Skocz do zawartości
Nerwica.com

Omdlenia w nerwicy lękowej

ocek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czy ktoś z was cierpi na omdlenia w przypadku nerwicy? W moim przypadku omdlenia zdarzają się od dzieciństwa, zaczęło się w kościele, na cmentarzu, w szkole, w pracy. Zawsze są to omdlenia w obecności ludzi (fobia społeczna) duża ilość krwi (hemofobia) duży stres - zawsze występuje gdy jest dużo osób, lub jakaś stresująca sytuacja. Po prostu od dużej ilości stresu przychodzi uczucie w głowie, mroczki przed oczami, utrata świadomości i w ostateczności jeśli nie zareaguje (opuszczę miejsce lub się położę) utrata przytomności. Zdarza się to siedząc i stojąc, nie mam hiperwentylacji, mogę spokojnie oddychać a i tak to nastąpi. Od ciągłych omdleń nabawiłem się nerwicy lękowej.

Kardiolog zaliczony, neurolog zaliczony, holter był, tilt test wynik negatywny. Mam guza 3cm na tarczycy jednak wyniki tsh ft4 w normie. 

Aktualne leczenie to parogen 40mg (pomaga trochę) + pregabalin 2x75mg od neurologa (nie pomaga odstawiam)

Kardiolog polecił odstawienie parogenu jednak przez 2 miesiące powróciła nerwica ciągłe poddenerwowanie, duszności, duża drerealizacja i musiałem wrócić.

Czy ktoś z was cierpi na takie objawy? Jakie macie leczenie? W 3 książkach o nerwicy i jej leczeniu spotkałem się ze stwierdzeniem, że w jej przypadku omdlenie jest niemożliwe więc jak to w końcu jest z tym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

30 minut temu, ocek napisał(a):

Czy ktoś z was cierpi na takie objawy? Jakie macie leczenie? W 3 książkach o nerwicy i jej leczeniu spotkałem się ze stwierdzeniem, że w jej przypadku omdlenie jest niemożliwe więc jak to w końcu jest z tym?

To wskazuje na zaburzenia konwersyjne, które należą do grupy zab. lękowych. Leczenie to głównie psychoterapia, leki tylko wspomagająco. Same leki często są nieskuteczne.

I wiem co mówię, bo żyłam z podobnymi objawami 15 lat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem w jakich książkach jest napisane że przy nerwicy nie da się zemdleć, bo zemdleć da się w każdej stresowej sytuacji i bez nerwicy. Np znajomy, którego marzeniem była kariera wojskowa w siłach specjalnych mdlał przy każdym pobieraniu krwi i zastrzyku. Ogólnie krew, pierwsza pomoc i inne urazy nie robiły na nim wrażenia, a strzykawka tak i chłop 2 metry po bezproblemowym zszyciu rany zrobił się biały na twarzy i odpłynął jak pielęgniarka przyszła ze szczepionką na tężec…

Mi się od nerwicy robiło słabo, szczególnie jak miałam hipochondrię i np wymacałam jakiś węzeł chłonny to od razu zlewał mnie zimny pot i robiło mi się ciemno przed oczami. Nie mam tendencji do omdleń więc nie mdlałam, ale było blisko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 minut temu, minou napisał(a):

Np znajomy, którego marzeniem była kariera wojskowa w siłach specjalnych mdlał przy każdym pobieraniu krwi i zastrzyku.

Omdlenie przy pobraniu krwi jest normalne i uznawane za fizjologiczne. Nie jest to patologia.
Krew z zasady krąży w obiegu zamkniętym i tak powinno pozostać. Jeśli obieg staje się otwarty z jakiegoś powodu ma prawo to spowodować omdlenie. 
Inna sprawa, że odróżnijmy omdlenie od zasłabnięcia, bo to nie jest to samo. I przy pobraniu krwi, czy innych tego typu sytuacjach zdarzają się zasłabnięcia, nie omdlenia.

Edytowane przez acherontia styx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

35 minut temu, acherontia styx napisał(a):

Omdlenie przy pobraniu krwi jest normalne i uznawane za fizjologiczne. Nie jest to patologia.
Krew z zasady krąży w obiegu zamkniętym i tak powinno pozostać. Jeśli obieg staje się otwarty z jakiegoś powodu ma prawo to spowodować omdlenie. 
Inna sprawa, że odróżnijmy omdlenie od zasłabnięcia, bo to nie jest to samo. I przy pobraniu krwi, czy innych tego typu sytuacjach zdarzają się zasłabnięcia, nie omdlenia.

Tak jak opisałam, ta osoba nie miała problemu z przerwaniem ciągłości krwiobiegu przez dużą ranę, która wymagała szycia, ale szczepionka (która jest domięśniowa, nie ingeruje w układ krwionośny) spowodowała, że zemdlał. Nie znam się aż tak na różnicy pomiędzy zasłabnięciem a omdleniem, ale jeśli ktoś spada z krzesła na podłogę nieprzytomny to chyba jednak zemdlał? 
Kiedyś damy mdlały na zawołanie, to było modne 😊

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi