Skocz do zawartości
Nerwica.com

SERTRALINA (ApoSerta, Asentra, Asertin, Miravil, Sastium, Sertagen, Sertralina Krka, Sertranorm, Seraloft, Stimuloton, Zoloft, Zotral)

shadow_no

Czy sertralina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?  

124 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy sertralina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      74
    • Nie
      30
    • Zaszkodziła
      20

Rekomendowane odpowiedzi

ja po tym spalem na stojąco . najbardziej zamulający ssri ze wszystkich , paro jest mniej zamulający , ale to na mnei tak zadziałał , także nie sugerować sie . oceniam lek na 1 albo 0 . straszne gowno . nie sugerować się. dla mnie szit i tyle . coś jak bym caly czas był zajebany ale tak nieprzyjemnie jak bym 20h w kopalni jebal :)
Ja tak miałam gdy drugi raz sięgnęłam po Citronil.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Buspiron to jest takie gówno, że szkoda mi cokolwiek pisać na jego temat :)
a brałeś z jakimś SSRI czy solo?

Dziś psychiatra mi wciskał buspiron do paroksetyny w celu augmentacji, ale nie wiem czy będę go brał bo kiedyś już probowałem i nie pasował mi ten lek za bardzo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co myślicie o takim połączeniu: 25 mg sertraliny + 15 mg mianseryny - oba na noc. Wiem, że nie są to dawki terapeutyczne ale podobno te leki w połączeniu działają synergicznie. Depresji jako takiej nie mam ale lęk/ nerwica towarzyszy mi nieustanie. Jak myślicie to zbyt małe dawki, żeby cokolwiek wskórały? Nie chciał bym zwiększać dawek bo niestety mam uszkodzoną wątrobę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam biore juz 7 tygodni setaloft 50mg przez 4 tyg i 75mg 3 tygodnie. Mam wrażenie ze dalej stoję w miejscu, dzisiaj miałem nasilone lęki. Myślicie zeby dać sobie spokoj z setaloftem ? Jestem juz troche zniecierpliwiony... Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam biore juz 7 tygodni setaloft 50mg przez 4 tyg i 75mg 3 tygodnie. Mam wrażenie ze dalej stoję w miejscu, dzisiaj miałem nasilone lęki. Myślicie zeby dać sobie spokoj z setaloftem ? Jestem juz troche zniecierpliwiony... Pozdrawiam

Nie czujesz żadnej, nawet małej, poprawy? Siedem tygodni (w tym trzy na 75 mg) to już wystarczająco długo. Zmieniłabym lek. Miałam z sertraliną podobną sytuację. Na mnie ten lek nie działa (albo działa nie tak, jak oczekuję od leku przeciwdepresyjnego).

A próbowałeś escytalopramu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymiękam. Po dłuższym czasie dawka 150 mg wykastrowała mnie niemal do zera. Mój psychiatra jak zawsze ma mnie w dupie i panicznie boi sie przepisac cokolwiek dodatkowego. Jak nie dostane jutro nic od ogólnego na libido to tnę dawkę do 50 mg - jak będę miał napady to sadze zielsko z małą ilością THC a jak największą CBD bo już innego rozwiązania nie widzę. A szkoda bo dawka 150 pomaga i to całkiem nieźle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Tracę juz cierpliwosc. Dzisiaj mija 2 miesiące kiedy biorę setaloft. Miesiąc 50mg i miesiąc 75mg. Efekty są marne. Myślicie że jeżeli do tej pory było marnie to zwiększenie dawki ma sens ? Ma ktoś takie doświadczenia ze na średnich dawkach było zle i nagle po zwiększeniu do większej dawki było dużo lepiej ? Bardzo proszę o odpowiedź pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Tracę juz cierpliwosc. Dzisiaj mija 2 miesiące kiedy biorę setaloft. Miesiąc 50mg i miesiąc 75mg. Efekty są marne. Myślicie że jeżeli do tej pory było marnie to zwiększenie dawki ma sens ? Ma ktoś takie doświadczenia ze na średnich dawkach było zle i nagle po zwiększeniu do większej dawki było dużo lepiej ? Bardzo proszę o odpowiedź pozdrawiam :)

Może warto stopniowo podkręcić dawkę do dawki maksymalnej 200 mg? Jeśli nie pomoże, to może warto spróbować dołączyć mianserynę/mirtazapinę w dawkach odpowiednio 60 i 30 mg. Możesz również pomyśleć o zmianie samej sertraliny na wenlafaksynę, docelowo 150 mg. Wszystko ustalaj z lekarzem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również uważam, że większa dawka zdecydowanie robi różnicę. Dla mnie sertralina pokazuje pazur dopiero od 100mg a naprawde zabezpieczony przed napadami i melancholią jestem na 150. Dopiero jak duża dawka się nie sprawdzi przerzucać na inny lek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grabarz666, the best dawka to 400mg :) Psychiatra mi mówiła że nawet do 450 sie bierze w ciezkich przypadkach :P

Ja tyle bym nie zaryzykował, chociaż jeden z użytkowników forum bierze 60 mg escytalopramu :shock: Według mnie bardziej racjonalna jest dawka 200 mg i augmentacja lekiem o innym mechanizmie działania np. NaSSA (mirtazapina 30 mg) lub bupropion 300 mg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również uważam, że większa dawka zdecydowanie robi różnicę. Dla mnie sertralina pokazuje pazur dopiero od 100mg a naprawde zabezpieczony przed napadami i melancholią jestem na 150. Dopiero jak duża dawka się nie sprawdzi przerzucać na inny lek.

ziom1623: jeśli super działa przy większych dawkach, to przy 75 mg powinno się czuć choćby malutką poprawę. Jeśli nie ma żadnej poprawy na 75 mg, to trudno oczekiwać, że na 100 mg będzie super. Ja na miejscu szy123 nie traciłabym więcej czasu na tym leku. Dwa miesiące to już długo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn niewielka poprawa ale naprawdę niewielka (na fobi społeczej ta dawka nie ruszyła wolgole) jest, ale nie jestem przekonany czy jak zwiększenie dawkę chociażby to 100mg to będzie jakoś mocna poprawa, a nie chciałbym też brać jakichś wysokich dawek typu 200mg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... nie chciałbym też brać jakichś wysokich dawek typu 200mg

Dlaczego? Obawiasz się sutków ubocznych w wysokich dawkach? Czy na obecnej występują skutki uboczne, które są nie do zaakceptowania?

Na fobię społeczną SSRI to najlepsze leki.

Generalnie to pierwsze ssri od dłuższego czasu na którym wytrzymałem więcej niż tydzień. Wcześniej wszystkie próby kończyły się odstawieniem ze względu na skutki uboczne. ( albo sam się nakrecalem, bo mam straszne lęki przed braniem tych tabletek). Niby jest delikatnie lepiej, ale czasami mam takie dziwne nieprzyjemne stany których nie miałem wcześniej. Boje się ze na wyższych dawkach będę mocniejsze skutki uboczne. W zasadzie nie wiem czy się bać tych wyższych dawek bo nie miałem takich doświadczeń z wysokimi dawkami. Może ktoś napisze czy były większe skutki uboczne na dawkach >150 i czy ktoś miał tak ze setralina zaczeła działac dopiero na większych dawkach a na mniejszych prawie wogole ? Dzisiaj mam wizytę i pewnie lekarz będzie chciał zwiększyć dawkę. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli na dawce 75 mg masz określone skutki uboczne, to na wyższych nie powinno nagle pojawić się więcej, myślę, że za cenę dobrego samopoczucia warto podkręcić dawkę do max 200 mg. Wszystko konsultuj z lekarzem.

Byłem dzisiaj u lekarza i powiedział, ze podwyższamy do 100mg a o zmianie leku póki co nie ma mowy. Sam niewiem czy to 100mg zrobi jakakolwiek różnice.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma ktos odnosniki do rzetelnych badan na temat dzialania Sertraliny ?

Ostatnio w radiu jakis psychiatra stwierdzil ze ssri tak naprawde nie dzialaja a wszelkie poprawy to placebo, mimo tego smialo moge zdementowac jego teorie bo na 150mg serty mam tak opozniony wytrysk ze w czasie mojego dojscia moglibyscie wyjechac do ameryki, zarobic milion dolcow, wrocic do kraju, i zbudowac dom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi