Skocz do zawartości
Nerwica.com

Renta

sebastian86

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, acherontia styx napisał(a):

No to raczej nie ja podążam w odwrotnym kierunku ;) 

Zatem należy uzgodnić kierunki na naszych kompasach:)

3 godziny temu, acherontia styx napisał(a):

bo można mieć orzeczenie o stopniu umiarkowanym i nie dostać w ogóle renty ;)  także tak, mogą być orzeczenia skrajnie różne.

To nie są skrajne decyzje. Znam skrajniejsze.

Czy znajomi lub inne osoby oceniają Cię jako fajną?:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, acherontia styx napisał(a):

Raczej jakby mnie tak nie oceniali to by nie utrzymywali ze mną kontaktów, a czemu pytasz?

Nie zawsze tak jest. Wydajesz się fajna:⁠-⁠)

Godzinę temu, sebastian86 napisał(a):

Złozylem dzis sprzeciw wobec decyzji Zusu. teraz trzeba czekac w napieciu.

Trzymam kciuki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

16 godzin temu, MarekWawka01 napisał(a):

Dlatego zmieniam lekarza prowadzącego, bo diagnoz na tą chwilę mam kilka, jakby nie było: zaburzenie schizotypowe, zespół Aspergera, zaburzenie depresyjno-lękowe, zaburzenia adaptacyjne. W zaświadczeniu też nie wpisał mi za wiele.

U mnie na komisji w sumie było spoko. Lekarz dopytywał od kiedy się zaczęły problemy, jak bardzo się nasilały itd.

Psycholog zaś pytała jak ogólnie funkcjonuję tj. czy pracuję, uczę się, kto mi pomaga, czy daję sobie sam radę, czy mam dobre wsparcie psychiczne. 

Ostatecznie dano mi stopień lekki na 2 lata, orzeczono mi też, że mogę pracować wszędzie.

Czy jak dostawałeś ten lekki stopień, to było wpisane, że masz zaburzenia schizotypowe (zwłaszcza razem z zespołem Aspergera)? Ja na ZA, F21 (z ICD-10) i OCD dostawałem zawsze stopień umiarkowany czy całkowitą niezdolność do pracy. Co oznacza, że możesz pracować wszędzie? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, take napisał(a):

Czy jak dostawałeś ten lekki stopień, to było wpisane, że masz zaburzenia schizotypowe (zwłaszcza razem z zespołem Aspergera)? Ja na ZA, F21 (z ICD-10) i OCD dostawałem zawsze stopień umiarkowany czy całkowitą niezdolność do pracy. Co oznacza, że możesz pracować wszędzie? 

Lekarz mi wpisał tylko Aspergera, a powinien mi wpisać jeszcze zaburzenie schizotypowe, które miałem niedawno diagnozowane. Mogę pracować wszędzie, bo mam wpisane w orzeczeniu "otwarty rynek pracy". Samego Aspergera nie mam, bo mam takie stany psychiczne (lęki, depresja) tak poważne, że wymagam podawania leków. To też mam wpisane w orzeczeniu, że wymagam środków leczniczych. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jeżeli wnioskowało sie tylko o rente socjalną w zus bez wnioskowania o świadczenie uzupełniające to orzecznik moze orzec o calkowitej niezdolnosci do pracy i samodzielnej egzystencji czy tylko o całkowitej niezdolnosci do pracy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 16.07.2023 o 14:13, acherontia styx napisał(a):

Orzecznik orzeka tylko o tym czego dotyczy wniosek. Nic ponad to.

A więc jeśli był składany sam wniosek o rente socjalną bez wniosku o świadczenie uzupełniające to orzecznik nie moze orzec całkowitej niezdolności do pracy i do samodzielnej egzystencji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 godzin temu, acherontia styx napisał(a):

Orzecznik da Ci tylko orzeczenie o niezdolności do pracy. Jeśli składasz z powodu zaburzeń nerwicowych wniosek o rentę, to nawet nie liczyłabym na to, że ją dostaniesz, albo dostaniesz, ale na pół roku, max rok i koniec.

Znaczy się źle. Lekarz może orzec też niezdolność do samodzielnej egzystencji, ale orzekają to baaaardzo rzadko i nie liczyłabym na to.

dobre i te pół roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 godzin temu, acherontia styx napisał(a):

Orzecznik da Ci tylko orzeczenie o niezdolności do pracy. Jeśli składasz z powodu zaburzeń nerwicowych wniosek o rentę, to nawet nie liczyłabym na to, że ją dostaniesz, albo dostaniesz, ale na pół roku, max rok i koniec.

Znaczy się źle. Lekarz może orzec też niezdolność do samodzielnej egzystencji, ale orzekają to baaaardzo rzadko i nie liczyłabym na to.

Chodzi mi tutaj bardziej o procedury jakie są w tym orzekaniu niż jakiś konkretny przypadek.

A więc jeżeli był skladany wniosek o rente socjalną bez wniosku o swiadczenie uzupełniające to orzecznik może orzec o niezdolnosci do pracy i samodzielnej egzystencji bo teraz nie rozumiem po tym Twoim ostatnim zdaniu jak to jest :). Nie denerwuj sie na mnie ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 godzin temu, kulfon808 napisał(a):

a nie chcecie złozyc papierów na zasiłek stały?

Tam tez jest komisja i lekarz orzecznik i jest latwiej dostać niz w zusie.

ja mam zaburzenia nerwicowe i zaburzenia nastroju a dostałem na 5 lat owy zasiłek na komisji lekarskiej

a co to za zasilek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, acherontia styx napisał(a):

Tak, może orzec o niezdolności do pracy + niezdolności do samodzielnej egzystencji.
Ale tak jak pisałam, niezdolności do samodzielnej egzystencji na 99% Tobie nie orzekną, bo to na prawdę człowiek musi nie być w stanie sam się ubrać i jedzenia sobie przygotować, żeby takie coś orzekli.

A zobacz proszę jeszcze ten druczek. Co z niego wynika?

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://www.zus.pl/documents/10182/788036/ESOC-Z_do%2Bzapisu/aeb32726-1547-cd50-3ef4-4c53132f8427&ved=2ahUKEwiSgeSQp5mAAxVfKBAIHfZeBLcQFnoECBoQAQ&usg=AOvVaw0SizfTiz757Z-gfUiWCo_8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

45 minut temu, kulfon808 napisał(a):

zlozyc papiery na ten zasilek stały w gminnej opiece spolecznej lub MOPSIE i stanac na komisje lekarska u lekarza orzecznika psychiatry 

to jak mi sie nie uda dostac renty socjalnej to moze sprobuje ten zasilek. a do tego zasilku jakie papiery sa potrzebne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystkie papiery z leczenia psychiatrycznego i pobyty w szpitalach i z tego orzecznik psychiatra na komisji wydaje lub nie wydaje stopien niepelnosprawnosci

Na rente socjalna jest trudno dostać ja stawałem na rente socjalna lata temu i mi odmowili z tego wzgledu zeby rente socjalna dostac trzeba miec udokumentowane ze sie zachorowalo przed 18 rokiem zycia. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, acherontia styx napisał(a):

O świadczenie uzupełniające (jeśli chodzi Ci o 500+) możesz rteż złożyć wniosek już po otrzymaniu renty i niezdolności do samodzielnej egzystencji.

Skąd masz taką wiedze o tym? Pracowałas tam kiedyś :))?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, kulfon808 napisał(a):

wszystkie papiery z leczenia psychiatrycznego i pobyty w szpitalach i z tego orzecznik psychiatra na komisji wydaje lub nie wydaje stopien niepelnosprawnosci

Na rente socjalna jest trudno dostać ja stawałem na rente socjalna lata temu i mi odmowili z tego wzgledu zeby rente socjalna dostac trzeba miec udokumentowane ze sie zachorowalo przed 18 rokiem zycia. 

skladalem papiery takze do orzecznictwa ws niepelnosprawnosci. czyli bede musial dostac umiarkowany stopien zeby myslec o zasilku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 17.07.2023 o 22:28, acherontia styx napisał(a):

Na pół roku, rok max? No a co jeżeli nie ma poprawy żadnej? Wtedy nie przedluzaja?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi