Skocz do zawartości
Nerwica.com

Trudny los mężczyzn

pieklomezczyzn

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, Kris0x0000 napisał(a):

Świat w ogóle nie był, nie jest i nigdy nie będzie sprawiedliwy. Rodzimy się w losowym miejscu na świecie,  w losowej kulturze. Mamy określone geny, predyspozycje, możliwości intelektualne, szanse na rozwój, wychowanie.

Bardzo prosta puenta, sama prawda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, Dalja napisał(a):

Co do włosów, gola je pewnie z praktycznego punktu widzenia, wszy:D

Czy kobietom-żołnierkom też je golą? Jeśli nie, to czy oznacza, że żołnierki masowo mają wszy?

O problemie wszy można mówić chyba odnośnie warunków w okopach i dawnych koszarach o fatalnych warunkach sanitarnych, a nie tego, z czym mamy do czynienia obecnie. Poza tym, czy norwescy żołnierze, którzy mogą mieć długie włosy, masowo doświadczają problemu wszy?

Policjantki mogą nosić długie włosy, a policjanci nie - czy tę zasadę też uzasadniasz kwestią wszy? Czy może to po prostu kwestia jakiegoś stereotypu, że mundurowy mężczyzna ma być "prawdziwym mężczyzną", a "prawdziwy mężczyzna" nosi krótkie włosy, a nie jak hipis czy metalowiec, a przy tym wynika z jakiegoś przekonania, że krótkie strzyżenie to element dyscypliny i jednolitości wizerunku żołnierzy?

W XIX w. żołnierze mogli nosić długie włosy, i nieraz je nosili. Dopiero później ktoś sobie wymyślił, że żołnierzy należy strzyc na krótko. Niezależnie czy w warunkach wojny, czy pokoju. Na szerszą skalę takie podejście pojawiło się bodaj gdzieś w okolicach I wojny światowej.

I o ile można zrozumieć, że w czasie wojny żołnierz nie miał okazji dokładnie zadbać o włosy, to przymusowe strzyżenie poborowych w czasie pokoju jest po prostu elementem ich udupiania i tłamszenia zwanego eufemistycznie "dyscypliną".

7 godzin temu, Dalja napisał(a):

wieloletnie noszenie hełmu powoduje lysine na czubku głowy

Skąd ta informacja?

2 godziny temu, Fuji napisał(a):

Wszystko jest związane z psychologią kobiet. Szczególnie w skrajnych sytuacjach. Za dużo szczegółów nie ma co ujawniać ale jeśli ktoś jest nieprzewidywalny to się trzeba pozbyć elementu ryzyka.

Zaraz: twierdzisz, że wojsko uznaje kobiety za bardziej nieprzewidywalne od mężczyzn i dlatego nakazuje mordowanie ich najpierw, przed mężczyznami?

Kto wymyślił coś takiego, nie mam pojęcia.

2 godziny temu, Fuji napisał(a):

Człowiek zawsze miał opory przed zabiciem, tym bardziej tego samego gatunku.

Twierdzisz, że żołnierzy też to dotyczy? Wyszkolonych specjalnie do zabijania, i nieraz mających doświadczenie w tej materii, i często nienawidzących swoich wrogów i przekonanych, że ci wrogowie zasługują na śmierć?

Przecież podczas walk w zabudowaniach dochodzi np. do walk na bagnety i noże. Kojarzysz może scenę z "Szeregowca Ryana", w której Mellish walczył w budynku z esesmanem, który w końcu go zasztyletował. Esesmani nigdy nie mieli oporów przed bezpośrednim mordowaniem - wręcz sprawiało im to radość i satysfakcję. Ogólnie w tym filmie jest sporo scen walk z całkiem bliskiej odległości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 minut temu, Kiusiu napisał(a):

Czy kobietom-żołnierkom też je golą? Jeśli nie, to czy oznacza, że żołnierki masowo mają wszy?

Nie. Lol. 

Golenie to sprawa higieny przy zsw. Teraz nikt tego nie robi bo po 15 do domu się idzie. 

Golenie miało na celu (nie tylko to) złamać psychikę poborowego. Nie jedna dziewczyna by się popłakała gdyby ją na zero zgolić.

10 minut temu, Kiusiu napisał(a):

Skąd ta informacja

Trzyj sobie w jednym miejscu gdzie masz włosy to zobaczysz. 

Ja mam wewnętrze strony łydek na nogach właśnie tak wytarte od spodni. 

12 minut temu, Kiusiu napisał(a):

Twierdzisz, że żołnierzy też to dotyczy?

Oczywiście. Przecież to człowiek jak każdy inny.

Odkąd wszedłem w podobne środowisko to widzę jedną zależność. Uczysz się umiejętności ale głównie czego się uczysz to przełamujesz swoją psychikę. Walczysz z własnymi słabościami. 

Znam takich co na treningu są mistrzami.

Dochodzi element stresowy i się rozsypują. 

U mnie np jest constans. Trening na luzie czy stres aż serce wali to efekt jest zadowalający. Nie rusza mnie to już. Chwilę miałem z tym kłopot ale poukładałem sobie wszystko w głowie i już jest stabilnie.

Nie bazuj na filmach bo przekoloryzowują. 

Nikt nie czerpie z tego przyjemności. 

Wierz mi... znam ludzi co np na treningu im się ręce telepią jak przy padaczce alkoholowej a jak przyjdzie coś zrobić już to nie ten człowiek.  Uruchamia mu się automat i leci.

Wszyscy co gdzieś byli i " wyeliminowali cel" to mają jedną wspólną cechę. 

Nie musisz z nimi rozmawiać. Wystarczy, że popatrzysz w oczy i wiesz, że on to zrobił. 

Dodatkowo zachowania nerwowe... takie jakby ciągle był w zagrożeniu. To są drobne rzeczy nawet w sklepie jak są ale obcując z takimi ludźmi nauczyłem się to dostrzegać. 

22 minuty temu, Kiusiu napisał(a):

Kto wymyślił coś takiego, nie mam pojęcia.

Życie i praktyka. Za kobietą nie nadążysz więc czasami lepiej..... Lol. Oczywiście żartuję ale tak jest i tak się szkoli.

Dużo jest takich rzeczy. Naprawdę psychologia gra większą rolę niż siła. Wszystkim się wydaje tylko, że jest inaczej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kiusiu serio wziąłeś na serio o tych wszach;) wtedy kobiety też by były golone. i właściwie jest to dziwne że nie są, no chyba że jednak w armii zazwyczaj dostają inne zadania, z jakiś może względów związanych z fizjonomia i psychika. Nie tylko golenie na psyche tam ma siadać

Ta informacja pochodzi z jakiegoś wywiadu na yt. O łysinie od hełmu. Dużo ich słucham.

Nie wiem co ludzie widzą w szeregowcu ryanie, ja tego nie mogłam obejrzeć bo sprawiało na mnie wrażenie bajeczki. Muszę dac drugą szansę 

Długie włosy mogłyby przeszkadzać chyba w walce wręcz (Chyba napisałam z bledem). W unikach i mogłyby o coś haczyc, no i pole widzenia ograniczaja

🤔

Patrząc praktycznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Fuji napisał(a):

Nie jedna dziewczyna by się popłakała gdyby ją na zero zgolić.

Skoro o tym mowa, to ciekawe, jak często się zdarzało, że poborowy rzucał się na wojskowego fryzjera, który golił żołnierzy, i gryzł go, drapał po mordzie, bił i kopał, lub robił to oficerowi, który wydawał tam polecenia. Zachowując się przy tym jak dzikus i wariat w jednym, w ataku szału.

Godzinę temu, Fuji napisał(a):

Nie bazuj na filmach bo przekoloryzowują.

Pewnie tak robią - choć jest to trudne, bo jednak filmów wojennych i o wojsku powstało od groma, więc trudno tak całkiem zapomnieć o obrazach w nich pokazywanych.

18 minut temu, Dalja napisał(a):

Długie włosy mogłyby przeszkadzać chyba w walce wręcz (Chyba napisałam z bledem). W unikach i mogłyby o coś haczyc, no i pole widzenia ograniczaja

Związać w kitę i nie będzie tego problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 godzin temu, Kiusiu napisał(a):

Skoro o tym mowa, to ciekawe, jak często się zdarzało, że poborowy rzucał się na wojskowego fryzjera, k

😅 przecież nikt się na nikogo nie rzuca i nie rzuci. Czy na pogotowiu ktoś się rzuca na lekarza bo zastrzyk robi? Jak coś uchodzi za standardową procedurę to wszyscy to robią grzecznie. To nie stare czasy gdzie i tam nic takiego nie było. 

9 godzin temu, Dalja napisał(a):

Nie wiem co ludzie widzą w szeregowcu ryanie

Wszyscy powierzchownie ten film traktują jako lekką komedyjkę a to poruszający dramat. 

On jest oparty na prawdziwej postaci człowieka z zaburzeniami który wylądował w tym wojsku. 

Podkoloryzowane jak to w U ŁE SA ale to kultowy film. Nawet cytat z pudełkiem czekoladek już się zadomowił w kulturze. 

9 godzin temu, Dalja napisał(a):

serio wziąłeś na serio o tych wszach;)

Chyba wziął xd. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, Fuji napisał(a):

Jak coś uchodzi za standardową procedurę to wszyscy to robią grzecznie.

Części ludzi nie obchodzi, że coś gdzieś uchodzi za standardową procedurę, a coś takiego jak zauważanie norm społecznych i obyczajowych przychodzi im z wielkim trudem, nie wspominając o ich przyswajaniu.

Podobnie, części ludzi nie obchodzą stopnie wojskowe, nie obchodzą formalne wymogi i oczekiwania itd.

Wszyscy powierzchownie ten film traktują jako lekką komedyjkę a to poruszający dramat.

Ja ten film zawsze traktowałem jako dramat. Wprawdzie mający lżejsze momenty mające na celu rozładowanie atmosfery, jednak ogólnie dramat. Co widać już podczas pierwszej sceny, gdzie mamy bardzo dramatyczną i brutalną scenę desantu i walk, odnoszenie ciężkich ran, urywanie ręki żołnierzowi, który za sprawą adrenaliny chwyta tę rękę i biegnie itd. Ogólnie to film o dramatyzmie i brutalności wojny.

Chyba wziął xd. 

Bo nie usłyszałem sarkazmu w głosie Dalji. ^^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

On jest oparty na prawdziwej postaci człowieka z zaburzeniami który wylądował w tym wojsku. 

Podkoloryzowane jak to w U ŁE SA ale to kultowy film. Nawet cytat z pudełkiem czekoladek już się zadomowił w kulturze. 

Chyba Ci się pomylił "Forrest Gump" z "Szeregowcem Ryanem", wspólny jest tylko aktor, fabuła zupełnie inna. "Szeregowiec Ryan" to nie komedia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Dryagan napisał(a):

Chyba Ci się pomylił "Forrest Gump" z "Szeregowcem Ryanem", wspólny jest tylko aktor, fabuła zupełnie inna. "Szeregowiec Ryan" to nie komedia.

Ejjj. No racja.... faktycznie pomyliłka.

2 godziny temu, Kiusiu napisał(a):

Bo nie usłyszałem sarkazmu w głosie Dalji. ^^

Xd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi