Skocz do zawartości
Nerwica.com

Dzisiaj czuje się...

katrin123

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, Purpurowy napisał(a):

Niepicie to byłby dopiero początek długiej drogi...

Owszem długiej, krętej i wyboistej i dobrze o tym wiesz..to podstawa w Warszawie czy też gdzie indziej. Droga ciężka ale warta zachodu. Jesteśmy tu bo wszyscy mamy pod górę mniej lub bardziej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20 minut temu, Catriona napisał(a):

@Melodiaa, @Maat, @Mic43 Wy na prawdę się łudzicie, że pisaniem i głaskaniem zmotywujecie kogoś do terapii uzlaeżnień? 
Odpowiedź brzmi nie. Taka osoba póki sama nie sięgnie dna i nie zacznie jej być wstyd za to co robi pod wpływem alkoholu nie wyjdzie z tego i żadne terapie, nawet przysmusowe nic nie dadzą. A kolega wręcz się chwali jak bardzo się upadla 🤷‍♀️ widocznie jeszcze nie trafił na swoje dno. 

Tiaaa, bo to jest właśnie tak proste. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 minut temu, Mic43 napisał(a):

Tiaaa, bo to jest właśnie tak proste.

Nie jest proste. Ja nigdzie tak nie napisałam.  Ale ile razy kolega wspominał o szpitalu, ze ma skierowania i się zgłosił i musi czekać bo nie ma miejsc? 
Powiem tak: sprawdzałam wtedy liczbę dostępnych miejsc w placówkach w rejonie w którym był. Miejsca były od ręki praktycznie lub max tydzień czekania w systemie kolejkowym. To są dane jawne, można sprawdzić na stronie NFZ, w dni robocze aktualizowane codziennie i każda placówka medyczna ma obowiązek to raportować. Zarówno w przypadku pilnych przyjęć jak i przypadków stabilnych.
Kto chce znajdzie sposób, kto nie chce, znajdzie powód.

I tak, jak gdzieś nie ma miejsc i kolejki są na kilka miesięcy czekania to potrafi pokazywać terminy na 2 lata do przodu. System nie kłamie, bo szpitale to muszą codziennie zgłaszać, chociażby po to, żeby karetki wiedziały do których szpitali mogą zawozić pacjentów, a do których nie.

Proszę, masz przykłady z Warszawy:
image.thumb.png.915a1c376cdc8eaf9b6ef31e7a1c62a0.pngTerminy na wczoraj.

Edytowane przez Catriona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I ja mogę sypać przykładami gdzie ktoś nie chce się leczyć. Tylko w tym tygodniu, młody facet, wymioty treścią fusowatą wskazujące na krwawienie z górnego odcinka przewodu pokarmowego. Wyniki z krwi wskazujące że wątroba się poddaje. 2,5 promila alkoholu we krwi. Czy zgadza się na przyjęcie do szpitala (wszak krwawi z pp co może wskazywać na stan zagrożenia życia)? Nie. Lekarz rozłożył ręce i jedyne co powiedział to partnerce, że ona ma się ratować (iść na terapie dla współuzależnionych) bo samego pacjenta on nie może siłą zmusić do leczenia. 
Ważniejszy był alkohol niż życie 🤷‍♀️

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

40 minut temu, Catriona napisał(a):

I ja mogę sypać przykładami gdzie ktoś nie chce się leczyć. Tylko w tym tygodniu, młody facet, wymioty treścią fusowatą wskazujące na krwawienie z górnego odcinka przewodu pokarmowego. Wyniki z krwi wskazujące że wątroba się poddaje. 2,5 promila alkoholu we krwi. Czy zgadza się na przyjęcie do szpitala (wszak krwawi z pp co może wskazywać na stan zagrożenia życia)? Nie. Lekarz rozłożył ręce i jedyne co powiedział to partnerce, że ona ma się ratować (iść na terapie dla współuzależnionych) bo samego pacjenta on nie może siłą zmusić do leczenia. 
Ważniejszy był alkohol niż życie 🤷‍♀️

Hmmm. No bo może to życie wydaje się tak /cenzura/owe, że ludzie nie chcą się leczyć? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

34 minuty temu, Mic43 napisał(a):

Hmmm. No bo może to życie wydaje się tak /cenzura/owe, że ludzie nie chcą się leczyć? 

Nie o to chodzi.

Mówiłam już, że alkohol odmóżdża.

Człowiek uzależniony inaczej postrzega rzeczywistość.🙁☹️☹️☹️

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi