Skocz do zawartości
Nerwica.com

SERTRALINA (ApoSerta, Asentra, Asertin, Miravil, Sastium, Sertagen, Sertralina Krka, Sertranorm, Seraloft, Stimuloton, Zoloft, Zotral)

shadow_no

Czy sertralina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?  

124 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy sertralina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      74
    • Nie
      30
    • Zaszkodziła
      20

Rekomendowane odpowiedzi

Vengence, Jakie leki z grupy SSRI - prócz sertraliny i paroksetyny - brałeś? I jak oceniasz działanie sertraliny w porównaniu do innych?
Póki co nie ma co oceniać, bo ten lek na mnie nie działa, brałem wszystkie ssri, z wyjątkiem fluwoksoaminy, na każdym jest to samo, może depresji człowiek nie odczuwa, ale nic się nie chcę robić, człowiek staje się

apatyczny i brakuje mu motywacji i chęci do życia, wszystko jest obojętne, taki do dupy stan, wątpię, żeby sertralina okazała się inna,

ale muszę to sprawdzić by być pewnym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety u mnie sertralina okazała sie taka sam jak reszta SSRI. SSRI to leki, które działają na komponenty obsesyjne i w pewnej mierze lękowe ( głównie lęk napadowy) ale jako antydepresanty są zdecydowanie przereklamowane.

Czyli na sertralinie jest to samo, co na innych ssri??, apatia, lipa z motywacja i nic nie robienie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja od polowy wczorajszego dnia i dzisiaj caly dzien czuje sie dobrze. Spokojny,wyciszony,opanowany,bardziej skoncentrowany a przede wszystkim bez depresji :yeah::yeah::yeah::yeah::yeah::yeah::yeah::yeah::yeah::yeah::yeah::yeah::yeah::yeah::yeah::yeah::yeah::yeah::yeah: .

Juz jestem ciekawy jak bedzie jutro po obudzeniu się.... Chyba ten lek dopiero zaczyna pokazywac iskierke a jest juz to chyba 5 tydzien...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja od polowy wczorajszego dnia i dzisiaj caly dzien czuje sie dobrze. Spokojny,wyciszony,opanowany,bardziej skoncentrowany a przede wszystkim bez depresji :yeah::yeah::yeah::yeah::yeah::yeah::yeah::yeah::yeah::yeah::yeah::yeah::yeah::yeah::yeah::yeah::yeah::yeah::yeah: .

Juz jestem ciekawy jak bedzie jutro po obudzeniu się.... Chyba ten lek dopiero zaczyna pokazywac iskierke a jest juz to chyba 5 tydzien...

Jaką dawkę przyjmujesz??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyny dobry SSRI, moim zdaniem. Nie powodował senności, nie zaburzał libido, zero skutków ubocznych w trakcie terapii. Emocje stonowane bo stonowane, ale o wiele mniej niż na SSRI i klomipraminie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cz ktoś mi może powiedzieć czy szum/świst w głowie , czasem dość mocny to objawy nerwicy czy jeszcze odstawienie sertagenu daje znać o sobie?? Wszystkie objawy odstawienia mi przeszły oprócz tych szumów. nawet halucynacje węchowe/flaschback już mnie nie dręczą. Te szumy/świsty w lekkim nasileniu trwają non stop ale czasami pokazują się ze zdwojoną siłą. Trudno określić co jaki czas sie nasilają i ile trwają bo ich nadejście jest wyraźnie zauważalne/odczuwalne ale zelżenie już nie.Występują głównie w drugiej części dnia i nocą.

-- 22 lis 2015, 02:22 --

cz ktoś mi może powiedzieć czy szum/świst w głowie , czasem dość mocny to objawy nerwicy czy jeszcze odstawienie sertagenu daje znać o sobie?? Wszystkie objawy odstawienia mi przeszły oprócz tych szumów. nawet halucynacje węchowe/flaschback już mnie nie dręczą. Te szumy/świsty w lekkim nasileniu trwają non stop ale czasami pokazują się ze zdwojoną siłą. Trudno określić co jaki czas sie nasilają i ile trwają bo ich nadejście jest wyraźnie zauważalne/odczuwalne ale zelżenie już nie. Te nasilenia występują głównie w drugiej części dnia i nocą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niecierpliwy30, Widzisz. Pisałem żebyś być cierpliwy i nie zniechęcał się i poskutkowało. Poczekaj jeszcze parę miesięcy aż działanie leku całkowicie się ustabilizuje. U mnie dopiero po ponad pół roku ustąpiły wszystkie działania niepożądane i teraz już odczuwam jedynie działanie lecznicze. Jest dobrze :smile:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niecierpliwy30, Jeśli odczuwałeś już pierwsze oznaki poprawy to z każdym dniem tych dobrych momentów powinno przybywać. Bierzesz sertralinę jeszcze bardzo krótko, dopiero 5 tygodni. Bierz cierpliwie. Nie masz nic do stracenia. Tym bardziej, że sam zauważasz już pierwsze oznaki dobrego działania. Ja przez kilka pierwszych miesięcy też miałem wahania samopoczucia. Zresztą pisałem tutaj, że sertralina w pierwszej kolejności podziałała u mnie przede wszystkim na nerwicę a dopiero znacznie później przyszło działanie przeciwdepresyjne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się czuje póki co tragicznie na tym leku, otępiały, zamulony, bez energii, osłabiony i zmęczony - zombie mode.

Dawka 100mg

-- 22 lis 2015, 18:51 --

Generalnie, czuję się i wyglądam gorzej od niego:

-- 22 lis 2015, 20:23 --

szaraczek, W jakim leku bierzesz sertre??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vengence, Biorę Asertin. Powiem Ci, że nie jest to aż tak spektakularne działanie jak dawniej na Efectinie, ale jednak jest w miarę dobrze.

Miałeś chociaż szczęście, że wenlafaksyna na ciebie tak działała na mnie ten lek nie zrobił wrażenia, to samo co ssri, może w połączeniu z mirtazapina rozwinęła by skrzydła, ale powiem ci, że jestem już kurwa zmęczony tymi lekami i złudnymi nadziejami, że nagle zacznie mi się chcieć

żyć, trzeba albo się pogodzić z tym gównem i jakoś funkcjonować, albo zakończyć żywot w jakiś sposób, nie chce mi się już walczyć, nawet nie widzę sensu w tej walce - jebana pustka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vengence, Nie możesz tak myśleć. U mnie też nie jest do końca tak jakbym chciał żeby było. Jest dobrze, ale wciąż mam lekkie wrażenie jakby czegoś brakowało. A pamiętam, że jak Jarvis działał to tego nie było. Czułem się idealnie. A teraz "tylko" dobrze. To jednak lekka różnica ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi