Skocz do zawartości
Nerwica.com

Dzienne Wrony - Nocne Darki (czynne 24 h na dobę)

Dryagan

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, bei napisał(a):

Serio? Doszukiwanie sie na siłę chorób może być naprawdę wykańczające.

To nie jest szukanie chorób, bo nikt celowo u siebie choroby nie szuka. Po prostu czytasz o jakiejś chorobie i nagle zaczynasz odczuwać jej objawy. Owszem, jak ktoś ma skłonności do hipochondrii to może się to rozkręcić w wykonywanie badań etc., ale większość przejdzie nad tym do porządku dziennego a po kilku dniach "cudownie ozdrowieje", bo nie będzie nawet o tym myśleć już i pamiętać, że kilka dni wcześniej objawy pasowały.
U mnie pamiętam po wykładach z psychiatrii wszyscy mieli combo pt. schizofrenia + CHAD 🤷‍♀️ czy ktoś rzeczywiście ma? Nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Catriona ale ja nie wiem czy alone05 studiowała coś związanego z medycyną.

Ja miałam na myśli sytuacje, gdy ktoś ma na tym punkcje obsesje, może właśnie chodziło mi o hipochodrie, nozofobię albo cyberchondrię, ale nie jestem pewna bo nie znam tych zaburzeń.

Co do syndromu studenta medycyny to gdzieś tam może obilo mi się wcześniej o uszy,  ale nie wiedzialam, że to jest tak na poważnie, tylko trochę na zasadzie opini, że studenci psychologi idą na studia żeby sammu sobie pomóc.

Ja zaczęłam się doszukiwać u siebie schizofreni,  po tym jak się dowiedziałam że bliska mi osoba przeżyła psychozę. Zaczełam o tym czytać i zaczęłam sie bać że jakieś wydarzenia z mojego życia mogą świadczyć o tym,  że mam schizofrenię, ale nie było tak że samo czytanie powodowało obiawy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@menda2 trochę się rozlała... ta kawa.  

Witam wszystkich! Remont w domu zakończony – kurz opadł, farba wyschła, a ja nareszcie mogę odetchnąć. Przeniosłem się na wieś do rodziny – cisza, spokój, koguty pieją, a przyroda jakby specjalnie dla mnie wrzuciła tryb „relaks”. Czas kontemplacji i ładowania baterii – pozdrawiam z krainy błogiego nicnierobienia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

55 minut temu, Dryagan napisał(a):

@menda2 trochę się rozlała... ta kawa.  

Witam wszystkich! Remont w domu zakończony – kurz opadł, farba wyschła, a ja nareszcie mogę odetchnąć. Przeniosłem się na wieś do rodziny – cisza, spokój, koguty pieją, a przyroda jakby specjalnie dla mnie wrzuciła tryb „relaks”. Czas kontemplacji i ładowania baterii – pozdrawiam z krainy błogiego nicnierobienia!

Miłego relaksu ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi