Skocz do zawartości
Nerwica.com

Forumowa publicystyka polityczna...

Kiusiu

Rekomendowane odpowiedzi

2. Sejm uznał objawienia fatimskie i nie wiem tego z powodu że nie wiem tego. Jak władza kraju może uznać objawienia to już dopiero jazda:D (nie wyśmiewam się z objawień)

3. Hm mogą występować tak samo czesto Ale np u kobiet coś sprawia że np mniej przestępstw i mniej diagnoz u nich. Nie wiadomo. Choć pewnie jacyś naukowcy badali na pewno na jakiejś próbie i pewnie wskazanie wyszło na mężczyzn czesciej blabla:D

@Kiusiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Kiusiu napisał(a):

Ignorujesz też fakt, że dla Ukraińców pamięć o UPA, czy też kult UPA, nie ma nic wspólnego z wrogością wobec Polaków. Nie ma żadnego przełożenia ani korelacji. To jedna z rzeczy, której nie rozumieją łykający putinowską propagandę.

Czy ty sobie kur*a żartujesz? Ta hołota zamordowała W BESTIALSKI ABSURDALNY sposób PONAD 100 TYŚ Polaków. Dokonała dosłownej czystki wchodziła do miast i mordowała każdego Polaka, również dzieci. https://wmeritum.pl/362-sposoby-upa-mordowanie-polakow/33331 Tu masz stronę z 362 torturami, które były przez nich stosowane. Do dnia dzisiejszego, a minęło ponad 80 lat Ukraina nie zgodziła się na ekshumację, ale ekshumację zolnierzy 3 Rzeszy odbyły się bez żadnego problemu.  Na swojej drodze życiowej spotkałem sporo Ukraińców oraz Rosjan i mogę z czystym sercem powiedzieć, że to właśnie ci "barbarzyncy" są życzliwsi wobec Polaków. Ukraincy na nas srają i będą srać, to po prostu taki naród dla nas.

1 godzinę temu, Kiusiu napisał(a):

Pseudoreferendum na Krymie było zorganizowane pod rosyjskimi karabinami i nie spełniało żadnych standardów. Było też nielegalne.

Nie wiadomo, jaki odsetek mieszkańców Krymu w 2014 naprawdę chciał należeć do Rosji.

Kłamstwo.

Putinowska propaganda weszła za mocno, jak widać.

Twój obiektywizm wynosi okrągłe 0. Dla ciebie wszystko co Rosyjskie to kłamstwo, a słowa Zalenskiego czy innych przewodniczących UE czy USA traktujesz jako 100% prawdę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 minut temu, Depresjoodejdz napisał(a):

Miała być państwem neutralnym i taką politykę stosował Janukowycz, a opłacone bojówki przez USAID i amerykańskie wpływy doprowadził do Euromajdanu.

Kłamstwo.

Większość Ukraińców dążyła do integracji Ukrainy z NATO i UE. Ukraińskie społeczeństwo mocno się zmieniło po rozpadzie ZSRR, i ten fakt został zignorowany przez Putina i imperialną Rosję.

Dlatego Ukraińcy wyszli na ulice, by zaprotestować przeciwko polityce Janukowycza.

10 minut temu, Depresjoodejdz napisał(a):

Nie byłoby wojny na Ukrainie gdyby ta nie DĄZYLA do wstąpienia do NATO i UE.

Po pierwsze, znowu kłamiesz.

Po drugie, Ukraina ma prawo sama decydować o swojej przyszłości, bez oglądania się na Rosję.

10 minut temu, Depresjoodejdz napisał(a):

Janukowycz to najlepszy Prezydent Ukrainy, jeśli chodzi o Polskie sprawy

A co on takiego dobrego zrobił dla Polaków? Jakieś konkrety?

11 minut temu, Depresjoodejdz napisał(a):

odebrał ordery "bohaterom" Banderze i Szuchewiczowi.

No i co z tego?

Równie dobrze można powiedzieć, że odebrał im te ordery, bo Bandera i Szuchewycz walczyli z Rosjanami. Bo UPA walczyła z Rosjanami.

11 minut temu, Depresjoodejdz napisał(a):

Prawda jest taka, że te rejony, które obecnie są zajęte przez Rosję powinny należec do niej, bo PONAD 90% ich obywateli to ETNICZNI Rosjanie.

Kłamstwo.

To, że w 2014 wielu Ukraińców ze wschodu Ukrainy mówiło po rosyjsku, wynikało z wieloletniej polityki rusyfikacji tych terenów w czasach carskiej Rosji i ZSRR.

12 minut temu, Depresjoodejdz napisał(a):

W skrócie wojna została wywołana, a własciwe sprowokowana przez amerykańskie wpływy.

Kłamstwo.

Zupełnie ignorujesz rosyjski imperializm.

Powielasz putinowską propagandę.

Wyłącznie Putin jest winnym agresji Rosji na Ukrainę.

A obwinianie ofiar jest obrzydliwe i zasługuje na pogardę.

To jakbyś obwiniał ofiarę gwałtu, że "sprowokowała" gwałciciela.

14 minut temu, Depresjoodejdz napisał(a):

NATO to już nie jest organizacja OBRONNA, a atakująca, przykłady: Iraq, Afghanistan.

Nawet nie piszesz tych nazw po polsku. Czyli pewnie nie jesteś Polakiem.

Zarówno w Iraku, jak i Afganistanie, istniała silna wewnętrzna opozycja wobec tamtejszych reżimów. A talibowie zdobyli w Afganistanie władzę po wojnie domowej - zdobyli ją siłą.

11 minut temu, Dalja napisał(a):

nie wiem tego z powodu że nie wiem tego.

O tej sprawie było głośno w 2017.

https://dzieje.pl/aktualnosci/sejm-uczcil-setna-rocznice-objawien-fatimskich

Nie wiem, czy wtedy interesowałaś się polityką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 minut temu, Depresjoodejdz napisał(a):

Ty udajesz? Ukraina nie byłaby niepodległa gdyby nie Jelcyn. Miała być państwem neutralnym i taką politykę stosował Janukowycz, a opłacone bojówki przez USAID i amerykańskie wpływy doprowadził do Euromajdanu. Nie byłoby wojny na Ukrainie gdyby ta nie DĄZYLA do wstąpienia do NATO i UE. Janukowycz to najlepszy Prezydent Ukrainy, jeśli chodzi o Polskie sprawy, odebrał ordery "bohaterom" Banderze i Szuchewiczowi. Prawda jest taka, że te rejony, które obecnie są zajęte przez Rosję powinny należec do niej, bo PONAD 90% ich obywateli to ETNICZNI Rosjanie. W skrócie wojna została wywołana, a własciwe sprowokowana przez amerykańskie wpływy. Rosja może realnie obawiać się rozszerzenia się granic NATO, ponieważ nie raz np. W Jugosławii zaatakowało suwerenne państwo BEZ ZGODY ONZ, czyli NIE LEGALNIE JESZCZE PRZED dojściem Putina do władzy. NATO to już nie jest organizacja OBRONNA, a atakująca, przykłady: Iraq, Afghanistan.

Co do Krymu jeszcze to tam tak bardzo mieszkańcy do Rosji chcieli że teraz jest dzień zwycięstwa A tam żadnych flag rosyjskich ludzie nie nosili pokazywali etc prawie xD sprowadzili się tam bo ładne plaże i turyści zjeżdżają wiadomo, ale już odwagi zeby manifestowac to brakło no bo przecież cały czas słychać w oddali grzmoty. 

Nie powinny należeć do niej bo są obecnie przez Rosję zajęte. Do nas powinna należeć część Chicago bo tam tak liczna Polonia. Co o sądzisz?

Wiesz że wielu Rosjan po służbie odbytej dostawalo propozycję finansowe by jechać do donbasu udając mieszkancow i głośno mówić że chcą do Rosji. Tak wiem że Ty nie uwierzysz tak samo jak nie widzisz nic złego w tym że od 14 lub 15 roku Rosja puszcza w eter dezinformacje że oczywiście pierwszymi najemnikami którzy przyszli się bić przy Ukrainie są Polacy. I od dawna prowadzą politykę obrana na dalekosiezne cele, więc to też do czegoś służy. Tak samo jak pod Kurskiem było najwięcej Polskich najemników, i w Bakhmucie chyba też jakimś innym mieście

No tak tak wiemy że Soros sfinansował majdan. I że wojna to było wyprzedzające uderzenie przeciwko zachodowi. Jedno się Putinowi nie udało, bo jak tyle płacić trzeba było tym Ukraincom żeby nie chcieli lubić Rosji tak działania jego mądrego łebka spowodowały duże oszczędności w kieszeni zachodu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, Kiusiu napisał(a):

Po drugie, Ukraina ma prawo sama decydować o swojej przyszłości, bez oglądania się na Rosję.

Nie, nie ma prawa. Rosja dała im prawo decydować o sobie tylko w przypadku neutralności do UE i NATO, Ukraińcy złamali te zasadę, więc Rosja podjęła ofensywę.

4 minuty temu, Kiusiu napisał(a):

A obwinianie ofiar jest obrzydliwe i zasługuje na pogardę.

Jestem Polakiem i znam historię, więc jakakolwiek empatią dla nacjonalistycznych Ukrainców u mnie nigdy nie nadejdzie.

5 minut temu, Kiusiu napisał(a):

Zarówno w Iraku, jak i Afganistanie, istniała silna wewnętrzna opozycja wobec tamtejszych reżimów. A talibowie zdobyli w Afganistanie władzę po wojnie domowej - zdobyli ją siłą.

Czy Iraq, Serbia lub Afghanistan to państwa, które wchodzą w skład NATO?

image.png.1cd349e2e7416b96a27ea393e91380b0.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 minut temu, Maat napisał(a):

Nie warto odzywać się na tym forum.

Zaraz się jest niedobrym.

Widzę, że wątek się zaśmieca, powiedziałam tylko co myślę, jedno zdanie.

I już jestem wiedźmą ja /cenzura/e w dupę wsadźcie sobie to forum.

@Jurecki

Ani nie jesteś wiedźma. Ja mam swoje myśli w głowie i to nie twoja wina że wszędzie widzę że ktoś jest mi wrogi lub mnie nie lubi

Edytowane przez Dalja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, Dalja napisał(a):

I od dawna prowadzą politykę obrana na dalekosiezne cele, więc to też do czegoś służy. Tak samo jak pod Kurskiem było najwięcej Polskich najemników, i w Bakhmucie chyba też jakimś innym mieście

wi. 

Tak, to jest oczywiste kłamstwo, nie było tam tak dużo Polskich najemników. Na Krymie tylko 20% populacji to Ukraińcy, a 60% to Rosjanie, te 20% to też naciągane, bo większość z nich jest rosyjskojęzyczna od dziada pradziada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

19 minut temu, Depresjoodejdz napisał(a):

Tak, to jest oczywiste kłamstwo, nie było tam tak dużo Polskich najemników. Na Krymie tylko 20% populacji to Ukraińcy, a 60% to Rosjanie, te 20% to też naciągane, bo większość z nich jest rosyjskojęzyczna od dziada pradziada.

To język jest równoznaczny z narodowościa? 

Wiesz jakkolwiek byś próbował przekonać nas że jakiś kraj ma uzasadnione roszczenia terytorialne wobec kraju którego granicę uznali, to nie trzeba mordować cywilów i robić barbarzynskich rzeczy. Jak wojna była tylko w donbasie to nikt się nimi nie interesował, dlaczego nie mogli dalej jej prowadzić żolwim tempem i byliby w tym samym miejscu praktycznie bo jak się doda wszelkie inne koszty tej wojny to to był kolosalny błąd, tylko zachciało im się zagarniac całą Ukrainę i zdobywać Kijów? Czy nie dlatego że nie uzyskali zgody na zrobienie z m.in. nas szarej strefy zapomnienia? 

A jak do tego krymu się czepiać to byl on właściwie tatarow krymskich A nie żadnych rosjan. Poza tym nie lubię odbierania bycia nacją innym nacjom i mówienia że mamy nacje tylko bo dzięki Jelcynowi 

Edytowane przez Dalja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

58 minut temu, Depresjoodejdz napisał(a):

Czy ty sobie kur*a żartujesz? Ta hołota zamordowała W BESTIALSKI ABSURDALNY sposób PONAD 100 TYŚ Polaków. Dokonała dosłownej czystki wchodziła do miast i mordowała każdego Polaka, również dzieci. https://wmeritum.pl/362-sposoby-upa-mordowanie-polakow/33331 Tu masz stronę z 362 torturami, które były przez nich stosowane. Do dnia dzisiejszego, a minęło ponad 80 lat Ukraina nie zgodziła się na ekshumację, ale ekshumację zolnierzy 3 Rzeszy odbyły się bez żadnego problemu.  Na swojej drodze życiowej spotkałem sporo Ukraińców oraz Rosjan i mogę z czystym sercem powiedzieć, że to właśnie ci "barbarzyncy" są życzliwsi wobec Polaków. Ukraincy na nas srają i będą srać, to po prostu taki naród dla nas.

Twój obiektywizm wynosi okrągłe 0. Dla ciebie wszystko co Rosyjskie to kłamstwo, a słowa Zalenskiego czy innych przewodniczących UE czy USA traktujesz jako 100% prawdę. 

Doczytałam wstecz, i:

1. A właśnie że nie jesteś na bieżąco bo ekshumacje niedawno ruszyły. Ale nie pamiętam miejscowości nazwy uciekla mi

2. Ja wiem że tak nie powinno być jak nieczyste zagrania w polityce i wgl świat powinien być sprawiedliwy. Zgodzili się na ekshumacje Niemców bo coś z tego mieli. Teraz zgodzili się na start ekshumacji Polaków bo coś z tego mają. Akurat to jak inne kraje rozgrywają swoją politykę wobec innych krajów, coś czego nasze państwo absolutnie nie potrafii (tu się podlize naszej prawicy, w końcu my na tym konflikcie mogliśmy dużo ugrac np jeśli chodzi o wymianę technologii choćby drony, doświadczeń- my nie wysyłamy obserwatorów nawet, a nie da się porównać doswiadczen armii co walczyła tylko na ćwiczeniach do tej co sobie zdziera cholewki na froncie , produkcję sprzętu wojskowego, części, pocisków, amunicji, można by Czechy zaangażować bo im dobrze idzie działanie w tym polu, czy choćby nawet kwestie zboża na miłość boską). No i akurat oni umieją rozegrać to jakoś, była swego czasu wypowiedź Kuleby obraźliwa właśnie odnośnie wolynia, potem dymisja jego i sygnał w drugim kierunku, potem zbliżenie ich do Niemców i fabryki reichmetalu (znowu bo coś z tego maja), teraz ruszyły ekshumacje znów sygnał w drugą stronę. Polityka to twarda gra, a nasza nie istnieje więc zawsze nie bedziemy mieć nic do gadania- jak np w sprawie kupowania gotowych czolgow i nie wynegocjowania nawet części produkcji dla naszych fabryk, albo proch czy pociski i kupowanie przeplacajac tam gdzie nam chyba każą 

14 minut temu, Depresjoodejdz napisał(a):

Jesteś Ukrainką?

Ukrofilką a skąd pomysł że Ukrainka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Maat napisał(a):

Nie warto odzywać się na tym forum.

Zaraz się jest niedobrym.

Widzę, że wątek się zaśmieca, powiedziałam tylko co myślę, jedno zdanie.

I już jestem wiedźmą ja /cenzura/e w dupę wsadźcie sobie to forum.

@Jurecki,kucimy siem?

Więcej dystansu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

46 minut temu, Dalja napisał(a):

A czy naród żydowski istniał przed 45 r. Ja stoję na stanowisku że istniał. Tak jak istniała sicz zaporoska kiedyś a nawet ruś kijowska jeszcze wcześniej niż jelcyn

Ruś kijowska to tak naprawdę część Rosji, a Izraela do dzisiaj nie uznaję za to co robi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, Depresjoodejdz napisał(a):

Ruś kijowska to tak naprawdę część Rosji, a Izraela do dzisiaj nie uznaję za to co robi.

No nie bo ekspansja była na wschód, Moskwa jako państwo później powstała 

To że nie uznajesz istnienia państwa nie znaczy że go nie ma chyba. Ja nie uznaje Rosji to tak naprawdę część Mongolii XD Rosja to niewielki fragment na północy Europy do Uralu, nie większy. I też nie uznaje za państwo za to co robi XDD A rusini zamieszkiwali tereny dzisiejszej Ukrainy pierwotnie A nie moskwy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przenieśli się na północny wschód** z dorzecza dniepru, i asymilowali ludność wolzanska np A powodem były najzady Tatarów z poludnia. A samo to że stolica w Kijowie sobie zrobili i Ruś Kijowska objęła tereny gdzie mieszkali rusini to nie znaczy że nie mieszkali tam wcześniej 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/ukraincy-zmieniaja-stosunek-do-polakow-nowy-sondaz/jq6fbm5

Cytat

Na pytanie o opinię o Polakach 4 proc. badanych Ukraińców odpowiedziało, że jest ona "bardzo dobra", 37 proc., że "dobra" a 53 proc. — że "neutralna". 4 proc., badanych wskazało, że jest ona "zła" a 1 proc. — że "bardzo zła". Kolejny 1 proc. ankietowanych nie miało zdania.

Tymczasem w 2022 r. te wartości przedstawiały się odpowiednio: 46 proc. — "bardzo dobra", 37 proc. — "dobra", 15 proc. — "neutralna", nie miało zdania 2 proc., zaś wskazań "zła" lub "bardzo zła" nie było w ogóle.

"Nie potrafimy opowiadać o skali niesionej sąsiadowi pomocy, a protesty polskich rolników na granicy z Ukrainą i towarzyszące wojnie emocje mają duży wpływ na nastroje, Rosja wykorzystuje zaś historyczne lęki — to wnioski z raportu Centrum Mieroszewskiego »Polska i Polacy oczami Ukraińców 2024«" — relacjonuje w poniedziałek "Rzeczpospolita".

To tyle odnośnie kłamliwych bredni @Depresjoodejdz na temat nastawienia Ukraińców do Polaków.

Jak widać, etos UPA w żaden sposób nie przekładał się, ani nie przekłada, na wrogość Ukraińców wobec Polaków.

Zresztą, na stosunek do innych narodów również.

Zełenski jest z pochodzenia Żydem - a UPA miała do Żydów nastawienie co najmniej tak samo wrogie jak do Polaków.

A jacykolwiek potencjalnie polakożerczy politycy w Ukrainie są całkowitym marginesem. W odróżnieniu od Rosji, gdzie czołowi politycy traktują Polskę jak jednego z głównych wrogów Rosji.

No ale jak nie ma się podstawowej wiedzy o UPA i nawet nie czytało się książki Grzegorza Motyki o tym, to wychodzą takie brednie jak te, które wysłał @Depresjoodejdz wczoraj o godz. 20:51.

Deklaracja niepodległości Ukrainy, przyjęta 24 sierpnia 1991, została spisana przez Łewko Łukjanenkę, Serhija Hołowycza, Mychajła Horynia, Iwana Zajecia i Wiaczesława Czornowiła.

Więc kłamstwem jest twoje stwierdzenie, że "Ukraina ma niepodległość tylko dzięki Jelcynowi". Wcale nie tylko. Ukraińcy sami do niej dążyli.

Rosjanie mieszkają również w Estonii i Łotwie - a jednak niekoniecznie pałają chęcią bycia pod butem Putina (choć jakieś putinowskie konie trojańskie na pewno też wśród nich są - Rosja wszędzie ma swoich agentów).

Jakucja powinna oderwać się od Rosji i być niepodległym państwem. Tak samo Czeczenia, Buriacja, Baszkiria, Tatarstan, Kałmucja, Karelia i każda inna republika Federacji Rosyjskiej.

Jakuci, Czeczeni, Buriaci, Baszkirzy, Tatarzy, Kałmucy, Karelowie, Kumycy i inne narody Federacji Rosyjskiej powinny mieć prawo do samostanowienia.

W interesie Polski leży rozpad Rosji. Rosja jest największym zagrożeniem dla światowego pokoju i stabilności. Wtrąca się wszędzie, również do Afryki.

Najlepiej, gdyby Rosja straciła co najmniej połowę terytorium.

15 godzin temu, Depresjoodejdz napisał(a):

Twój obiektywizm wynosi okrągłe 0.

Piszesz do siebie?

15 godzin temu, Dalja napisał(a):

Do nas powinna należeć część Chicago bo tam tak liczna Polonia.

Skoro o tym mowa, zetknąłem się z takim hasłem: "Polska dla Polaków, Anglia dla Anglików i Polaków". Choć pewnie było sarkastyczne.

Wiesz że wielu Rosjan po służbie odbytej dostawalo propozycję finansowe by jechać do donbasu udając mieszkancow i głośno mówić że chcą do Rosji. Tak wiem że Ty nie uwierzysz tak samo jak nie widzisz nic złego w tym że od 14 lub 15 roku Rosja puszcza w eter dezinformacje że oczywiście pierwszymi najemnikami którzy przyszli się bić przy Ukrainie są Polacy. I od dawna prowadzą politykę obrana na dalekosiezne cele, więc to też do czegoś służy.

Otóż to.

Jak napisałem: Rosja wszędzie ma swoich agentów.

Nie, nie ma prawa.

Bo ty tak mówisz?

Rosja dała im prawo decydować o sobie tylko w przypadku

Co ty bredzisz? Z jakiej racji to Rosja miałaby decydować o polityce zagranicznej suwerennego państwa?

Jestem Polakiem

A piszesz jak rosyjski komunista i zwolennik Ziuganowa.

Podoba ci się, że rosyjscy okupanci ustawiają pomniki Lenina na okupowanych terytoriach Ukrainy, co?

Podoba ci się sowiecki komunizm, co?

Uważasz, że wujek Stalin dobrze zrobił, mordując w Katyniu "polskich faszystów", co?

ZSRR zaatakował każde z sąsiednich państw (z wyjątkiem Mongolii, gdzie "tylko" udzielił tamtejszym komunistom "bratniej pomocy"). Rosja kontynuuje agresywną politykę ZSRR.

14 godzin temu, Dalja napisał(a):

To język jest równoznaczny z narodowościa? 

Wiesz jakkolwiek byś próbował przekonać nas że jakiś kraj ma uzasadnione roszczenia terytorialne wobec kraju którego granicę uznali, to nie trzeba mordować cywilów i robić barbarzynskich rzeczy.

+1

Austriacy i duża część Szwajcarów mówi po niemiecku - co jednak nie daje Niemcom prawa do rewizji granic i wysuwania roszczeń terytorialnych wobec Austrii i Szwajcarii. Choć w 1938 Hitler zrobił anszlus Austrii.

Mieszkańcy USA w większości mówią po angielsku - czy zatem Anglia powinna najechać USA i ponownie zrobić z tego państwa swoją kolonię?

Jak wojna była tylko w donbasie to nikt się nimi nie interesował

Bez przesady z tym "nikt". Jednak pewne sankcje na Rosję zostały nałożone w 2014.

A jak do tego krymu się czepiać to byl on właściwie tatarow krymskich A nie żadnych rosjan.

Otóż to.

W XVIII w., gdy Rosja zajęła Krym i zlikwidowała Chanat Krymski, Tatarzy stanowili 78% mieszkańców Krymu. Jednak rosyjscy okupanci po 1783 zaczęli masowe wysiedlenia Tatarów i masowe osadnictwo Rosjan.

nie lubię odbierania bycia nacją innym nacjom i mówienia że mamy nacje tylko bo dzięki Jelcynowi 

Właśnie.

11 godzin temu, Depresjoodejdz napisał(a):

Ruś kijowska to tak naprawdę część Rosji,

Bzdura.

Ruś Kijowska nigdy nie była częścią Rosji.

Rosja jest kontynuacją Carstwa Rosyjskiego, a wcześniejszego Wielkiego Księstwa Moskiewskiego.

Kijów został założony w V wieku, i gdy powstała Ruś Kijowska, był ważnym ośrodkiem jako centrum handlu Wikingów na Rusi na szlaku od Waregów do Greków - zaś Moskwa została założona w XII wieku w miejscu, do którego niedługo wcześniej nie zajrzałby pies z kulawą nogą.

Ruś Kijowska to daleki protoplasta dwóch państw: ukraińskiego i rosyjskiego - tyle że gdy powstało Wielkie Księstwo Moskiewskie, nie miało ono już praktycznie nic wspólnego z Kijowem. Kijów po najeździe mongolskim na kilka wieków złączył swoje dzieje z Wielkim Księstwem Litewskim i z Polską, zaś państwo moskiewskie poszło zupełnie inną drogą.

Po rozbiciu dzielnicowym Rusi, powstało wiele państw - w tym Republika Nowogrodzka i Republika Pskowska. Kupieckie republiki pamiętające o normańskim dziedzictwie. Były to państwa o demokratycznym modelu ustrojowym. Niestety, moskiewscy książęta podbili te państwa i zlikwidowali istniejące tam formy demokracji, zastępując je despotią. Która to despotia do dziś stanowi nieodłączny element rosyjskiej tradycji.

Moskiewski despota Iwan III Srogi, podbijając Republikę Nowogrodzką w 1478, wymordował członków nowogrodzkiej elity, zarządził masowe deportacje ludności, na miejsce której osadzał lojalnych wobec siebie osadników z centrum księstwa moskiewskiego. Praktyka, którą stosował również Stalin np. wobec podbitych wschodnich ziem RP, okupowanych terytoriów Rumunii i krajów bałtyckich. Jednak najbardziej barbarzyńsko wobec Nowogrodu Wielkiego postąpił później Iwan IV Groźny.

12 godzin temu, Dalja napisał(a):

A czy naród żydowski istniał przed 45 r. Ja stoję na stanowisku że istniał.

Oczywiście, że istniał.

Istniał już co najmniej trzy tysiące lat temu.

2 godziny temu, Dalja napisał(a):

Ja nie uznaje Rosji to tak naprawdę część Mongolii XD

+1

2 godziny temu, Dalja napisał(a):

Rosja to niewielki fragment na północy Europy do Uralu, nie większy. I też nie uznaje za państwo za to co robi XDD A rusini zamieszkiwali tereny dzisiejszej Ukrainy pierwotnie A nie moskwy

Amen.

A skoro już jesteśmy w temacie:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Bułgaria_Wołżańsko-Kamska

https://pl.wikipedia.org/wiki/Chanat_Astrachański

https://pl.wikipedia.org/wiki/Chanat_Kazański

https://pl.wikipedia.org/wiki/Chanat_Syberyjski

Dorzecze Wołgi i Kamy dla Bułgarów - albo Turków, a Astrachań, Kazań i Syberia dla Tatarów.

A Rosjanie won z wszelkich terytoriów poza dawnym Wielkim Księstwem Moskiewskim.

P.S. Na granicy polsko-chińskiej niech będzie spokój. 🙂 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 godzin temu, Depresjoodejdz napisał(a):

Informacja z dzisiaj - image.png.855b5ac0fb8bbccf31bfcaaa899e0e69.png

No A co Ty myślisz że polityka to picie herbatki i jedzenie razem ciastek. Tłumaczyłam ci wyżej jak to działa. Powinieneś też oddzielać zwykłych ludzi od decyzji rządu. Rosjanie by zajmowali się ginieciem na froncie gdyby nie decyzja rządu, ja myślę że mieliby ciekawsze aktywnosci. Nie przekładaj działań polityków na zwykłych ludzi. PO i PiS mieli dużo afer jak rządzili ich politycy dużo do kieszeni brali (o czyli to nie tylko na wschodzie jest korupcja) to oznacza że społeczeństwo nasze też nakradlo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kiusiuno tak były sankcje jakieś, potem byl minsk1 i 2, ale odniosłam wrażenie że teraz znacznie bardziej opinia publiczna śledzi co się dzieje, wiemy że to wpłynie na nas w przyszłości pośrednio, już nie jest to temat pod dywanem zalegający tylko nieraz tam się zaglądało A teraz w razie co to zaglądamy regularnie. Pamiętam jak w 14 wjechali na ten Krym to tv trąbilo o tym chyba aż cały tydzień. Siostra niedawno zdziwiła się że między krymem a 22 były działania zbrojne cały czas. No teraz media zaglądają pod ten dywan to mimo że ona się nie interesuje polityka to zawsze coś do oczu i uszu dojdzie, stąd też od czasu do czasu się mnie o coś zapyta. Ja jej mówię na to - no co ty ;o !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi