Skocz do zawartości
Nerwica.com

Miłosierdzie Boże

drań

Rekomendowane odpowiedzi

A secundo, jest bardzo żałosnym faktem zwracanie się do boga przed śmiercią, jeśli przez całe życie się w niego nie wierzyło. Mam nadzieję, że ja tak żałosny nie będę (a jeśli będę to wrócę na forum i dam znać!).

Żałosnym?

"Dobry Łotr jest symbolem Bożego Miłosierdzia; pokazuje, że nawet w ostatniej chwili życia można jeszcze powrócić do Boga. Jest patronem Gallipoli (Apulii), skruszonych złodziei, więźniów, umierających, skazanych na śmierć i dobrej śmierci oraz kapelanów więziennych, pokutujących i nawróconych grzeszników. Ludzie – zwłaszcza pogubieni życiowo – zwracają się do niego o pomoc i wstawiennictwo, ponieważ jest on wzorem doskonałego żalu za grzechy.

Mówią o nim trzej ewangeliści: Mateusz, Marek i Łukasz, ale tylko ten ostatni dokładnie przytacza rozmowę, jaką na chwilę przed śmiercią odbył z Jezusem i drugim ukrzyżowanym łotrem. Kiedy tamten urągał Jezusowi, Dyzmas skarcił go, mówiąc, że oni umierają słusznie, za swe zbrodnie, ale Jezus nic złego nie uczynił. Zwrócił się do Jezusa, prosząc, żeby wspomniał na niego, kiedy już przyjdzie do swego królestwa. A Jezus obiecał Dobremu Łotrowi, że jeszcze dziś będzie z Nim w raju. Był to pierwszy swoisty akt kanonizacji, którego jeszcze na Krzyżu dokonał Chrystus."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jung podchodzi do sprawy od strony technicznej, opisuje procesy psychiczne zachodzące podczas takie praktyki. Opisał to procesem indywiduacji. Nie usłyszysz u niego o oświeceniu, żywiołach itp podchodzi do tego w sposób naukowy. Ta książka najbardziej otworzyła mi oczy że tego typu praktyki to nie zabawa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli bedziesz praktykował dzogczen, przejdziesz proces indywiduacji.Jung nie nawija o żywiołach, tylko przekazuje bardziej w sposób naukowy, więc i terminy z takiego klimatu. Jung, to jest bardziej racjonalne podejście do duchowości.

Inaczej mówiąc indywiduacja jest rezultatem wszelkich praktyk duchowych. A więc ma w sobie i rozważania o ego,a nawet pozowala poznać jego strukture.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No w tym skrócie, co przedstawiłeś na forum było coś o żywiołach. Nie, ta książka wpadała mi po mojej przemianie i zrobiła na mnie przeogromne wrażenie intelktu człowieka, który ma tak obszerną wiedzę i w tak trafny i naukowy sposób potrafił opisać proces przemiany psychicznej, które we mnie zaszły. Ma ją nadal na półce i często do niej wracam. Tą książke można odkrywać całe życie. Zreszta my rozmawiamy o temacie tak niszowym, że dla przecietnego człowieka jest on gówno warty i nic go nie obchodzi egzystencja czy ego, tylko patrzy co do gara włożyć, w jakiej knajpie browar wypić i gdzie jaką fajną dupe bzyknąć. Dlatego ludzie po takich przemianach w ogóle nie pasują do społeczeństwa.Człowiek który przechodzi taką przemianę nie ma w ogole korzysci społecznych, mało tego, jest od groma stratny, a to ze wie cos wiecej, nikogo nie obchodzi.

A tak w ogole zobacz jakie ceny sąz a tą kisążkę. Ja zapłaciłem za swoją 120 zł, a jest z roku 1981 i ma wszystkie strony żółte :D to mówi wszystko o jej intelektualnej zawartości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a w Karma Kagyu, Buddyzmie Diamentowej Drogi też są nauki prowadzące do urzeczywistnienia natury własnej i natury rzeczywistości jako tej pierwotnej niezniszczalnej pustki, co interpretując wg fizyki kwantowej nazwalibyśmy superpozycją cząsteczek chyba, czy to o zunifikowane pole chodziło już nie pamiętam, tak czy tak też się zgadza ta tradycja z nauką fizyki. Karma Kagyu,, Buddyzm Diamentowej Drogi prężnie działa w PL i ma dużo ośrodków, tutaj ich strona http://www.buddyzm.pl/pl/

jest to akurat rodzaj buddyzmu przystosowanego do człowieka zachodu, może dlatego przyjął się lepiej niż inne buddyjskie tradycje.

Akurat mam książkę "108 odpowiedzi Jogina" który jest nauczycielem i propagatorem Karma Kagyu w PL, są tam ciekawe pytania oprócz tych dotyczących samej praktyki to też takie w stylu "co myślisz o masturbacji".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat mam książkę "108 odpowiedzi Jogina" który jest nauczycielem i propagatorem Karma Kagyu w PL, są tam ciekawe pytania oprócz tych dotyczących samej praktyki to też takie w stylu "co myślisz o masturbacji".

O, to znakomity rozwój duchowy. Czyli można by rzec, że niektórzy 15-latkowie, którzy również zastanawiają się nad tą kwestią, osiągnęli już wyższy stopień wtajemniczenia. Pędzę do księgarni, bo czuję się taki pusty w środku. :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bittersweet, a seks tantryczny to bajka! Ino trzeba umieć jakoś się zjednoczyć w sobie. Dr Andrzej Depko ponoć sam się uczy seksu tantrycznego. :D Dobry gość, lubię go słuchać, bo jest mocno wyluzowanym seksuologiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bittersweet, no sam w sensie, że ze swoją partnerką. ;) Chodzi o to, że jest lekarzem, wyznawcą medycyny zachodniej, która dysponuje wieloma środkami mogącymi uprzyjemnić (bądź uprzykrzyć) doznania, a jednak w dziedzinie miłości bliższa jest mu kultura wschodu. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a w Karma Kagyu, Buddyzmie Diamentowej Drogi też są nauki prowadzące do urzeczywistnienia natury własnej i natury rzeczywistości jako tej pierwotnej niezniszczalnej pustki, co interpretując wg fizyki kwantowej nazwalibyśmy superpozycją cząsteczek chyba, czy to o zunifikowane pole chodziło już nie pamiętam, tak czy tak też się zgadza ta tradycja z nauką fizyki. Karma Kagyu,, Buddyzm Diamentowej Drogi prężnie działa w PL i ma dużo ośrodków, tutaj ich strona http://www.buddyzm.pl/pl/

jest to akurat rodzaj buddyzmu przystosowanego do człowieka zachodu, może dlatego przyjął się lepiej niż inne buddyjskie tradycje.

Diamentowa Droga jest fajna opcją, a najbardziej jak się mieszka w Warszawie, bo mają tam liczną społeczność i mógłbyś się wymieniać doświadczeniami ze swojej praktyki. Tak sie rozwineli że budują za pare mln złotych jakąś swoją nową siedzibę do spotkań i medytacji. No i jest jeszcze Ole Nydhal, który przewodzi prawdopodobnie tej filozofii w Europie, ciekawy człowiek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Paluszka ? A może wibratorka ;) a co do joginów.To kiedyś widziałem w tv,jogę.Ciekawe to jest.Ale nie próbowałem.

Ale co chciałbyś osiągnąć orgazm, za pomocą jogi? To o czym mówi nasza koleżanka, to jakieś skrajne przypadki. Nie ma jogina, którego celem jest orgazm ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bonsai, niektórzy jogini potrafią się doprowadzić do orgazmu siła umysłu tylko, to kundalini joga czy coś :shock:

Czujesz sie lepsza,bo Ty doprowadzsz sie do orgazmu za pomocą swojego plauszka? :roll:

Nie po raz pierwszy nie ogarniam Twojej logiki - dlaczego lepsza ? Raczej czułabym sie lepsza, gdybym potrafiła to co ci jogini, bo to rzadka umiejetnośc.

BTW, skad ten paluszek czy wibratorek ? może wystarczy najprostsze rozwiązanie, jak penisek 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oni nie mają takie umiejętności, orgazmy pojawiają sie u nich jakby spontanicznie w czasie praktyk. Tylko takich ludzi jest na swiecie garstka, żyją oni njaczesciej jako samotnicy. Poświecaja swoje zycie, aby doprowadzic do całkowitego urzeczywsitnienia własnej natury. Ogarniasz? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi