Skocz do zawartości
Nerwica.com

Co dziś zrobiliśmy dla swojego zdrowia

Priscilla_126

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, little angel napisał(a):

to prawda, cukier to śmierć

nie jem słodyczy, chyba że z piekarni jakieś rogaliki, i niestety słodzę kawę

Ee tam, konsumuje cukier litrami a badania robione regularnie co kilka lat mam idealne - szczególnie glukoze, insuline i to coś glikowane

3 godziny temu, Grouchy napisał(a):

85.x - 81.x Może nie ma szału ale przecież to nie koniec. Mierzę w 78.

Gratsy, w trzy miesiące bez wyrzeczeń i cierpień to świetny wynik. Ja się męcze i licze kalorie, troche mi smutno bo okazało się że przy 74 dalej mam bebzol i nie widać mi mięśni brzucha. Chyba musze dopiero zejść do wagi szczurzej, genetycznego rozłożenia smalcu nie pokonam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 godzin temu, conditioner napisał(a):

Ee tam, konsumuje cukier litrami a badania robione regularnie co kilka lat mam idealne - szczególnie glukoze, insuline i to coś glikowane

Gratsy, w trzy miesiące bez wyrzeczeń i cierpień to świetny wynik. Ja się męcze i licze kalorie, troche mi smutno bo okazało się że przy 74 dalej mam bebzol i nie widać mi mięśni brzucha. Chyba musze dopiero zejść do wagi szczurzej, genetycznego rozłożenia smalcu nie pokonam

Jak ci zalezy na mniejszej ilosci kalorii w posiłkach, a lubisz słodkie, to można cukier zamienić na erytrytol np.., jest zdrowy, i nie ma w ogóle kalorii.., co prawda jest troche mniej słodki, no, ale coś za coś (poza tym można dac go więcej). Tylko wtedy oczywiście odpadają gotowe słodycze, czy przekąski.. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@którędy_do_lasu nie demonizuję, ale „erytrytol jest zdrowy i bez kalorii” brzmi zbyt różowo. To słodzik dopuszczony do obrotu i dla wielu osób ok w małych ilościach, ale: ma praktycznie 0 kcal i słodzi słabiej niż cukier, więc zwykle trzeba go sypać więcej, u części osób większe dawki kończą się wzdęciami/biegunką, ostatnie lata przyniosły badania, które stawiają przy nim znak zapytania przy ryzyku sercowo-naczyniowym (to nie wyrok, ale do „zdrowy” mu daleko).

Jeśli komuś zależy na mniejszej kaloryczności, sensowniej jest po prostu mniej dosładzać i stawiać na mniej przetworzone rzeczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi