Skocz do zawartości
Nerwica.com

Miłosierdzie Boże

drań

Rekomendowane odpowiedzi

No tak, nie ma to jak wysłuchać Jezusa chorego na schizofrenie, cierpiącego przez omamy i urojenia (badano zdrowie Jezusa, nie jest to 100% pewne ale wysoce prawdopodobne), później przekazując jego słowa latami z ust do ust (wiemy jak działają takie przekazy słowne, patrz plotka), następnie spisując i poprawiając wszystko setki razy by potem by po tych wszystkich interpretacjach tekstu samemu to zacząć interpretować w sposób który nie jest jasny. No i oczywiście poświęcić tej wierze swoje życie.

Wybacz, ale porównując Twoje wypowiedzi i Jezusa, Jezus wydaje mi się zdrowszy.

Skąd ja to znam, obrażanie przez wierzących. Brawo. A ja cię wcześniej chwaliłem... Shit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jetodik, ja tam się nikogo nie boję jak przystało na wariata ;)

Może poczytam, zobaczymy. Na razie spadam z tego wątku bo refren znów nerwicy dostanie, że obrażam jej uczucia religijne. Pisząc fakty obrażam uczucia religijne? Hmmm...

Jutro wracam :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

abrakadabra xx, ;) nie wiem jak refren ale ja tam się nie obrażam o uczucia religijne, właściwie to trudno je obrazić, jak już pisałem dla mnie to nie są sprawy prywatne ale uniwersalne, dotyczące wszystkich ludzi.

refren chyba też się nie obraża, choć może być sfrustrowana kiedy mija się z rozmówcami w dyskusji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jetodik, no tak ale nasz intelekt jest dość mocno rozwinięty w porównaniu do reszty. Jednak niestety okrutne instynkty mamy też na dość wysokim poziomie. Jestem za człowiekiem przyszłości, z poprawionymi błędami natury i wyeliminowaniem zbędnych odruchów i wysoko rozwiniętym intelektem oraz empatią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że jest to możliwe. W przeciągu kilku wieków ludzkość bardzo się zmieniła za sprawą m.in. rozwoju intelektu. Świat jest bardziej przyjazny, nie ma już tylu wojen regularnie toczących się wszędzie. No i nie palimy ludzi na stosie ;) Ale to za mało drogą naturalną. Konieczna jest ingerencja w nasze geny. Już to robimy i myślę, że postęp będzie ciągle rósł. W końcu nie będzie wojen (mam nadzieję), bo są one zbędne. Można się dogadać, porozumieć i ustalić jakiś konsensus. Ale to już będzie po mojej śmierci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście znając człowieka można mieć obawy ingerencji w poprawianie natury. Może tak być, że lepszy świat będzie tylko dla bogatych a biedniejsi zostaną pozostawieni samym sobie. I to już krok do podziału na dwa, czy więcej gatunków. Jednak jest też wersja optymistyczna, że będziemy robić to dla dobra ogółu. Jak to się skończy nie wie nikt. (Jezus, jak refren to przeczyta to mnie zabije, poprawianie dzieła boskiego, co to za herezje ;) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no rozrastwienie zdaje się postępować, holocaust, wojny, niewolnictwo, handel ludźmi, korupcja, przestępczość, terroryzm, wcale nie wygląda to wszystko tak kolorowo, nie mówiąc już o tym, że ludzkość zagraża planecie.

z drugiej strony owszem postęp jest dzięki nauce, medycynie itd., niemniej moralnie ludzkość pozostawia wiele do życzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale Jezus super wygląda, wyobraźcie sobie, że znowu się pojawia i zaprowadza ład na świecie, ludzkość szaleje, kobiety piszczą i mdleją bardziej niż fanki Michaela Jacksona...

i jak tu się dziwić kto by się nie chciał przytulić do Jezusa? ateiści powiedzą że oni nie bo nie są gejami, ale tu chodzi nie o sprawy płciowe tylko o czystą dobroć jaka z Niego emanuje, człowiek aż wymięka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no moralnie jesteśmy lepsi, cały czas wzrasta stopień humanitaryzmu. Oczywiście nadal jest źle ale lepiej niż powiedzmy 2000 lat temu. Nie chciałbym w tamtych czasach żyć. Pewnie zostałbym już poddany jakimś torturom i ostatecznie zgładzony za moje poglądy. Przyznasz, że poziom brutalności w tamtych czasach był większy. Dziś walczymy o prawa człowieka i zwierząt na całym świecie i dążymy ku lepszemu. Oczywiście w imię władzy czy religii jesteśmy w stanie mordować ale ogólnie ludzkość zrobiła postępy. No i właśnie w tym szkopuł, że ten progres postępuje bardzo wolno, dlatego kiedyś manipulując genami będziemy starali się wyeliminować prymitywne zapędy, eliminowali choroby dziś nie uleczalne, sprawiali, że życie będzie lżejsze i dłuższe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jetodik, tym co Cie tak podnieca w obliczu Jezusa nigdy nie istniało, był Zydem i wygladał jak Zyd a nie jak sredniowieczny rycerz, a jego matka jak Zydowka a nie sliczna Europejka z malym noskiem i jasna karnacja ;-) zreszta wizerunki sie zmieniaja w zaleznosci od regionu w ktorym powstały i obowiazujacego w nich kanonu piekna.Ale prawda niewyjsciowo by wygladała na ołtarzu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bittersweet, czasem sobie fantazjuje, że się cofam 2000 lat wstecz i spotykam Jezusa, zastanawiam się jakby na mnie zareagował, czy pozwolił zostać Jego uczniem a nawet sługą, mógłbym być pachołkiem Jezusa, bardzo chętnie, mógłbym mu buty czyścić itd. :]

bittersweet, a Ty jakbyś mogła się cofnąć w czasie to w jakie lata i kogo byś chciała poznać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale takich ludzi, jak Jezus, jest pełno w dzisiejszych czasach. W Europie Eckhart Tolle, Mooji i wielu innych. W tamtych czasach też ich było pełno, a Jezus stał się tylko symbolem, okrętem flagowym. Może dzięki tej podkoloryzwoanej historyjki.

Tak czy siak, ja bym nikomu nie czyscił butów, no chyba że za przyzwoitą dole :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

neon, eee, Eckhart Tolle to biznesmen sprzedawca duchowej papki na której sie dorobił milionów, jego przekaz jest miałki w uj, nie wiem jak Mooji filmiki widziałem też to samo "tu i teraz", jesteś jaźnią, bezstronnym obserwatorem itd.

Jezus to fenomen, ze swoim przesłaniem miłości kruszącej granice systemu ...natomiast Tolle sie wpasował w system piertoli o tym tu i teraz co jest jedynie stanem umysłu ceny na te swoje mitingi ma wygórowane, wykupienie karnetu na telewizje z jego filmikami w ktorych ciagle piepszy o tym wyswiechtanym tu i teraz tez sa wygorowane, konferencje z ludzmi z ktorymi sie tylko lize po jajcach i z gory wiadomo ze mu przytakna, typu kwantowy jumbo jumbo Deepak Chopra, nie porównuj Jezusa do takich ludzi, prosze Cie...

odnosnie czyszczenia butów, Jezus Syn Boga, Twarz Boga, umył stopy komuś brudne, a Ty Jezusowi byś butów nie wyczyścił?

widocznie dużo masz dumy, ale nie chce Cie oceniać, troche mnie to po prostu dziwi :bezradny:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musimy brać pod uwagę, że mamy teraz troche inne czasy. Gdyby Eckhart za darmo to wykłada, to nikt by tego nie kupił. A jak żądasz pieniędzy, to ludzie myślą że naprawde masz coś wartościowego. Może Jezus był takim mistrzem, jak Ramana Maharishi. Z pewnością chciałbym z takim "pogadać" poczuć jego aure itp miałbym do niego szacunek, ale nie oznacza to, że od razu rzuce mu sie do nóg. Uważam że wszyscy jesteśmy równi na tym padole. Maharishi ma w sobie oceany mądrości, ale nie potrafi kopać tak piły jak Messi. Jemu też bym butów nie wyczyścił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jetodik, tym co Cie tak podnieca w obliczu Jezusa nigdy nie istniało, był Zydem i wygladał jak Zyd a nie jak sredniowieczny rycerz, a jego matka jak Zydowka a nie sliczna Europejka z malym noskiem i jasna karnacja ;-) zreszta wizerunki sie zmieniaja w zaleznosci od regionu w ktorym powstały i obowiazujacego w nich kanonu piekna.Ale prawda niewyjsciowo by wygladała na ołtarzu.

Słuszna uwaga.Każdy apostoł to też Żyd :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi