Skocz do zawartości
Nerwica.com

Nerwica a gastroskopia pomocy !

rixaa

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś z Was nerwicowców miał wykonywana gastroskopię i jakoś to przeszedl ? Muszę zrobić bo mam mocne ataki ścisku żołądka promieniujące na plecy wiec jedynym wyjściem jest zrobienie gastroskopii. Mam nerwicę lękowa i nie dość że jestem przerażona co może mi tam wyjść to jeszcze trzęsę się ze strachu na samą myśl o badaniu.. ponoć psikają gardło znieczuleniem co jeszcze bardziej mnie stresuje bo jak mi raz dentystka tak znieczulila gardło to myślałam odrazu że się udusze i dostałam mega silnego ataku paniki.. także stres szybuje w górę jak jeszcze będę musiała Do tego połknąć jakaś rurkę .. dramat .. o znieczuleniu ogólnym nawet nie myślę bo się nie dam uśpić .. jak to przetrwać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@rixaa Hej 🙂 W tym roku miałem robioną gastroskopię i kolonoskopię w jeden dzień.Miałem podejrzane bóle żołądka i inne objawy. Okropnie się bałem. Podczas badania gastroskopijnego masz opiekę lekarza i pielęgniarki (przynajmniej tak było w moim przypadku), w każdej chwili można przerwać badanie - o to się nie martw. Miałem znieczulone gardło, potem włożono mi rurkę - uwierz mi, że tej rurki prawie nie czujesz, bo jest cieniutka i nie ma możliwości, żebyś zaczęła się dusić (ja też się tego bałem,ale po 30 sekundach przyzwyczajasz się do tej rurki i generalnie wykonujesz polecenia lekarza - czyli przewrócenie się na bok, i nie łykanie kiedy już przełkniesz sondę - nie żeby coś miało się stać jak zaczniesz łykać podczas badania, ale to je utrudnia - a po co sobie je przedłużać 🙂 ) Jak masz rurkę w żołądku, to tylko słuchasz lekarza i czekasz, aż całe badanie się zakończy. Cale badanie trwa nie więcej niż dwie - trzy minuty. I jeszcze raz powtórzę,że gdyby cokolwiek się działo jesteś cały czas pod opieką,i w każdej chwili rurkę z sondą można wyjąć. Kolonoskopia też nie straszna jak coś 🙂

Edytowane przez depresyjny86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałam dwa razy, raz w pełnym epizodzie hipochondrii, starym sprzętem i grubą rurą, było ok. Drugi raz jako element diagnozy przewlekłych bólów w żebrach, przez nos ciebką rurką, też było ok. Ja się oczywiście zawsze denerwuję przed inwazyjnymi badaniami, ale ludzie bez nerwicy też tak mają

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi