Skocz do zawartości
Nerwica.com

Pomozcie bo nie wiem czy brac Parogen..

Rekomendowane odpowiedzi

@Domenicopp rozumiem trudną sytuację finansową - jednak leczenie zawsze musi być prowadzone przez specjalistę – tylko lekarz zna Twoją historię, objawy i może dobrać lek odpowiedni dla Ciebie. To, co ktoś poleciłby Ci na Forum, nie byłoby żadną realną pomocą, bo każdy inaczej reaguje na leki, a i tak wszystko zależy od tego, na co dokładnie chorujesz. Nikt nie weźmie odpowiedzialności za to, że jakiś lek Ci zaszkodzi – a decyzji o leczeniu nie powinno się podejmować na podstawie porady randomowego użytkownika z internetu. To zbyt poważna sprawa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, Dryagan napisał(a):

@Domenicopp rozumiem trudną sytuację finansową - jednak leczenie zawsze musi być prowadzone przez specjalistę – tylko lekarz zna Twoją historię, objawy i może dobrać lek odpowiedni dla Ciebie. To, co ktoś poleciłby Ci na Forum, nie byłoby żadną realną pomocą, bo każdy inaczej reaguje na leki, a i tak wszystko zależy od tego, na co dokładnie chorujesz. Nikt nie weźmie odpowiedzialności za to, że jakiś lek Ci zaszkodzi – a decyzji o leczeniu nie powinno się podejmować na podstawie porady randomowego użytkownika z internetu. To zbyt poważna sprawa.

Ale jak to już powiedziałem któryś raz z rzędu . Ja ten lek Miałem przepisany przez lekarza ostatniej wizyty u niego i po prostu powiedziałem mu o tych objawach ubocznych i zrezygnowałem c przepisał mi Dulsevie ale go nie brałem już wcale , i teraz chciałbym wrócić do tego parogenu bo z tych 2 leków które brałem to chyba progen najlepiej działał aczkolwiek miałem skutki uboczne z początku . Dulsevie się obawiałem bo ponoć się chudnie po niej a mam problem z masą i jestem chudy po prostu 🙂 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Domenicopp rozumiem, że masz przepisane oba leki przez lekarza – i to dobrze, bo oznacza, że nie podejmujesz decyzji zupełnie na własną rękę (zresztą gdybyś zadawał takie pytania a nie miałbyś leków przepisanych przez specjalistę, to szczerze – nie dyskutowałbym z Tobą, tylko dałbym ostrzeżenie). Natomiast decyzja o powrocie do jednego z nich, nawet jeśli już kiedyś go brałeś, nadal powinna być skonsultowana z lekarzem, szczególnie jeśli wcześniej miałeś skutki uboczne. Obawy o masę ciała przy Dulsevii też są czymś, co warto omówić z lekarzem – on zna Twój stan zdrowia i może ocenić ryzyko i korzyści. Niezmiennie uważam, że Forum nie zastąpi fachowej konsultacji – a działanie leków, ich skutki i skuteczność bywają naprawdę różne u różnych osób. Nikt tu nie podejmie decyzji za Ciebie ani nie powie, co „lepiej brać”, bo to byłoby po prostu nieodpowiedzialne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 godzin temu, Domenicopp napisał(a):

Znaczy ten dulsevia to ostatni lek przepisany przez lekarza dla mnie . 🙂 Parogen byl 2 z kolei 

Cześć, popieram przedmówców - leki przeciwdepresyjne należy brać pod nadzorem lekarza.

Parogen to bardzo solny lek, ważne jest zwiększanie dawki (wg. wskazań lekarza) mi pomógł dopiero ten lek ale wejście na najwyższą dawke było straszne (myśli samobójcze, zesp. niespokojnych nóg i rąk, reakcje alergiczne, rozstrój żołądka, itp). Zapisz się na NFZ (jak nie masz kasy), ja chodziłem prywatnie i tez zmieniałem lekarza bo do pierwszego niemiałem zaufania, traktował mnie jak powietrze i dopiero kolejny lekarz w pełni sie moim przypadkiem zainteresował, słuchał, razem się nie podaliśmy i szukaliśmy leku który w końcu pomoże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17 minut temu, miL;) napisał(a):

Cześć, popieram przedmówców - leki przeciwdepresyjne należy brać pod nadzorem lekarza.

Parogen to bardzo solny lek, ważne jest zwiększanie dawki (wg. wskazań lekarza) mi pomógł dopiero ten lek ale wejście na najwyższą dawke było straszne (myśli samobójcze, zesp. niespokojnych nóg i rąk, reakcje alergiczne, rozstrój żołądka, itp). Zapisz się na NFZ (jak nie masz kasy), ja chodziłem prywatnie i tez zmieniałem lekarza bo do pierwszego niemiałem zaufania, traktował mnie jak powietrze i dopiero kolejny lekarz w pełni sie moim przypadkiem zainteresował, słuchał, razem się nie podaliśmy i szukaliśmy leku który w końcu pomoże.

No niestety już dziś rano wziąłem 1/4 dawki parogenu .. Będę zaczynał od najmniejszej dawki

Mam ciężki okres w życiu teraz .. wplatanie się w pożyczki 10-12 tys muszę to spłacić + brak pracy obecnie + zle dbanie o siebie , jestem chudy itd zero motywacji . Mam nadzieje , ze ten lek mi pomoże i musze się wziąć za siebie .. 

Ps . I czy odrealnienie lub depersonalizacja to mogą być źródła lękowe? Nie pisałem tego ale kilka lat temu w Anglii paliłem marihuanę ze szwagrem i bałem sie , że siostra się o tym dowie  i strasznie wtedy się czułem jakbym był w innym świecie … I od tego się w sumie zaczęło .. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

37 minut temu, Domenicopp napisał(a):

No niestety już dziś rano wziąłem 1/4 dawki parogenu .. Będę zaczynał od najmniejszej dawki

Mam ciężki okres w życiu teraz .. wplatanie się w pożyczki 10-12 tys muszę to spłacić + brak pracy obecnie + zle dbanie o siebie , jestem chudy itd zero motywacji . Mam nadzieje , ze ten lek mi pomoże i musze się wziąć za siebie .. 

Ps . I czy odrealnienie lub depersonalizacja to mogą być źródła lękowe? Nie pisałem tego ale kilka lat temu w Anglii paliłem marihuanę ze szwagrem i bałem sie , że siostra się o tym dowie  i strasznie wtedy się czułem jakbym był w innym świecie … I od tego się w sumie zaczęło .. 

"używki" zawsze wpływają na mózg, myślę że obecnie ciężko trafić czyste zioło, jak kupiłeś coś z domieszką chemii to mogło tak zadziałać...

Używki + choroba = choroba

Znajdź pracę, spłać długi (myślę, że to cię ciągnie w dół) i zapisz się do lekarza.

Napisałeś, że wziąłeś dawkę leku... ten lek naprawdę początkowo może ostro mieszać w organizmie i zazwyczaj na początku potęguje objawy choroby. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Domenicopp napisał(a):

Według mnie źle robisz. Będziesz czuł niepokój, bo leczysz się na własną rękę. Dodatkowo wystąpią zapewne skutki uboczne i będziesz przerażony, tak mniemam..i z kim się skontaktujesz? Z lekarzem, który nie podjął nawet leczenia z Tobą? Czy z forumowiczami, którzy Ci nie pomogą, tylko mocno opierdzielą?

Edytowane przez Verinia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, Domenicopp napisał(a):

Parogen to nie cukierki, które „pomogą” po jednym dniu. To lek, który działa dopiero po czasie, przy regularnym stosowaniu – zwykle po kilku tygodniach. W pierwszych dniach często dochodzi wręcz do nasilenia objawów – lęku, bezsenności, niepokoju, derealizacji. Tym bardziej nie wolno go brać „na własną rękę” ani odstawiać bez konsultacji.

Leki z tej grupy wymagają stałej opieki lekarskiej, bo działają na neuroprzekaźniki, które wpływają na cały Twój układ nerwowy i psychikę. Dlatego raz jeszcze: skonsultuj się z lekarzem – nawet online, nawet prywatnie – ale nie lecz się sam. Proszę Cię, potraktuj to poważnie. Jeśli sytuacja Cię przerasta – tym bardziej nie zostawaj z tym sam. Są lekarze, także online, są konsultacje na NFZ i prywatnie. Nie rób sobie więcej szkody.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, Dryagan napisał(a):

Parogen to nie cukierki, które „pomogą” po jednym dniu. To lek, który działa dopiero po czasie, przy regularnym stosowaniu – zwykle po kilku tygodniach. W pierwszych dniach często dochodzi wręcz do nasilenia objawów – lęku, bezsenności, niepokoju, derealizacji. Tym bardziej nie wolno go brać „na własną rękę” ani odstawiać bez konsultacji.

Leki z tej grupy wymagają stałej opieki lekarskiej, bo działają na neuroprzekaźniki, które wpływają na cały Twój układ nerwowy i psychikę. Dlatego raz jeszcze: skonsultuj się z lekarzem – nawet online, nawet prywatnie – ale nie lecz się sam. Proszę Cię, potraktuj to poważnie. Jeśli sytuacja Cię przerasta – tym bardziej nie zostawaj z tym sam. Są lekarze, także online, są konsultacje na NFZ i prywatnie. Nie rób sobie więcej szkody.

Ale jesli juz wziałem dzis 1/4 dawki to mam brac dalej? czy przerwac? A czemu miesza ten lek w neuroprzekaznikach ? miesza na gorsze tak? 

Mam wrazenie, ze te uczucie jest spowodowane głownie moim długiem teraz... Siedzę kilka miesiecy w domu bez pracy .. Chce jechac za granice teraz by to odrobic ;( Dodatkowo cały czas listy przychodza do mnie praktycznie a dzis sie np rodzice dowiedzieli , nie wiem cyz nie powiedziec im o długu i by pomogli mi w splacie to bym im splacał sobie bo boje się sadu itd... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

39 minut temu, Domenicopp napisał(a):

Czyli nie brać tego parogenu już ? Bo wczoraj wziąłem 1/4 dawki 

Jak coś to dodatkowo mam hydroksyzyne .. więc jakby coś się działo to mogę się nią wspomagać 

Nie słuchaj nikogo tutaj co ci każą leki odstawiać tylko idź najpierw do lekarza. Niech on zdecyduję a nie ty sam.

15 minut temu, Verinia napisał(a):

Nie bierz i umów się na wizytę z lekarzem.

Przestań jak odstawi to nie wiadomo co mu się stanie. Nie wolno tak doradzać niech idzie najpierw do lekarza. Nie na własną rękę odstawiać. Nie wolno tak może sobie zrobić krzywdę.

19 minut temu, Dryagan napisał(a):

@Domenicopp nadal chcesz o to pytać randomowych użytkowników Forum??? Naprawdę????

Masz rację że tak mu napisałeś tutaj ludzie nie wiedzą co piszą i te porady można sobie wsadzić gdzieś.

Ludzie nie słuchajcie innych tutaj tutaj są różni ludzie i różne historie jeden ma schizofrenia inny co innego. Jednym się zdaję że jeden i drugi to ta sama osoba bo podobne komentarze dają. Nie słuchaj nikogo @Domenicopp. Powodzenia i zdrowia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Małgorzata999997 napisał(a):

Nie słuchaj nikogo tutaj co ci każą leki odstawiać tylko idź najpierw do lekarza. Niech on zdecyduję a nie ty sam.

Przestań jak odstawi to nie wiadomo co mu się stanie. Nie wolno tak doradzać niech idzie najpierw do lekarza. Nie na własną rękę odstawiać. Nie wolno tak może sobie zrobić krzywdę.

Masz rację że tak mu napisałeś tutaj ludzie nie wiedzą co piszą i te porady można sobie wsadzić gdzieś.

Ludzie nie słuchajcie innych tutaj tutaj są różni ludzie i różne historie jeden ma schizofrenia inny co innego. Jednym się zdaję że jeden i drugi to ta sama osoba bo podobne komentarze dają. Nie słuchaj nikogo @Domenicopp. Powodzenia i zdrowia.

Przecież on go bierze jeden dzień.

Czytałaś wgl jego komentarze, czy tylko tak piszesz dla pisania? XD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, Verinia napisał(a):

Przecież on go bierze jeden dzień.

Czytałaś wgl jego komentarze, czy tylko tak piszesz dla pisania? XD

No dokładnie .. Tragedia , ja sam wiem co lepsze dla mnie jest .. Po prostu zacząłbym brać 1/4 dawki przez 1 tydz i co tydzień bym zwiększał dawkę  tak jak wtedy mi lekarz mówił , moim zdaniem wizyta i płacenie 300 zł za wizytę w tym przypadku jest zbędna ponieważ wiem jak już to dawkować a po prostu jakbym chciał odstawić parogen to wtedy się umówię już napewno .. Po prostu miałem i tak ten lek przepisany przez lekarza psychiatrę więc nie biorę go w ciemno .. 

Więc może po prostu zacząć stopniowo zwiększać dawkę , wczoraj wziąłem 1/4 dawki i co tydzień bym zwiększał o połowę . Tak jak wtedy mi lekarz mówił . Co myślicie o tym . Ostatni raz już zadaje to pytanie bo nie chce robić spamu 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, Domenicopp napisał(a):

No dokładnie .. Tragedia , ja sam wiem co lepsze dla mnie jest .. Po prostu zacząłbym brać 1/4 dawki przez 1 tydz i co tydzień bym zwiększał dawkę  tak jak wtedy mi lekarz mówił , moim zdaniem wizyta i płacenie 300 zł za wizytę w tym przypadku jest zbędna ponieważ wiem jak już to dawkować a po prostu jakbym chciał odstawić parogen to wtedy się umówię już napewno .. Po prostu miałem i tak ten lek przepisany przez lekarza psychiatrę więc nie biorę go w ciemno .. 

No ja rozumiem o co chodzi.

Zrobisz jak uważasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

16 godzin temu, Domenicopp napisał(a):

Ale jesli juz wziałem dzis 1/4 dawki to mam brac dalej? czy przerwac? A czemu miesza ten lek w neuroprzekaznikach ? miesza na gorsze tak? 

Mam wrazenie, ze te uczucie jest spowodowane głownie moim długiem teraz... Siedzę kilka miesiecy w domu bez pracy .. Chce jechac za granice teraz by to odrobic ;( Dodatkowo cały czas listy przychodza do mnie praktycznie a dzis sie np rodzice dowiedzieli , nie wiem cyz nie powiedziec im o długu i by pomogli mi w splacie to bym im splacał sobie bo boje się sadu itd... 

Każdy lek psychotropowy miesza w neuroprzekaźnikach na tym polega jego działanie, problem z ssri i parogenem jest taki że początek brania zwykle do miesiąca jest trudny i warto poprosić o pomoc lekarza jeśli chcesz to brać, np lekarz może przepisać lek pomocniczy który złagodzi skutki uboczne parogenu lub zmieni lek

Edytowane przez Wili2359

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Domenicopp napisał(a):

A nie zaszkodzę sobie takim braniem? W sensie ty ten parogen brałaś? Silny to chyba lek jest co nie? Ponoć tyje się po nim , przydałoby mi się trochę masy xd

Jak sobie zaszkodzisz to będziesz mógł mieć pretensje tylko do siebie. Miałeś pisane nie raz, że powinieneś skonsultować się z lekarzem. Zdecydowałeś że to niepotrzebne, to teraz martw się sam jak coś się zacznie dziać 🤷‍♀️

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Domenicopp napisał(a):

Więc może po prostu zacząć stopniowo zwiększać dawkę , wczoraj wziąłem 1/4 dawki i co tydzień bym zwiększał o połowę . Tak jak wtedy mi lekarz mówił . Co myślicie o tym . Ostatni raz już zadaje to pytanie bo nie chce robić spamu 🙂

Skoro uważasz, że sam wiesz co robić, to po jaką chol.rę pytasz się o to użytkowników Forum? Żeby na nich zrzucić odpowiedzialność czy co? 

2 godziny temu, Domenicopp napisał(a):

A nie zaszkodzę sobie takim braniem? W sensie ty ten parogen brałaś? Silny to chyba lek jest co nie? Ponoć tyje się po nim , przydałoby mi się trochę masy xd

Naprawdę uważasz, że ktokolwiek jest w stanie tutaj ocenić czy sobie zaszkodzisz czy nie? Ty naprawdę nie jesteś w stanie czytać ze zrozumieniem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 minut temu, Dryagan napisał(a):

Skoro uważasz, że sam wiesz co robić, to po jaką chol.rę pytasz się o to użytkowników Forum? Żeby na nich zrzucić odpowiedzialność czy co? 

Naprawdę uważasz, że ktokolwiek jest w stanie tutaj ocenić czy sobie zaszkodzisz czy nie? Ty naprawdę nie jesteś w stanie czytać ze zrozumieniem

Wątpię, że cokolwiek do niego dociera...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi