Skocz do zawartości
Nerwica.com

Co dzisiaj zjadłeś?

Gość Kataklizm

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, Pieprz w moździerzu napisał(a):

Ach, czyli po prostu sernik na zimno. Teraz wszystko jest marketingowo keto. Tak samo jak bezglutenowe i bezlaktozowe to co zawsze takim było tylko nikt o tym nie mówił.

Tak. Pewnie tak. Mama nazywa to keto, bo czyta tego typu przepisy. Ja mam ochotę zrobić Brownie keto 🤓 z fasoli. Ale to i tak nie do końca keto, bo są banany 🤤 no ale dobre. 

"Szukasz w ludziach dobra. Ja szukam zła. To nie czyni cię lepszym ode mnie. Po prostu innym" ~ dr. House

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

32 minuty temu, Niewkopomonowana napisał(a):

Większość tych rzeczy, co wymieniasz nie brzmi mi znajomo, ale muszą być dobre.

Sos ragu to jest włoski sos na bazie warzyw, mięsa i pomidorów, długo się go powinno gotować. Np. bolognese zalicza się do ragu.

Paneer to jest indyjski twardy ser, który się smaży lub gotuje i dodaje do curry pokrojony w kostkę. Mam dobry przepis na curry, ale nie będę pisać, bo ma za dużo elementów, a pewnie i tak nikt nie skorzysta.

Poppadoms to są takie cienkie placki z mąki z ciecierzycy, o ile dobrze pamiętam.

Tak to wygląda.

image.png.a7fbcf23fecca95b9c65be36d851cb1d.png

image.png.71cb8f4ff802cffbb729ce2f635b3d89.png

Edytowane przez Żaba Monika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 minut temu, Żaba Monika napisał(a):

Sos ragu to jest włoski sos na bazie warzyw, mięsa i pomidorów, długo się go powinno gotować. Np. bolognese zalicza się do ragu.

Paneer to jest indyjski twardy ser, który się smaży lub gotuje i dodaje do curry pokrojony w kostkę. Mam dobry przepis na curry, ale nie będę pisać, bo ma za dużo elementów, a pewnie i tak nikt nie skorzysta.

Poppadoms to są takie cienkie placki z mąki z ciecierzycy, o ile dobrze pamiętam.

Tak to wygląda.

image.png.a7fbcf23fecca95b9c65be36d851cb1d.png

image.png.71cb8f4ff802cffbb729ce2f635b3d89.png

A Tikka Masala to też indyjskie danie? Kiedyś robiłam z chlebkami naan. Wygląda bosko, chyba indyjskie jest dobre, dużo ludzi lubi.

"Szukasz w ludziach dobra. Ja szukam zła. To nie czyni cię lepszym ode mnie. Po prostu innym" ~ dr. House

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

19 minut temu, Niewkopomonowana napisał(a):

A Tikka Masala to też indyjskie danie? Kiedyś robiłam z chlebkami naan. Wygląda bosko, chyba indyjskie jest dobre, dużo ludzi lubi.

Tak, choć zostało wymyślone w Szkocji akurat 😄 w Wielkiej Brytanii curry jest bardzo popularne i wszyscy Brytyjczycy to jedzą regularnie.

Dobre jest indyjskie jedzenie, jest duża różnorodność potraw, ja uwielbiam. Zwłaszcza, że dużo ich potraw jest wegetariańskich i pysznych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, Żaba Monika napisał(a):

Tak, choć zostało wymyślone w Szkocji akurat 😄 w Wielkiej Brytanii curry jest bardzo popularne i wszyscy Brytyjczycy to jedzą regularnie.

Dobre jest indyjskie jedzenie, jest duża różnorodność potraw, ja uwielbiam. Zwłaszcza, że dużo ich potraw jest wegetariańskich i pysznych.

Moja mama była Indiach i zachwalała, choć ogólnie ciężko ją namówić na jakieś "inne" jedzenie niż polskie i włoskie. Mówiła tylko, że po indyjskim jedzeniu kupki były piekące xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Niewkopomonowana napisał(a):

Moja mama była Indiach i zachwalała, choć ogólnie ciężko ją namówić na jakieś "inne" jedzenie niż polskie i włoskie. Mówiła tylko, że po indyjskim jedzeniu kupki były piekące xD

Ha ha, no zdarza się, jeśli coś jest bardzo ostre 🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi