Skocz do zawartości
Nerwica.com

Czy się dobrze zarabiać nie pracując na etacie? Czyli mając tzw. elastyczne godziny pracy

Raccoon

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiscie poza branżą IT.

Nie mam żadnych specjalnych umiejętności, jestem po ogólniaku i niestety po raz kolejny dochodzę do wniosku że praca na etacie przez moje dolegliwości psychiczne i fizyczne (zespół jelita drażliwego, dyskopatia, astma, alergia, ocd, zaburzenia depresyjne nawracające, do tego duża wadą wzroku też mnie niestety z wielu prac dyskwalifikuje) nie jest dla mnie. Chciałbym pracować w tzw. elastycznych godzinach pracy, ale większość takich ofert to albo branża IT albo jakieś call center dla studentów, a ja mam prawie 31 lat i muszę sam się utrzymać, opłacić rachunki i czynsz. Pracuję od 19 roku życia praktycznie cały czas z krótkimi przerwami (najdłuższa przerwa w zatrudnieniu to był ponad rok w okresie 2023/2024), ale często właśnie przez ujowe zdrowie mi dziękowali albo sam rezygnowałem, zderzało mi się że w jednym roku miałem 10 różnych miejsc zatrudnienia.

Czy ktoś tak pracuje i może coś doradzić?

Edytowane przez Raccoon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po liceum ogólnokształtcącym jest ogólnie ciężko. Lepiej mają ci po technikum czy nawet zawodówce, zależy od zawodu. Może powinieneś pomyśleć o jakichś kursach. Sprawdzić na jaki zawód jest zapotrzebowanie w Twoim mieście tak by to nie przeszkadzało ci pracować z Twoimi dolegliwościami. Najlepsza była by praca w internecie, ale z nią też jest ciężko. 

Albo jakieś szkoły policealne, chociaż prywatnie zawsze możesz się z kimś dogadać, zależy na kogo trafisz i co byś chciał robić. 

Edytowane przez You know nothing, Jon Snow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

35 minut temu, You know nothing, Jon Snow napisał(a):

Najlepsza była by praca w internecie, ale z nią też jest ciężko. 

Pracowałem kiedyś zdalnie (czasy kowidowe), potem niestety był powrót do biura, a potem mnie zwolnili. Teraz większość ofert pracy zdalnej to branża IT albo call center.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Raccoon napisał(a):

ale często właśnie przez ujowe zdrowie mi dziękowali albo sam rezygnowałem

Bez wykształcenia kierunkowego może być ciężko. Jedynie własny biznes 🤷‍♀️ ewentualnie praca w systemie hybrydowym jeśli etat, zawsze to mniej dni jeżdżenia do firmy bo częściowo pracujesz z domu i to jest już jak najbardziej możliwe, nawet po ogólniaku. Mam koleżankę, która jest po technikum co prawda, ale nie pracuje w swoim zawodzie tylko pracuje (jeszcze, bo zmienia pracę) w allegro od kilku lat i to praca typowo biurowa w systemie hybrydowym (3 dni z biura, 2 dni z domu). Zarabia na pewno w okolicach średniej krajowej, jak nie więcej (nie wiem, dokładnie ile, nie pytałam, ale na zarobki nie narzeka).

Jedyne co mogę doradzić, żeby ułatwić znalezienie pracy to wyrobienie orzeczenia o niepełnosprawności i to najlepiej ze stopniem umiarkowanym: krótszy dzienny czas pracy i dodatkowy urlop wtedy przysługuje, ale no to trzeba mieć jakąś historię leczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, acherontia styx napisał(a):

praca typowo biurowa w systemie hybrydowym (3 dni z biura, 2 dni z domu).

Ciekawe w sumie dlaczego jest mało ofert pracy zdalnej na full. Wtedy można pracować praktycznie z każdego miejsca w Polsce. Ja akurat mieszkam w dużym mieście, ale dużo osób mieszka daleko od wielkich miast gdzie ciężko o pracę.

5 minut temu, acherontia styx napisał(a):

ale no to trzeba mieć jakąś historię leczenia.

Mam taką grubą, ale nie chcę

IMG_5294.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 minut temu, Raccoon napisał(a):

Mam taką grubą, ale nie chcę

To jest Twój wybór. Możesz zmieniać pracę 10x w roku na śmieciowych umowach, a możesz zrobić coś co sprawi, że pracodawca będzie trochę łaskawiej patrzył na potencjalne problemy zdrowotne i mieć etat i wszystkie świadczenia w przypadku dłuższej nieobecności spowodowanej pogorszeniem stanu zdrowia 🤷‍♀️
Czasem warto schować dumę do kieszeni i nie unosić się honorem, orzeczenia nie dostaje się dożywotnio w przypadku takich problemów jak Twoje, tylko na określony czas i na orzeczeniu nie ma diagnozy. Czy delikwent je później przedłuży, zależy tylko od niego 🤷‍♀️

Edytowane przez acherontia styx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi