Skocz do zawartości
Nerwica.com

Forumowa publicystyka polityczna...

Kiusiu

Rekomendowane odpowiedzi

@Kiusiunie wiem czy tępią, tak jakoś ludzie gadają i się dobilo mi do uszu, że tora czy tam Talmud zawiera fragmenty nienawistne czy agresywne wobec gojów. Nawet nieraz w jakimś filmie popkultury się przesunie taki wątek. A właściwie uj co zawiera, ważne czy to stosuja

Nie Biblia, tylko stary testament, nowego żydzi nie uznaja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 minut temu, Dalja napisał(a):

tak jakoś ludzie gadają i się dobilo mi do uszu, że tora czy tam Talmud zawiera fragmenty nienawistne czy agresywne wobec gojów.

To nieprawda, że zawierają.

Wprawdzie w iluś tam miejscach w internecie można znaleźć różne rzekome cytaty w Talmudu, które to niby odnoszą się do gojów (a zdaniem części internautów: do chrześcijan), jednak ci, którzy je powielają, nie dość, że nie mieli Talmudu w rękach i go nie czytali, to w ogóle nie wiedzą, czym jest Talmud.

Ponad sto lat temu iluś katolickich księży opublikowało teksty o tym, jak to niby Żydzi tekstem Talmudu obrażają chrześcijan - jednak w praktyce, w Talmudzie nie ma ani jednej bezpośredniej wzmianki o chrześcijaństwie. Bo i nie o tym jest Talmud - tylko o tym, jak Żydzi mają stosować prawo mojżeszowe w warunkach braku świątyni, braku kapłanów i braku sanhedrynu. A stwierdzenia w rodzaju, że Talmud mówi cokolwiek o chrześcijanach, to wynik bardzo naciąganych interpretacji dokonywanych przez samych chrześcijan, zwłaszcza katolików.

19 minut temu, Dalja napisał(a):

właściwie uj co zawiera, ważne czy to stosuja

Cóż, wobec niektórych muzułmanów stosują, gdy uznają, że ci muzułmanie stanowią dla nich jakieś zagrożenie.

Choć oczywiście Talmud spisano przed powstaniem islamu.

20 minut temu, Dalja napisał(a):

Nie Biblia, tylko stary testament

Pisząc "Biblia" w tym przypadku miałem na myśli Biblię hebrajską, czyli Tanach. Czyli to nie błąd.

Biblia hebrajska jest tożsama z protestanckim kanonem Starego Testamentu. Jednak kanony katolicki i prawosławny dodali do tego kanonu również teksty spisane oryginalnie po grecku, czyli niebędące częścią Biblii hebrajskiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, Kiusiu napisał(a):

Natomiast o wiele gorsze jest to, co ma miejsce w Gazie. To jest skandal, takie traktowanie mieszkańców. I władze oraz dowódcy wojskowi Izraela powinni za to odpowiedzieć przed trybunałami.

Ta na pewno odpowiedzą jak Duda czy kto tam powiedział że do Polski wpuszcza Netanjahu jak trybunał w Hadze wydał list gonczy. Ten sam co za Putinem ludzie A my go byśmy nie zaaresztowali. Wstyd mi było wtedy

5 godzin temu, Kiusiu napisał(a):

W każdym razie, zdaje się, że Jezus Chrystus popierał pomysł zostawienia rodzin i przyjaciół przez jego wyznawców w celu podążania za nim, a jednocześnie głosił, że przyszedł, by przynieść rozłam i poróżnić między sobą członków rodzin oraz że kto kocha swojego ojca i matkę bardziej niż Jezusa, nie jest godzien Jezusa. Czy uważasz, że to dobre wzorce? Że ludzie powinni zostawiać swoje rodziny

Ja to zawsze rozumiałam nie dosłownie co Jezus mówił. Uczniowie apostołowie mieli wyruszyć po Europie i inne kontynenty głosić nauki rozpowszechniać by ludzie stopniowo się nawracali, podobna rolą jak prorocy w starym testamencie. 

Zaś to że przyszedł czynić rozłam bardziej odnosiło się do roli do jakiej stworzył jego Bóg ojciec, rozłam przyszedł, np męczeństwa chrześcijan za Nerona czy też dzisiaj również cierpią chrześcijanie w krajach niektórych, a tak samo przecież w czasie II wojny czy Niemcy czy Rosja czy inni zakładam że mussolini franco to samo zakazywali wiary. Również Jezus przyniósł przecież rozłam między judaizmem i chrześcijaństwem, trwa do teraz 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będę się z Tobą spierać @Kiusiu, może trafiłeś na inne środowisko żydowskie i dobrze.

Co do słów Jana Pawła II to bym musiała odszukać, ale On Polskę wyróżniał zawsze, każdy chyba o tym coś słyszał, jeśli Ty nie słyszałeś to dziwne. 

Niemieccy hitlerowcy zbrodniarz litości nie mieli to prawda, ale sam Hitler był litościwy, był lubiany też przez dzieci. 

Edytowane przez You know nothing, Jon Snow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, Dalja napisał(a):

A my go byśmy nie zaaresztowali. Wstyd mi było wtedy

Mnie też, za polityków, którzy tak zareagowali na te nakazy aresztowania.

Ja to zawsze rozumiałam nie dosłownie co Jezus mówił. Uczniowie apostołowie mieli wyruszyć po Europie i inne kontynenty głosić nauki rozpowszechniać by ludzie stopniowo się nawracali, podobna rolą jak prorocy w starym testamencie. 

Dlaczego fragment o przyniesieniu miecza, rozłamu, należy rozumieć niedosłownie, a już fragmenty o śmierci i zmartwychwstaniu: dosłownie?

rozłam przyszedł, np męczeństwa chrześcijan za Nerona czy też dzisiaj również cierpią chrześcijanie w krajach niektórych

To akurat odnosi się do czego innego. Nie mieszajmy tematów.

a tak samo przecież w czasie II wojny czy Niemcy czy Rosja czy inni zakładam że mussolini franco to samo zakazywali wiary.

Coś mylisz, bo Mussolini podpisał konkordat ze Stolicą Apostolską, a Franco oprócz podpisania konkordatu uczynił Hiszpanię katolickim państwem wyznaniowym, dając Kościołowi wolną rękę w kształtowaniu edukacji i polityki społecznej oraz wprowadzając w kraju cenzurę podyktowaną katolickim światopoglądem.

Czy podczas II wojny światowej w którymkolwiek kraju zakazywano wiary?

Przecież od 1941 nawet w stalinowskim ZSRR w cerkwiach odmawiano modły i odprawiano msze za zdrowie Stalina - aczkolwiek tam Cerkiew była całkowicie podporządkowana państwu, zaś czołowi hierarchowie współpracowali z KGB. Podobnie zresztą jest obecnie w Rosji.

Również Jezus przyniósł przecież rozłam między judaizmem i chrześcijaństwem, trwa do teraz 

Jezus zamierzał zreformować judaizm, jednak zamiast tego w praktyce założył nową religię, co jednak stało się widoczne już po jego śmierci. Pierwsi wyznawcy Jezusa byli jednocześnie wyznawcami judaizmu - chrześcijaństwo i judaizm stały się odrębnymi religiami w znacznej mierze za sprawą wpływu św. Pawła na przekonania wczesnych wyznawców Jezusa, i zaliczenia listów Pawła do kanonu pisanego wtedy Nowego Testamentu.

Nie wiadomo, jaki kształt przybrałoby chrześcijaństwo, gdyby nie było św. Pawła.

2 godziny temu, You know nothing, Jon Snow napisał(a):

może trafiłeś na inne środowisko żydowskie i dobrze.

Nie natrafiłem - po prostu trochę o tym czytałem, gdy zainteresowałem się tematem.

2 godziny temu, You know nothing, Jon Snow napisał(a):

Co do słów Jana Pawła II to bym musiała odszukać, ale On Polskę wyróżniał zawsze

Jeśli wyróżniał, to chyba tylko w tym sensie, że mianował kardynałami wyjątkowo wielu Polaków i zrobił nowy podział administracyjny Kościoła w Polsce, sprawiając, że w 1992 za sprawą utworzenia 13 nowych diecezji polski episkopat stał się znacznie liczniejszy niż wcześniej. A nie w tym sensie, że próbował robić z Polaków naród wybrany czy coś. Kościół Katolicki z definicji jest powszechny, nie polski narodowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 godzin temu, Kiusiu napisał(a):

Rewolucja islamska w Iranie z 1979 była drugim, po inwazji Arabów i islamizacji Iranu w VII w., największym nieszczęściem w dziejach Iranu. A obecny reżim w Iranie jest najbardziej represyjnym i tyrańskim w dziejach tego kraju - przy wszystkich zbrodniach Savak-u i innych niegodziwościach wcześniejszego reżimu szachów. Toteż ciosy zadawane temu reżimowi można uznać za dobrą wiadomość - jak wszystko, co może przybliżać do upadku reżimu ajatollahów. Gdyby Izrael postanowił zgładzić wszystkich członków Rady Strażników i Zgromadzenia Ekspertów oraz Najwyższego Przywódcę Iranu, to przyklasnąłbym temu. Tym bardziej że reżim ajatollahów to bliski sojusznik Rosji i Chin.

Rodzina Mahsy Amini na pewno też cieszyłaby się z upadku reżimu.

Sami Irańczycy podejmowali próby obalenia reżimu ajatollahów, jednak bezskuteczne.

Polecam obejrzeć, jaki wielki jest tam rezim ;D

Film nagrany tuż przed atakiem Izraela, 8 dni temu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kiusiupowaga? A to jaja. Dlatego napisałam zakładam, bo nie wiem.

mniej chodzi mi oficjalnie, a bardziej praktycznie. Nie zakazywali ale bolszewizm, komunizm kojarzy mi się z tępieniem kościoła hmmm

pozwalali na chrzty nawet chyba partyjniakom bo Polska była taka katolicka. Popieluszke zabili, papieża nie lubiliii. Niemcy zamykali kościoły w czasie wojny, malowali je na biało w środku, zmieniali w spichlerze.

Że księża po swojej stronie moga być dla władzy uzyeczni nie przeczę. Wiemy jak jest w Rosji. Wiemy jak jest w Polsce 😂

Oo i jak śluby brali w czasie wojny to właśnie cichaczem udało się że ksiądz zgodził się przyjść i otworzyć Kościół młodym. Bo zamknięte były 

To chyba wiem z jakiegoś przekazu. Sporo mam takich historii szkoda 

Że nie więcej. Rodzinnych w sensie Ale teraz to już amen

Edytowane przez Dalja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi