez sensu bo jaka sobei ustala taka maja. do tego w usa nie ma vatu jest jakis podatek stanowy ale chyba na innych zasadach a w europie znaczna czesc dochodow panstw to wlasnie podatki w paliwach. alkoholach i papierosach. 

my jestesmy zalezni od umow obajtka a jaki rozum ma obajtek to kazdy kto go chociaz chwile sluchal wie ze szczytem jego mozliwosci intelektualnych to powinna byc funkcja soltysa

13 godzin temu, Żaba Monika napisał(a):

Na PiS głosowało ponad 30%, w Polsce nie ma tak wysokiego bezrobocia.

zeby w polsce byc bezrobotnym to trzeba chodzic do miesiac i pytac czy pracy dla ciebie nie ma. bezrobotnym w polsce nawet nie chce sie byc formalanie bezrobotnymi bo zeby dostac z mopsu zasilki to nie musisz wyrazac checi podjecia pracy. poza tym tyle ma pis poparcia w wyborach czyli to 15% populacji a ja nie napisalem ze na pis glosuja tylko mopsiarze i bezrobole tylko ze o tyle im wzroslo poparcie, wszelkie oszolomy religijne i ludzie starzy ktorymi latwo manipulowac tez przeciez na pis glosuja.

myslisz ze czemu te wszystkie badziewne zegarki i innych chinski szmelc reklamuja w republice a gdzie indziej nie ? bo wiedza ze tam naiwni ludzie ogladaja i latwo im wcisnac szmelc za 10 razy tyle. 

12 godzin temu, Żaba Monika napisał(a):

Czyli te rozmnazajace sie patologiczne rodziny, ktore powstaly w wyniku 500+ nie znajduja potwierdzenia w danych, bo nastapilby wzrost bezrobocia i wzrost pobieranych zasilkow, a jest na odwrot (bo bezrobocie tez spadlo od tego czasu).

oczywiscie ze nastapil wzros ludzi bez pracy po wprowadzeniu 500 plus na drugie dziecko. pracowalem w firmie ktora miala 6k pracownikow i pamietam ze wtedy w 3 miesiace bardzo duzo osob pracujacych na kiepskich umowach sie zwolnilo bo im sie nie oplacalo pracowac. ty caly czas operujesz danymi odnosnie bezrobotnych a ja ci tlumacze ze czlowiek bez pracy niekoniecznie jest bezrobotnym. przyklad ktory zrozumiesz to lezak :D on jak pamietasz zawsze pisal ze nie jest bezrobotny bo nie szuka pracy :D bezrobotny to ktos aktywnie poszukujacy pracy, len mopsiarz czy alkus nie jest bezrobotnym w zadnych danych. 

jak jakis portal podaje ze po wprowadzeniu 500 plus nie wzrosla ilosc kobiet bez pracy ktore sie same zwolnily zwyczjanie klamie pamietam ze to byl odplyw chyba kolo 150k ludzi bo jak ktos mial dostac 500zl za darmo a zarabial 1,6k to ja na jego miejscu tez bym sie zwolnil bo to logiczne ze lepiej miec za nic nie robienie 500zl niz 1,6k za ciezka prace z czego na dojazdy jak wydasz z 300zl to ci zostanie 1,3k

11 godzin temu, Fuji napisał(a):

Trump musi się oglądać pod Putina bo te go lata temu grubo sponsorował

dokladnie w 2009 roku trumpa od bankructwa kolejnego w wyniku kryzysu na rynku nieruchomosci i akcji rosyjski oligarcha ktory kupil od niego rezydencje 2 powyzej wartosci wiec trump splaca ruskim dlug i tyle. juz w latach 80 tych byly podejrzenia ze trump ma powiazania z rosja ale w pl jak powiesz ze trum moze byc rosyjskim agentem to jestes wrogiem publicznym. mam nadzieje ze rym do tego zdania nie doczyta bo znowu napisze jakis esej ze trump jest mesjaszem a ja wymyslam sobei jego powiazania z rosja. 

11 godzin temu, Żaba Monika napisał(a):

No to chyba tak, jak kazdy.

Nie da sie nie placic podatkow, chyba ze sie mieszka gdzies samemu na bezludnej wyspie, albo panstwo siedzi na surowcach naturalnych, z ktorych moze zasponsorowac szkolnictwo, policje, infrastrukture, administracje, wojsko itd.

ale nikt nie twierdzi zeby nie placic tylko niech beda sprawiedliwe czyli liniowe :D

problem sa podatki wymyslane przez ludzi o pogladach jak twoje w tym te ekologiczne :D

8 godzin temu, Fuji napisał(a):

Rolnik kontrolowany maksymalnie i niszczony jakby był zbędny a to właśnie rolnictwo jest najważniejsze bo zabezpiecza kraj w żywność. 

rolnik to akurat zadnych podatkow nie placi poza gruntowym i wszystko ma na preferencyjnych warynkach jak skladka zdrowotna z 1zl od hektara i ubezpieczenie emerytalne z 10 razy tansze niz inni

7 godzin temu, Żaba Monika napisał(a):

Glowne zainteresowania Libeda: podreczne, patologia polaczona z genetyka oraz podroze :D 

cos w tym jest tylko kolejnosc odwrotna :D

7 godzin temu, Pieprz w moździerzu napisał(a):

To jest synonim patologii 😄

no

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

32 minuty temu, Fuji napisał(a):

Jak mają hektary i parę baniek kredytów na rozwój to jeszcze. A co z małymi rolnikami?  Po ile w skupie muszą być np ziemniaki skoro kupujemy w sklepie po 1 lub 3 zł często. Mleko to samo. Mam znajomych to wolą sprzedawać prywatnie niż się bawić w jakieś skupy do mleczarni

No male gospodarstwa to musza drozej sprzedawac, bo i produkcja jest drozsza, i powoli sa wypierane.

Wiadomo, ze rolnik chce wziac jak najwiecej za ziemniaki, ale ludzie niekoniecznie chca wyzszych cen zywnosci w sklepach, chyba ze to jakies produkty ekologiczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 minut temu, lily was here napisał(a):

A skoro był taki piękny i w końcu sie dorobił to czemu ona go nie chciała wlasciwie? Jaki tam był koniec bo nawet nie pamietam? Obrzydło mu w końcu kukoldowanie?

ale faktycznie mógł być i przystojny, bo wtedy chyba ta pozycja jego (początków kiepska) była chyba kluczowa ze nawet wyglądem dla niej nie nadrobił.

Wydaje mi się że pojechał znowu robić interesy z dzikusami na Syberii albo tam walczyć. Po nieudanej próbie samobójczej. A potem jest przeskok w czasie chyba ze Izabella jedzie do klasztoru. Czekała na lepszego ale się nie doczekała 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, Pokraka napisał(a):

No ja jestem patologia wielodzietna. 😁

Od libedow dostaje mi się za wielodzietność i 800+ 

Od matek polek za "porzucenie" dzieci i niesidzenie z nimi w domu tylko chodzenie do pracy. 

No z każdej strony źle. No ludziom nie dogodzisz 😂

ty nie jestes bo pracujesz, jakbys nie pracowala i zyla z mopsu to bys byla :D jak kogos stac to niech ma i 10 dzieci co mi do tego. mnie tylko przeszkadzaja dzieci z moich podatkow utrzymywane ci ktorzy pracuja to jakby to mieli w fiormie odliczenia od podatkow to nie mam nic przeciw temu nalezy im sie. 

wykorzystywac rodzicow do opieki nad dziecmi mozna wg mnie :D

5 godzin temu, Żaba Monika napisał(a):

Pazurowie sa jednak przykladem zgranego malzenstwa, tak sie przynajmniej wydaje, bo ich nie znam.

Ja tez kiedys poprosilam kogos o autograf, tzn. o zdjecie nie o autograf, bo wszyscy robili sobie z nim zdjecia 🤣 Potem okazalo sie, ze to jakis bokser. W sumie nie wiem po co mi bylo to zdjecie, nie pamietam nawet jego nazwiska.

bo to jego 4 malzenstwo juz jest stary, pewnie siurek mu nie staje wiec juz nie  potrzebuje 5 mlodej do bzykania i dlatego a nie dlatego ze sa zgranym malzenstwem :D pewnie z tymi poprzednimi 3 tez byl zgrany :D

jak bierzesz slub z 60 latkiem to wieksza szansa ze dozyjesz z nim ostatnich dni w zwiazku niz jak z 20 latkiem :D

zeby takie proste rzeczy trzeba wam tlumaczyc

chajzer to jeszcze z dwie zony bedzie mial. zwlaszcza ze ta to nic szczegolnego. 

3 godziny temu, Pokraka napisał(a):

Ale dzieci mam ładne 😁

kazda matka tak uwaza :D nie zebym mowiel ze nie bo nie widzialem tylko ze takie zdanie matki to wiadomo :D

3 godziny temu, Pokraka napisał(a):

No Chajzerka uwierzę że mogla nie poznać. Ja bym pewnie nie poznała. Nie bardzo go kojarzyłam sprzed tej akcji. Co on właściwie robił, poza byciem synem ojca? 

nic. ja go znam od postu trafnego o gornikach wtedy u mnie zapunktowal bo gornicy to obok rolnikow najbardziej uprzywielejowana grupa a ciagle narzekaja ze inni nie chca do nich coraz wiecej doplacac. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14 minut temu, lily was here napisał(a):

A skoro był taki piękny i w końcu sie dorobił to czemu ona go nie chciała wlasciwie?

Bo on byl kupcem, a ona arystokratka, to byl mezalians. Choc on chyba jakies tam mial korzenie szlacheckie, ale ogolnie byl ponizej jej sfery.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niech żyją mezalianse!

2 minuty temu, Żaba Monika napisał(a):

Bo on byl kupcem, a ona arystokratka, to byl mezalians. Choc on chyba jakies tam mial korzenie szlacheckie, ale ogolnie byl ponizej jej sfery.

Już nie był bo on awansował ale przez wkupienie się że tak powiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Pokraka napisał(a):

Dlaczego Dorociński jest Wokulskim? Dali by Karolaka to każdy by wiedział dlaczego Izabella go nie chce. 😂

dobre :D tez uwazam karolaka za chyba najbrzydszego aktora. 

karolak to dla mnie taki meski odpowiednik wielkiej baby. 

Godzinę temu, ironella napisał(a):

Izabela nawet uważała ze gdyby urodził się ksieciem byłby imponujaco piękny

bo bylby bogaty i z tytulem pewnie o to chodzilo. dawno to czytalem ale ja nie pamietam zeby on tam byl prze4dstawiany jako przystojny raczej jako dziad frajer o wygladzie przecietnego dziada tylko z pieniedzmi wiec innym babom sie podobal ale wlasnie ze wzgledu na kase. 

47 minut temu, Fuji napisał(a):

Jak mają hektary i parę baniek kredytów na rozwój to jeszcze. A co z małymi rolnikami?  Po ile w skupie muszą być np ziemniaki skoro kupujemy w sklepie po 1 lub 3 zł często. Mleko to samo. Mam znajomych to wolą sprzedawać prywatnie niż się bawić w jakieś skupy do mleczarni

to jakby ten pracujacy na 1/8 etatu pytal co on ma zrobic i jak przezyc za 500zl. najprostsza odpowiedz to isc do pracy na caly etat. 

ludziom w wyniku reformy rolnej dali chyba 5 hektarow pola wiec jak ktos mial 5 dzieci i kazdemu dal po hektarze to kogo to wina ze teraz ma tego pola tyle ze nie da sie za to wyżyć ? niech idzie do innej pracy. kazdy by chcial robic do smierci jedno i to samo a wiekszosc ludzi musi te prace zmieniac, wiec rolnik tez. tak wiem na wsi nie ma pracy dlatego powinny byc zachety zeby dzieci te wsie opuszczaly i pracowaly w innych zawodach a nie doplacanie do wsi po to zeby te dzieci gnily tam i za 25 lat napisze jak rolnik ma przezyc jak ma 0,2 hektara bo ten co mial 1hektar znowu ma 5 dzieci bo do dzieci sie doplaca i jak on ma przezyc. 

pomoc dzieciom zeby mogly wyjechac tam gdzie jest praca a rolnik niech sprzeda ziemie i zyje z oszczednosci ten co kupi bedzie mial 50 hektarow i bedzie mu sie oplacalo. 

rolnik nie placi podatkow zyje jak arab w emiratach moze produkowac bez podatku dochodowego i vatu jest bardzo uprzywilejowana grupa i ja wiem ze temu ktory ma 1 sie nie oplaca ale przepisy sa takie same i ten ktory ma 50 hektarow tez nie placi podatkow. 

sprzedac ziemie i niech mops takim ludziom pomaga a nie nierobom w miastach duzych gdzie pelno pracy a im sie nie chce isc do pracy bo maja po kilka tysiecy zasilkow. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20 minut temu, lily was here napisał(a):

bo byl jelopem bez tytulu i do tego starym dziadem.

to jakby teraz zapytac dlaczego baba nie chce np. pracownika budowlanego ktory dorbze zarabia, jak wejdziesz na kafeterie to niektore pensjonarki ci dokladnie opisza ten sam mechanizm ktory i w lalce mial miejsce. 

Edytowane przez libed

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, libed napisał(a):

dobre :D tez uwazam karolaka za chyba najbrzydszego aktora. 

karolak to dla mnie taki meski odpowiednik wielkiej baby. 

bo bylby bogaty i z tytulem pewnie o to chodzilo. dawno to czytalem ale ja nie pamietam zeby on tam byl prze4dstawiany jako przystojny raczej jako dziad frajer o wygladzie przecietnego dziada tylko z pieniedzmi wiec innym babom sie podobal ale wlasnie ze wzgledu na kase. 

to jakby ten pracujacy na 1/8 etatu pytal co on ma zrobic i jak przezyc za 500zl. najprostsza odpowiedz to isc do pracy na caly etat. 

ludziom w wyniku reformy rolnej dali chyba 5 hektarow pola wiec jak ktos mial 5 dzieci i kazdemu dal po hektarze to kogo to wina ze teraz ma tego pola tyle ze nie da sie za to wyżyć ? niech idzie do innej pracy. kazdy by chcial robic do smierci jedno i to samo a wiekszosc ludzi musi te prace zmieniac, wiec rolnik tez. tak wiem na wsi nie ma pracy dlatego powinny byc zachety zeby dzieci te wsie opuszczaly i pracowaly w innych zawodach a nie doplacanie do wsi po to zeby te dzieci gnily tam i za 25 lat napisze jak rolnik ma przezyc jak ma 0,2 hektara bo ten co mial 1hektar znowu ma 5 dzieci bo do dzieci sie doplaca i jak on ma przezyc. 

pomoc dzieciom zeby mogly wyjechac tam gdzie jest praca a rolnik niech sprzeda ziemie i zyje z oszczednosci ten co kupi bedzie mial 50 hektarow i bedzie mu sie oplacalo. 

rolnik nie placi podatkow zyje jak arab w emiratach moze produkowac bez podatku dochodowego i vatu jest bardzo uprzywilejowana grupa i ja wiem ze temu ktory ma 1 sie nie oplaca ale przepisy sa takie same i ten ktory ma 50 hektarow tez nie placi podatkow. 

sprzedac ziemie i niech mops takim ludziom pomaga a nie nierobom w miastach duzych gdzie pelno pracy a im sie nie chce isc do pracy bo maja po kilka tysiecy zasilkow. 

Nikt tak nie rozdrabnia ziemii bo to nieekonomiczne, można dac jednemu i spłacić reszte

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 minut temu, Dalila_ napisał(a):

Wydaje mi się że pojechał znowu robić interesy z dzikusami na Syberii albo tam walczyć. Po nieudanej próbie samobójczej. A potem jest przeskok w czasie chyba ze Izabella jedzie do klasztoru. Czekała na lepszego ale się nie doczekała 

ja pamietam akcje w jakims pociagu ze on sie wtedy zorientowal ze ona go zdradza i ze to bylo pod koniec ksiazki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, Żaba Monika napisał(a):

Ale uwazany byl za nowobogackiego. To nie byl arystokrata z dziadka pradziadka.

No tak napisalam

Teraz, libed napisał(a):

ja pamietam akcje w jakims pociagu ze on sie wtedy zorientowal ze ona go zdradza i ze to bylo pod koniec ksiazki

Nie zdradza tylko że się puszcza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 minut temu, Pieprz w moździerzu napisał(a):

Więc zdarzyło mi się dostać 10 zł za dzień choroby, ale to dopiero wtedy jak masz zwolnienie ponad 30 dni. Teraz podnieśli do 25 zł.

ja za dzien chrobowy nic nie dostaje a place 400zl wiec tym bardziej niesprawiedliwe

p.s. mylisz skladke zdrowotna z chorobowa ale pewnie rolnik w tym 1zl ma obje :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi