Skocz do zawartości
Nerwica.com

Szalone precle z pieprzem i ziemniakami

Krejzi1

Rekomendowane odpowiedzi

21 godzin temu, Spaghetti... napisał(a):

We Francji urodził się jeden z moich dwóch dziadków, więc jeszcze wcześniej Robespierre wymyślił gilotynę

Małe sprostowanie czepialskie: Gilotynę wymyślił Antoine Louis, a wprowadził Guillotine I od niego pochodzi nazwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

30 minut temu, Żaba Monika napisał(a):

Małe sprostowanie czepialskie: Gilotynę wymyślił Antoine Louis, a wprowadził Guillotine I od niego pochodzi nazwa.

Masz racje Żaba mój błąd. Miałem na myśli to, że Robespierre wykorzystywał gilotynę jako narzędzie terroru do eliminowania wrogów politycznych i ideologicznych 😎

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

19 godzin temu, Pieprz w moździerzu napisał(a):

098aca44b5b19f8d51d27001d8f386cf.thumb.jpg.6824e6ada1f46452b78c1c01e9e6c4e2.jpg

Nawet nie wiesz jaką radochę mi sprawiłaś.

Józef to mój dziadek od strony Ojca którego nigdy nie poznałem - zmarł nim się urodziłem - i po którym dziedziczę wiele specyficznych zainteresowań, jak zamiłowanie do map, geopolityka i antykomunizm.  xD

Św. Józef to także mój patron do Bierzmowania. ;)

Edytowane przez eRCe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Factory reset - powrót do ustawień fabrycznych w królestwie zwierząt.

(Jeden z najbardziej fascynujących procesów adaptacyjnych w świecie przyrody.)

Udomowione świnie mają w swoim kodzie genetycznym ukryty tryb powrotu do "ustawień fabrycznych”, który aktywuje się niezwykle szybko po przejściu w tryb zdziczenia.

W wielkim skrócie, gdy udomowiona świnia wydostanie się na wolność w jej zachowaniu i wyglądzie zaczyna następować szereg zmian adaptacyjnych i dzieją się one zaskakująco szybko:

1. Domowe świnie są zazwyczaj różowe i niemal łyse. Po ucieczce ich organizm włącza tryb ochrony. Zaczynają porastać gęstą, sztywną szczeciną, która często ciemnieje, by ułatwić kamuflaż w lesie - podobnie jak u dzików.
  2. U domowych świń kły są często przycinane lub nie rosną tak intensywnie przez dietę. Na wolności ich pysk wydłuża się, a mięśnie karku potężnieją, by ułatwić rycie w twardej ziemi. Kły zaczynają rosnąć bez oporu, stając się groźną bronią - tak jak u dzików.
  3. Z potulnego zwierzęcia świnia zmienia się w agresywnego, niezwykle inteligentnego drapieżcę i padlinożercę. Ich zmysły (węch i słuch) przechodzą w tryb wysokiej czułości, aby wykrywać zagrożenie - tak jak ich kuzyni dziki.

To zjawisko to tzw. plastyczność fenotypowa. Świnie domowe to wciąż ten sam gatunek co dziki. Świnie to jedne z nielicznych udomowionych zwierząt, które potrafią tak błyskawicznie „odinstalować” cechy cywilizacyjne i wrócić do ustawień fabrycznych swoich przodków. 😉

piggy.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Dalila_ napisał(a):

Świnie mają najbardziej podobny mózg do ludzkiego i są najinteligentniejsze że zwierząt 

Ze świniami nie miałem do czynienia, poza obecnością na kanapce... Ale z dzikami tak, bo jest ich sporo w moich rejonach i w istocie są bardzo inteligentne. Biorąc pod uwagę, że domowa świnia to po prostu ten sam gatunek, z tym, że zaadaptowany do hodowli, nietrudno mi się zgodzić.

Przepędzając dziki z ogródka zauważyłem, że rozpoznawały nawet w którym momencie mnie nie ma w domu i wtedy się potrafiły zakradać, by podżerać mi drzewka od korzeni 😆 ... Także samo to świadczy, że mają jakieś tam zdolności analityczne. 

7 minut temu, Pieprz w moździerzu napisał(a):

"Szczęśliwy kto sobie patrona Józefa ma za opiekuna" 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi